Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Imobilizarile in curs de executie. Ce putem trece in conservare?

Data actualizarii: 05 August 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
registrari si Politici Contabilemijloc fixamortizareLegea 15/1994


Vom stabili mai jos in ce masura putem trece in conservare imobilizarile in curs de executie (contul 231) si daca acest lucru se poate propune prin proces-verbal de inventariere. De asemenea, vom vedea ce implicatii presupune aceasta procedura.

Solutia consultantului:

Trecerea in conservare a mijloacelor fixe se face la inchiderea temporara a unor sectii de productie din cauze aleatorii (lipsa materiei prime, produsele care se realizeaza cu mijloacele fixe respective nu mai exista cerere pe piata), potrivit art. 16 din Legea 15/1994 cu modificarile si completarile ulterioare.

De asemeni trecerea in conservare se face cu avizul organului teritorial al Ministerului Finantelor (si numai in baza acestui aviz puteti sa nu calculati amortizare) si cu aprobarea consiliului de administratie sau a administratorului.

Cheltuielile ocazionate de trecerea si mentinerea in conservare a mijloacelor fixe sunt cheltuieli de exploatare, deductibile din punct de vedere fiscal.
 
Pe de alta parte o investitiei in curs care nu este continuata trebuie "intretinuta" sau "conservata". Asta inseamna ca se fac anumite cheltuieli cu pastrarea valorii ei de utilizare sau pentru a evita degradarea ei. Daca la acest fel de "conservare" v-ati referit in intrebare, aceasta este nu numai necesara ci si obligatorie din punctul de vedere al administrarii patrimoniului, iar aceste cheltuieli sunt deductibile fiscal.
 
Trecerea in conservare presupune ca avem un mijloc fix care se amortizeaza. In cazul dumneavoastra este vorba de o investitie in curs. Numai daca ati dat in functiune partial aceasta investitie va puteti gandi sa o treceti in conservare si numai partea care se amortizeaza. In acest caz se aplica reglementarile de mai sus.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X