email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Termen situatii financiare. Lista completa - S1011; S1030: S1040; S1041: S1042

Termen situatii financiare. Lista completa - S1011; S1030: S1040; S1041: S1042
situatii financiaresocietati comercialeraportari contabile

Prezentam mai jos termenele de depunere si baza legala pentru urmatoarele situatii financiare: S1011; S1030: S1040; S1041: S1042. 

Subiectul spetei este un SRL neplatitoare de TVA, fara angajati, cu codul CAEN 6920 Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal. 


Termen situatii financiare: raspunsul specialistului

S1011 - Situatii financiare anuale incheiate de catre brokerii de asigurare Norma nr. 9/2020 privind incheierea exercitiului financiar pentru entitatile din domeniul asigurarilor prevede:

Potrivit punctului 1 din anexa referitoare la prevederile privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale, continuta de Norma nr. 9/2020, situatiile financiare anuale la data de 31 decembrie se intocmesc in conformitate cu prevederile reglementarilor contabile aplicabile la data de 31 decembrie ale anului de raportare, astfel:

    • pentru asiguratori, reasiguratori si subunitatile fara personalitate juridica stabilite in Romania in conformitate cu prevederile Legii nr. 237/2015 privind autorizarea si supravegherea activitatii de asigurare si reasigurare, cu modificarile si completarile ulterioare, care apartin unor persoane juridice cu sediul in state terte - Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate ale entitatilor care desfasoara activitate de asigurare si/sau reasigurare, aprobate prin Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 41/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Norma nr. 41/2015;

    • pentru companii de brokeraj si subunitatile fara personalitate juridica stabilite in Romania in conformitate cu prevederile Legii nr. 236/2018 privind distributia de asigurari, cu completarile ulterioare, care apartin unor persoane juridice cu sediul in state terte - Reglementarile contabile referitoare la situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate aplicabile companiilor de brokeraj care desfasoara activitate de distributie in asigurari si/sau reasigurari, aprobate prin Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 36/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Norma nr. 36/2015;

    • pentru Fondul de garantare a asiguratilor - Reglementarile contabile aferente situatiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare a asiguratilor, aprobate prin Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 15/2016, cu completarile ulterioare, denumita in continuare Norma nr. 15/2016.


Punctul 20 din aceeasi anexa a fost modificat de Norma nr. 13 din 18 aprilie 2022 pentru modificarea si completarea Normei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 9/2020 privind incheierea exercitiului financiar pentru entitatile din domeniul asigurarilor, publicata in Monitorul Oficial nr. 388 din 20 aprilie 2022.

El prevede acum ca asiguratorii, reasiguratorii, companiile de brokeraj si subunitatile acestora de la art. 1 alin. (2) lit. c) si d) din norma sa depuna situatiile financiare anuale individuale/raportarile contabile anuale astfel:

1. la A.S.F. in termen de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar.
2. la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, denumit in continuare M.F.P., in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar.

Prin exceptie de la termenul prevazut mai sus, entitatile aflate in lichidare depun raportarile contabile anuale, atat la A.S.F., cat si la M.F.P., in termen de 90 de zile de la incheierea exercitiului financiar.

S1030 - Situatii financiare anuale consolidate

Potrivit art. 29 alin. (2), art. 33 alin. (2) si art. 36 alin. (5) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, o societate-mama trebuie sa intocmeasca atat situatii financiare anuale pentru propria activitate, cat si situatii financiare anuale consolidate.

Situatiile financiare anuale consolidate constituie un tot unitar si se intocmesc in termen de 8 luni de la incheierea exercitiului financiar al societatii-mama. Acestea cuprind bilantul consolidat, contul de profit si pierdere consolidat, precum si celelalte componente, respectiv informatii referitoare la activitatea grupului, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, si note explicative la situatiile financiare anuale consolidate.

Conform art. 185 alin. (2) si alin. (3) din Legea societatilor nr. 31/1990, modificata si completata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 90/2010 si art. 31 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, situatiile financiare anuale consolidate depuse la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor sunt insotite de raportul consolidat al administratorilor, raportul de audit si de o declaratie scrisa a persoanelor prevazute de legea contabilitatii. Consiliul de administratie, respectiv directoratul societatii-mama, definita astfel de reglementarile contabile aplicabile, este obligat ca in termen de 15 zile de la data aprobarii acestora sa depuna la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor situatiile financiare anuale consolidate, potrivit prevederilor legale in vigoare.

Conform reglementarilor contabile aplicabile, entitatile care au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale consolidate pot intocmi aceste situatii fie potrivit Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, fie in baza Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS), dupa cazS1040 - Raportari contabile anuale la 31 decembrie 2022 intocmite de catre entitatile carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu IFRS, aprobate prin Ordinul ministrul finantelor nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazute la pct. 1.1 din Anexa 3 la Ordinul ministrului finantelor nr. 85/26.01.2022 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor, precum si pentru reglementarea unor aspecte contabile

S1041 -Situatii financiare anuale individuale intocmite de catre entitatile carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu IFRS, aprobate prin Ordinul ministrul finantelor publice nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform Ordinului ministrului finantelor nr. 4268/.2022 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor precum si pentru reglementarea unor aspecte contabile. entitatile carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu IFRS, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin OMFP nr. 2.844/2016. Situatiile financiare anuale si situatiile anuale simplificate, se depun la unitatile teritoriale ale MFP in termen de 150 de zile de la data la care se incheie exercitiul financiar. Astfel, pentru entitatile al caror an financiar corespunde cu anul calendaristic, termenul de depunere a situatiilor financiare anuale este de 30 mai 2023.

S1042 - Situatii financiare anuale pentru entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit art. 27 din legea contabilitatii (inclusiv pentru entitatile care aplica Reglementarile contabile conforme cu IFRS, aprobate prin Ordinul ministrul finantelor publice, nr. 2.844/2016 cu modificarile si completarile ulterioare, si care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic).

Entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic au obligatia sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile anuale la 31 decembrie la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor in termen de 150 de zile de la incheierea anului calendaristic.

Entitatile prevazute mai sus intocmesc raportari contabile anuale la 31 decembrie distinct de situatiile financiare anuale incheiate la data aleasa pentru acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. 

 

Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2023

Cine efectueaza inventarierea? Care este lista documentelor pentru inventar?


Manualul de Inventariere a fost modificat!

Gasiti noua procedura de inventariere, explicata pas cu pas, impreuna cu setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti in Manualul de Inventariere. Societati Comerciale. PFA. ONG.

Sunteti obligat prin lege sa efectuati anual inventarierea patrimoniului, o operatie necesara de altfel si pentru inchiderea exercitiului financiar. In caz contrar – nu uitati! – riscati o amenda de pana la 5.000 de lei!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
situatii financiaresocietati comercialeraportari contabile


Data aparitiei: 08 Mai 2023

Votati articolul "Termen situatii financiare. Lista completa - S1011; S1030: S1040; S1041: S1042":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 modele editabile

    • Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai la inceputul unui exercitiu financiar si doar daca apar schimbari legislative sau daca noile politici ofera informatii mai relevante si mai credibile referitoare la operatiunile...» citeste mai departe aici

  • Cota de TVA creste la 9% pentru achizitia unei locuinte noi in 2024

    • Anul 2024 vine cu o modificare importanta privind TVA-ul pentru locuinte. Astfel, potrivit proiectului de lege privind masurile fiscale pus marti in dezbatere publica, TVA pentru locuintele cu o valoare sub 600.000 lei se va majora de la 5% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2024. Desigur, cota redusa de 5% se va mentine pana la final...» citeste mai departe aici

  • Amenzi de la 5.000 lei la 30.000 lei pentru bunuri fara documente de provenienta

    • Documentele de provenienta, precum factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale sau orice alte documente justificative, sunt esentiale pentru a stabili legalitatea si autenticitatea bunurilor. Acestea ofera informatii despre provenienta, proprietarul si traseul bunurilor, ceea ce este crucial pentru a asigura conformitatea cu legile vamale, fiscale si comerciale. In plus, sunt esentiale pentru a preveni evaziunea fiscala. In acest context, in c...» citeste mai departe aici

  • Ce cote de TVA se vor modifica de la 1 ianuarie 2024

    • Anul 2024 aduce noi modificari privind cotele de TVA. Iata o sinteza a celor mai importante masuri care vizeaza TVA, asa cum arata proiectul cu care Guvernul va merge in Parlament pentru asumarea raspunderii. Modificari fiscale 2024: noile cote de TVA anuntate de Guvern Astfel, va creste TVA de la 5% la 9% pentru: - livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, incl...» citeste mai departe aici

  • Cum se completeaza Ordinul de plata multiplu electronic (OPME): instructiuni pas cu pas

    • Reamintim ca Ordinul de plata multiplu electronic (Formularul F1129) poate fi utilizat pentru a efectua plati online. Acesta se foloseste de catre institutiile publice care sunt inregistrate in Registrul entitatilor publice si de catre operatorii economici si alte entitati decat institutii publice pentru efectuarea de plati din conturile deschise la unitatile Trezoreriei Statului prin care isi desfasoara activitatea proprie. Administratia Judeteana a Finan...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X