Vom analiza mai jos situatia unei societati care la finele anului trecut (31.12.2012) inregistreaza urmatoarea situatie:
- pierdere contabila inainte de regularizarea impozitului pe profit = 444 lei;
- profit contabil dupa regularizare 145 lei.
Vom stabili astfel daca societatea va constitui rezerva legala aplicand 5% la suma de 145 lei si daca rezerva legala se constituie din profitul contabil sau cel fiscal.
Solutia consultantului:
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Potrivit prevederilor art. 22 alin 1) lit a) din Codul fiscal , rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5% aplicata asupra profitului contabil, inainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile, pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat sau din patrimoniu, dupa caz, potrivit legilor de organizare si functionare.
Cota de 5% reprezentand rezerva prevazuta la art. 22 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se aplica asupra diferentei dintre totalul veniturilor, din care se scad veniturile neimpozabile, si totalul cheltuielilor, din care se scad cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, inregistrate in contabilitate.
Rezerva se calculeaza cumulat de la inceputul anului si este deductibila la calculul profitului impozabil trimestrial sau anual, dupa caz. In veniturile neimpozabile care se scad la determinarea bazei de calcul pentru rezerva sunt incluse veniturile prevazute la art. 20 din Codul fiscal , cu exceptia celor prevazute la lit. c).
Rezervele astfel constituite se completeaza sau se diminueaza in functie de nivelul profitului contabil din perioada de calcul.
Astfel, rezerva legala se calculeaza in limita unei cote de 5% aplicata asupra profitului contabil, inainte de determinarea impozitului pe profit, avand in vedere prevederile mai sus mentionate.