Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Import piese de schimb in perioada de garantie | Inregistrari contabile si decontul TVA

Data actualizarii: 18 Februarie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
import piese schimbperioada garantieinregistrari contabilefactura pro-formadecont TVA


Supunem astazi atentiei dumneavoastra cazul unei societati care importa piese de schimb pentru un utilaj aflat in garantie de la o firma din Elvetia. Importul se face cu factura pro-forma pe care se specifica faptul ca utilajul este in garantie si piesele nu se achita furnizorului. La vama se achita TVA. Vom stabili astfel care sunt inregistrarile contabile pentru acest import, precum si modul in care se declara in decontul de TVA.


Solutia consultantului:

Potrivit prevederilor art 126 (1) si alin (2) din Codul fiscal , din punct de vedere al taxei sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

   a) operatiunile care, in sensul art. 128-130, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
   b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 si 133;
   c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 127 alin. (1), actionand ca atare;
   d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 127 alin. (2);
   
Este, de asemenea, operatiune impozabila si importul de bunuri efectuat in Romania de orice persoana, daca locul importului este in Romania, potrivit art. 132 indice 2 .
In conformitate cu prevederile art. 151 indice 1 din Codul Fiscal , plata TVA pentru importul de bunuri supus taxarii este obligatia importatorului.

La punctul 59 alin. (1) sunt prezentate cazurile in care o persoana poate avea calitatea de importator al bunurilor, astfel:

"59. (1) in aplicarea art. 151indice 1 din Codul fiscal , importatorul care are obligatia platii taxei pentru un import de bunuri taxabil este:

a) cumparatorul catre care se expediaza bunurile la data la care taxa devine exigibila la import sau, in absenta acestui cumparator, proprietarul bunurilor la aceasta data. Prin exceptie, furnizorul bunului sau un furnizor anterior poate opta pentru calitatea de importator. Orice livrari anterioare importului nu sunt impozabile in Romania, cu exceptia livrarilor de bunuri pentru care se aplica regulile prevazute la art. 132 alin. (1) lit. e) si f) din Codul fiscal .

b) furnizorul bunurilor, pentru livrarile de bunuri care sunt instalate sau asamblate in interiorul Romaniei de catre furnizor ori in numele acestuia si daca livrarea acestor bunuri are loc in Romania in conditiile art. 132 alin. (1) lit. b) dinCodul fiscal , sau cumparatorul catre care se expediaza bunurile, daca acesta a optat pentru calitatea de importator;
c) proprietarul bunurilor, pentru bunurile importate in vederea efectuarii de operatiuni de inchiriere sau leasing in Romania;
d) persoana care reimporta in Romania bunurile exportate in afara Comunitatii, pentru aplicarea scutirilor prevazute la art. 142 alin. (1) lit. h) si i) din Codul fiscal;
e) proprietarul bunurilor sau persoana impozabila inregistrata conform art. 153 din Codul fiscal , care importa bunuri in Romania:
1. In regim de consignatie sau stocuri la dispozitia clientului, pentru verificarea conformitatii ori pentru testare. Beneficiarul inregistrat conform art. 153 din Codul fiscal poate fi importatorul bunurilor care are obligatia platii taxei pentru respectivul import, cu conditia ca bunurile respective sa fie cumparate de acesta sau daca nu le achizitioneaza sa le reexporte in afara Comunitatii;

2. In vederea repararii, transformarii, modificarii sau prelucrarii acestor bunuri, cu conditia ca bunurile rezultate ca urmare a acestor operatiuni sa fie reexportate in afara Comunitatii sau sa fie achizitionate de catre persoana impozabila inregistrata conform art. 153 din Codul fiscal care a efectuat importul."

Pentru a putea deduce TVA platit in vama pentru piesele de schimb importate din afara comunitatii, trebuie sa fiti desemnat importatorul bunurilor, adica sa fiti cumparatorul acestora (conform contractului de vinzare-cumparare incheiat cu furnizorul non UE).

Orice persoana care nu este obligata la plata taxei pentru un import conform alin. (1), dar pe numele careia au fost declarate bunurile in momentul in care taxa devine exigibila conform art. 136 din Codul fiscal , nu are dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente importului respectiv decat in situatia in care va aplica structura de comisionar, respectiv va refactura valoarea bunurilor importate si taxa pe valoarea adaugata aferenta catre persoana care ar fi avut calitatea de importator conform alin. (1).

Garantia este angajamentul asumat de vanzator sau producator fata de consumator pentru calitatea produselor sale, fara solicitarea unor costuri suplimentare in situatia remedierii sau inlocuirii produselor defecte sau neconforme.

Daca veti avea calitatea de importator, deducerea TVA se face pe baza documentelor stipulate la art. 146 alin. (1) litera c) din Codul fiscal , respectiv declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, in care se mentioneaza persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau.

Tratament contabil:
Intrucat piesele de schimb au valoare zero, se pot  evalua la valoarea inregistrata in declaratia vamala.
1)Receptie:

3024"Piese de schimb" =401 "Furnizori"

2) Plata TVA in vama:
446 "Alte impozite, taxe  si varsaminte asimilate" = 5121"Conturi la banci in lei"

3) TVA deductibila pentru care este permisa exercitarea dreptului de deducere
4426"TVA deductibila"  = 446"Alte impozite, taxe  si varsaminte asimilate"

Baza de impozitare TVA si suma TVA dedusa se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 22 denumit "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%"In situatia in care TVA nu este deductibila aceasta nu se va prelua la rd.28 "Subtotal Taxa dedusa...."

 - costul pieselor de schimb:
6024  "Cheltuieli privind piesele de schimb"  = 3024 "Piese de schimb"                      
 - venituri din neachitarea bunurilor expediate de furnizor:
401   "Furnizori"     = 758"Alte venituri din exploatare"
 
Practic, asa cum se poate observa, primirea pieselor de schimb nu afecteaza rezultatul contabil, cheltuilelile inregistrate fiind deductibile d.p.d.v. fiscal deoarece sunt aferente veniturilor impozabile.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X