Prezentam mai jos termenele de depunere si baza legala pentru urmatoarele situatii financiare: S1011; S1030: S1040; S1041: S1042.
Subiectul spetei este un SRL neplatitoare de TVA, fara angajati, cu codul CAEN 6920 Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal.
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Termen situatii financiare: raspunsul specialistului
S1011 - Situatii financiare anuale incheiate de catre brokerii de asigurare Norma nr. 9/2020 privind incheierea exercitiului financiar pentru entitatile din domeniul asigurarilor prevede:
Potrivit punctului 1 din anexa referitoare la prevederile privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale, continuta de Norma nr. 9/2020, situatiile financiare anuale la data de 31 decembrie se intocmesc in conformitate cu prevederile reglementarilor contabile aplicabile la data de 31 decembrie ale anului de raportare, astfel:
• pentru asiguratori, reasiguratori si subunitatile fara personalitate juridica stabilite in Romania in conformitate cu prevederile Legii nr. 237/2015 privind autorizarea si supravegherea activitatii de asigurare si reasigurare, cu modificarile si completarile ulterioare, care apartin unor persoane juridice cu sediul in state terte - Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate ale entitatilor care desfasoara activitate de asigurare si/sau reasigurare, aprobate prin Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 41/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Norma nr. 41/2015;
• pentru companii de brokeraj si subunitatile fara personalitate juridica stabilite in Romania in conformitate cu prevederile Legii nr. 236/2018 privind distributia de asigurari, cu completarile ulterioare, care apartin unor persoane juridice cu sediul in state terte - Reglementarile contabile referitoare la situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate aplicabile companiilor de brokeraj care desfasoara activitate de distributie in asigurari si/sau reasigurari, aprobate prin Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 36/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Norma nr. 36/2015;
• pentru Fondul de garantare a asiguratilor - Reglementarile contabile aferente situatiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare a asiguratilor, aprobate prin Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 15/2016, cu completarile ulterioare, denumita in continuare Norma nr. 15/2016.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Punctul 20 din aceeasi anexa a fost modificat de Norma nr. 13 din 18 aprilie 2022 pentru modificarea si completarea Normei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 9/2020 privind incheierea exercitiului financiar pentru entitatile din domeniul asigurarilor, publicata in Monitorul Oficial nr. 388 din 20 aprilie 2022.
El prevede acum ca asiguratorii, reasiguratorii, companiile de brokeraj si subunitatile acestora de la art. 1 alin. (2) lit. c) si d) din norma sa depuna situatiile financiare anuale individuale/raportarile contabile anuale astfel:
1. la A.S.F. in termen de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar.
2. la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, denumit in continuare M.F.P., in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar.
Prin exceptie de la termenul prevazut mai sus, entitatile aflate in lichidare depun raportarile contabile anuale, atat la A.S.F., cat si la M.F.P., in termen de 90 de zile de la incheierea exercitiului financiar.
S1030 - Situatii financiare anuale consolidate
Potrivit art. 29 alin. (2), art. 33 alin. (2) si art. 36 alin. (5) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, o societate-mama trebuie sa intocmeasca atat situatii financiare anuale pentru propria activitate, cat si situatii financiare anuale consolidate.
Situatiile financiare anuale consolidate constituie un tot unitar si se intocmesc in termen de 8 luni de la incheierea exercitiului financiar al societatii-mama. Acestea cuprind bilantul consolidat, contul de profit si pierdere consolidat, precum si celelalte componente, respectiv informatii referitoare la activitatea grupului, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, si note explicative la situatiile financiare anuale consolidate.
Conform art. 185 alin. (2) si alin. (3) din Legea societatilor nr. 31/1990, modificata si completata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 90/2010 si art. 31 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, situatiile financiare anuale consolidate depuse la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor sunt insotite de raportul consolidat al administratorilor, raportul de audit si de o declaratie scrisa a persoanelor prevazute de legea contabilitatii. Consiliul de administratie, respectiv directoratul societatii-mama, definita astfel de reglementarile contabile aplicabile, este obligat ca in termen de 15 zile de la data aprobarii acestora sa depuna la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor situatiile financiare anuale consolidate, potrivit prevederilor legale in vigoare.
Conform reglementarilor contabile aplicabile, entitatile care au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale consolidate pot intocmi aceste situatii fie potrivit Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, fie in baza Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS), dupa cazS1040 - Raportari contabile anuale la 31 decembrie 2022 intocmite de catre entitatile carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu IFRS, aprobate prin Ordinul ministrul finantelor nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazute la pct. 1.1 din Anexa 3 la Ordinul ministrului finantelor nr. 85/26.01.2022 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor, precum si pentru reglementarea unor aspecte contabile
S1041 -Situatii financiare anuale individuale intocmite de catre entitatile carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu IFRS, aprobate prin Ordinul ministrul finantelor publice nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform Ordinului ministrului finantelor nr. 4268/.2022 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor precum si pentru reglementarea unor aspecte contabile. entitatile carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu IFRS, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin OMFP nr. 2.844/2016. Situatiile financiare anuale si situatiile anuale simplificate, se depun la unitatile teritoriale ale MFP in termen de 150 de zile de la data la care se incheie exercitiul financiar. Astfel, pentru entitatile al caror an financiar corespunde cu anul calendaristic, termenul de depunere a situatiilor financiare anuale este de 30 mai 2023.
S1042 - Situatii financiare anuale pentru entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit art. 27 din legea contabilitatii (inclusiv pentru entitatile care aplica Reglementarile contabile conforme cu IFRS, aprobate prin Ordinul ministrul finantelor publice, nr. 2.844/2016 cu modificarile si completarile ulterioare, si care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic).
Entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic au obligatia sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile anuale la 31 decembrie la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor in termen de 150 de zile de la incheierea anului calendaristic.
Entitatile prevazute mai sus intocmesc raportari contabile anuale la 31 decembrie distinct de situatiile financiare anuale incheiate la data aleasa pentru acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.