In randurile urmatoare vom analiza cazul unui ONG care isi creeaza si o sectie cu activitate economico-financiara. La finele lunii decembrie 2012, se inregistreaza o cifra de afaceri sub 65.000 euro. Vom vedea astfel cum se incadreaza in vectorul fiscal.
Solutia consultantului:
Conform art. 15 alin. (3) din Codul Fiscal , organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale si organizatiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit si pentru veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit, prevazuta la alin. (2).
Organizatiile prevazute in prezentul alineat datoreaza impozit pe profit pentru partea din profitul impozabil ce corespunde veniturilor, altele decat cele prevazute la alin. (2) sau in prezentul alineat, impozit calculat prin aplicarea cotei prevazute la art. 17 alin. (1) sau art. 18, dupa caz.
Potrivit normelor metodologice de aplicare a art. 15 al.3, pct. 8. organizatiile nonprofit care obtin venituri, altele decat cele mentionate la art. 15 alin. (2) din Codul fiscal , si depasesc limita prevazuta la alin. (3) platesc impozit pentru profitul corespunzator acestora. Determinarea profitului impozabil se face in conformitate cu prevederile de la cap. II, titlul II din Codul fiscal .
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Totodata, conform art. 15 alin. (1), lit. b^1) sunt scutiti de la plata impozitului pe profit urmatorii contribuabili persoanele juridice romane care platesc impozitul pe veniturile microintreprinderilor, in conformitate cu prevederile cuprinse in titlul IV^1.
Avand in vedere prevederile mentionate mai sus, in opinia mea, ONG pentru activitatea economica sunt platitoare de impozit pe profit conform art. 15 alin (3).