email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ContaUtil: Cine are obligatia aplicarii IFRS?

IFRSsituatii financiareraportare financiarapiata reglementatavalori mobiliare admise la tranzactionare


Va reamintim ca, in vederea aplicarii prevederilor Regulamentului nr. 1.606/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 19 iulie 2002 privind aplicarea standardelor internationale de contabilitate, a fost emis si aprobat in data de 25 iunie 2012 Ordinul ministrului finantelor publice nr. 881/2012.

Acest ordin priveste aplicarea de catre societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata a Standardelor Internationale de Raportare Financiara.

Potrivit prevederilor acestui ordin, incepand cu exercitiul financiar al anului 2012, societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata au obligatia de a aplica Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) la intocmirea situatiilor financiare anuale individuale.

O piata reglementata este un sistem pentru tranzactionarea instrumentelor financiare si care:
-    functioneaza regulat;
-    este caracterizata de faptul ca reglementarile emise si supuse aprobarii C.N.V.M. definesc conditiile de functionare, de acces pe piata, conditiile de admitere la tranzactionare a unui instrument financiar;
-    respecta cerintele de raportare si transparenta in vederea asigurarii protectiei investitorilor stabilite de prezenta lege, precum si reglementarile emise de C.N.V.M., in conformitate cu legislatia comunitara.

Astfel, sunt obligate la aplicarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt cotate la Bursa de Valori Bucuresti.

Aceste societati au obligatia sa asigure continuitatea aplicarii IFRS, chiar si in situatia in care valorile lor mobiliare la data bilantului nu mai sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata.


Reglementari si Standarde Internationale de raportare financiara aplicabile


Reglementari contabile nationale aplicabile societatilor cu valori mobiliare admise la tranzactionare:

-    Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata cu modificarile si completarile ulterioare;
-    Ordinul ministrului finantelor publice nr. 881/2012 privind aplicarea de catre societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata;
-    Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1286/2012 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata;    
-    Standardele internationale de raportare financiara asa cum au fost acestea adoptate la nivelul Uniunii Europene si publicate in Jurnalul oficial al Uniunii Europene  potrivit prevederilor Regulamentului nr. 1.606/2002 al Parlamentului European si al Consiliului privind aplicarea Standardelor Internationale de Contabilitate.

Aceste standarde prezinta unele diferente fata de Standardele Internationale de Raportare Financiara adoptate de catre IASB.
  
Societatile ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti au avut pana in prezent obligatia aplicarii IFRS la intocmirea situatiilor financiare anuale consolidate.

Aplicarea propriu - zisa a IFRS, pentru operatiunile economico-financiare derulate, cu evidentierea in situatiile financiare anuale individuale incepe de la 1 ianuarie 2013.
in cursul exercitiului financiar 2012, societatile au aplicat reglementarile contabile conforme cu directivele europene la contabilizarea operatiunilor si tranzactiilor aferente acestui an.
Pentru anul 2012 exista un singur set de situatii financiare anuale intocmit in baza IFRS.
    Situatiile financiare anuale individuale aferente anului 2012, se vor intocmi prin retratarea informatiilor din contabilitatea organizata potrivit Ordinului ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009 cu modificarile si completarile ulterioare.
    
Aceste situatii financiare anuale vor fi supuse auditului statutar.
    
    Sanctiuni aplicabile

Pentru neaplicarea reglementarilor contabile adecvate societatile comerciale pot fi  sanctionate atat potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cat si potrivit prevederilor Legii nr. 297/2004 privind piata de capital, cu modificarile si completarile ulterioare.

    Potrivit Legii nr. 297/2004 nerespectarea prevederilor referitoare la modul de intocmire a situatiilor financiar-contabile si la auditarea acestora constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 0,1% pana la 10% din cifra de afaceri totala realizata in anul financiar anterior sanctionarii.

    Potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice cu privire la intocmirea si semnarea situatiilor financiare anuale cu amenda de la 2.000 lei la 3.000 lei.
de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Atentie: ANAF a dat STARTUL controalelor in 2022!


Puteti sa demonstrati realitatea incontestabila a tranzactiilor dvs.?

Descoperiti acum modelele documentelor justificative pe care NU le reglementeaza NIMENI si NIMIC! Dar LE CER toti inspectorii fiscali!

Lucrarea Documente (suplimentare) obligatorii in caz de control va ofera acum colectia de acte si documente justificative pe care niciun inspector nu se asteapta sa le prezentati ca argument indestructibil in favoarea dvs.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
IFRSsituatii financiareraportare financiarapiata reglementatavalori mobiliare admise la tranzactionare

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 04 Martie 2013


Votati articolul "ContaUtil: Cine are obligatia aplicarii IFRS?":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 04 Martie 2013 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X