In cele ce urmeaza, analizam modul in care vom stabili termenul corect de emitere a facturii cand bunurile ajung la cumparator cu aviz de insotire a marfii si se aplica sistemul TVA la incasare.
Presupunem ca pe data de 20.01.2013, societatea emite un aviz pentru bunurile care ajung la client; factura se va emite ulterior. Prin contract se stabileste ca plata se va face in termen de 120 de zile de la emiterea facturii.
Intrebarea se refera la termenul maxim de emitere a facturii, in situatia in care furnizorul plateste TVA lunar, astfel:
a) factura se poate emite pana la 15.02 (art. 155 alin. (1) din Codul fiscal);
b) conform O.M.F.P. nr. 3.055/2009 art. 36 alin. (1): "Elementele prezentate in situatiile financiare anuale se evalueaza in conformitate cu principiile contabile generale prevazute in prezenta sectiune, conform contabilitatii de angajamente. Astfel, efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc (si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul sau este incasat sau platit) si sunt inregistrate in contabilitate si raportate in situatiile financiare ale perioadelor aferente."
Efectul tranzactiei (livrarea) se refera astfel si la evidentierea venitului contabil aferent tranzactiei in luna in care a avut loc tranzactia, adica ianuarie.
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Manual de politici contabile - Stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cand trebuie societatea sa emita factura: in ianuarie sau in februarie?
Care ar fi termenul maxim de emitere a facturii in acest caz, in spiritul art. 1341 alin. (5) din Codul fiscal (ce va intra in vigoare de la 01.01.2013), in care se precizeaza ca exigibilitatea TVA intervine in 90 de zile de la termenul-limita prevazut de lege pentru emiterea facturii?
Pentru o solutie corecta, reamintim ca astazi sunt aplicabile prevederile de la art. 1341 alin. (1) din Codul fiscal, ce stabileste ca faptul generator al TVA intervine la data livrarii bunului/prestarii serviciului.
Pentru emiterea facturii, sunt aplicabile prevederile de la art. 155 alin. (1) din Codul fiscal, ce stabileste ca factura poate fi emisa pana pe data de 15 a lunii urmatoare.
Din analiza comparata a celor 2 prevederi normative, observam ca factura poate fi emisa pe data de 15 a lunii urmatoare, insa autoritatile au dreptul sa solicite colectarea TVA la data livrarii bunului/prestarii serviciului. De asemenea, pot solicita dobanzi si penalitati de intarziere pentru o luna de zile, daca factura se emite in luna urmatoare. Astfel, in practica, a devenit cutuma ca factura sa fie emisa la data livrarii bunului/prestarii serviciului pentru a evita riscul fiscal de calcul dobanzi si penalitati de intarziere.
Exigibilitatea TVA, adica data la care se va colecta TVA, este reglementata de art. 1342 din Codul fiscal.
Incepand cu anul 2013, observam ca sunt reformulate prevederile normative. Astfel:
- prevederile de la art. 1341 alin. (1) din Codul fiscal, referitoare la faptul generator se pastreaza, adica se identifica in continuare o activitate economica in sfera TVA;
- se modifica exigibilitatea TVA, adica data la care trebuie sa colectam TVA, dupa cum urmeaza, prevederile art. 1342 alin. (3) si alin. (4) din Codul fiscal:
"(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si alin. (2) lit. a) se aplica sistemul TVA la incasare, respectiv exigibilitatea taxei intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii."
"(5) In cazul in care persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la incasare nu au incasat contravaloarea integrala sau partiala a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii in termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, calculate conform dispozitiilor Codului de procedura civila, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neincasate intervine in cea de-a 90-a zi calendaristica, de la data emiterii facturii. in situatia in care factura nu a fost emisa in termenul prevazut de lege, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neincasate intervine in cea de-a 90-a zi calendaristica de la termenul-limita prevazut de lege pentru emiterea facturii, calculata conform dispozitiilor Codului de procedura civila."
Observam ca nu mai avem o colectare de TVA la data livrarii bunului/prestarii de servicii, iar colectarea in contul 4427 "TVA colectata" intervine la data incasarii sau cel tarziu in termen de 90 de zile de la data la care ar fi trebuit sa fie emisa factura, pentru sumele facturate cu TVA si neincasate.
Emiterea facturii este reglementata de art. 155 alin. (15) din Codul fiscal, ce stabileste:
"(15) Pentru alte operatiuni decat cele prevazute la alin. (14), persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa."
Observam ca obligatia emiterii facturii este cel tarziu pana pe data de 15 a lunii urmatoare, iar de la data de 15 a lunii urmatoare se vor calcula cele 90 de zile cand intervine exigibilitatea TVA, in cazul in care aceasta factura nu este incasata.
In situatia descrisa de intrebare, identificam urmatoarele aspecte:
- pe 20 ianuarie 2013 avem un fapt generator al TVA;
- emiterea facturii se poate face cel mai tarziu pana pe 15 februarie 2013;
- observam ca factura este neincasata, conform conditiilor contractuale, iar la 90 de zile dupa data de 15 februarie 2013, intervine obligatia de a colecta TVA, respectiv in luna mai 2013.
Consideram ca principiul contabilitatii de angajamente se pastreaza in continuare si se va colecta venitul in 20 ianuarie 2012 in baza avizului de insotire a marfii. Avand in vedere instructiunile de aplicare a TVA la incasare, adoptate prin O.M.F.P. nr. 1.519/2012, consideram ca TVA neexigibila va fi evidentiat pe seama clientilor la data emiterii facturii, adica in luna februarie 2013.