email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit aplicat la arendarea unui teren. Cum facem inregistrarile?

TVAarenda impozit terencheltuieliinregistrari contabile



In cele ce urmeaza, vom analiza cazul unei societati care intentioneaza sa arendeze o suprafata de teren in scopul cultivarii acestuia.

Conform documentatiei cadastrale, categoria de folosinta este arabil dar, conform Codului fiscal, art.258, impozitarea se face pentru categoria de folosinta "curti constructii".

Conform Codului fiscal, art 259, aliniat 5^1:

(5^1) Ca exceptie de la prevederile alin. (2), in cazul contribuabililor persoane juridice, pentru terenul amplasat in intravilan, inregistrat in registrul agricol la alta categorie de folosinta decat cea de terenuri cu constructii, impozitul pe teren se calculeaza conform prevederilor alin. (3) - (5) numai daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:

a) au prevazut in statut, ca obiect de activitate, agricultura;
b) au inregistrate in evidenta contabila venituri si cheltuieli din desfasurarea obiectului de activitate prevazut la lit. a).

1.In conditiile in care punctul a) de la art 259, al 5^1 este respectat, vom stabili daca, in situatia in care terenul va fi arendat, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, terenul in cauza va trece ca nivel de impozitare in categoria de folosinta "arabil".

2. Vom stabili, in plus, la ce se refera inregistrarile din evidenta contabila privind veniturile si cheltuielile din desfasurarea obiectului de activitate prevazut la lit.a): costul platit de societate pentru toate serviciile efectuate de un tert de la lucrari de arat pana la lucrari de recoltat?

Solutia consultantului:

Pentru aplicarea prevederilor art. 258 alin. (5^1), proprietarul terenului amplasat in intravilan, in calitate de persoana juridica, trebuie sa aiba inscris in obiectul sau de activitate unul din codurile CAEN reglementate prin ordinului institutului nasional de statistica nr. 337 din 20 aprilie 2007 privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala – CAEN" la SECTIUNEA  A "AGRICULTURA, SILVICULTURA SI PESCUIT". De exemplu, in cadrul acestei sectiuni se regaseste, printre altele, codul CAEN 0111 "Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase".
     
Pentru a face dovada ca desfasoara activitati agricole, proprietarul terenului din intravilan trebuie sa inregistreze in evidenta contabila:


-    cheltuieli cu privire la semintele achizitionate si consumate, erbicide, lucrarile de arat, semnanat, cultivat, daca acestea sunt efectuate de catre terti. Practic, in situatia in care desfasoara activitate agricola, proprietarul terenului trebuie sa organizeze evidenta productiei obtinute prin formula contabila 345    = 711   iar a productiei obtinute si vandute prin formula contabila 711 = 345.
 
-    venituri din vanzarea produselor finite (701) si venituri din vanzarea produselor reziduale, de exemplu paie, coceni, etc. (703). De exemplu, pentru vanzarea cerealelor obsinute din productia agricola, trebuie sa inregistreze fiecare factura emisa prin formula contabila:
411    = %       
701    
4427    (daca este inregistrat ca platitor de TVA)
 
Astfel, consider ca nu sunt aplicabile facilitatile reglementate prin art. 258  alin. (5^1) in situatia in care proprietarul terenului nu cultiva terenul respectiv, dar da terenul in arenda in calitatea sa de arendator.

In acest caz, persoana juridica respectiva obtine venituri din arendare, specifice obiectului de activitate cod CAEN 682 "Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate" pe care le inregistreaza d.p.d.v. contabil prin creditul contului 706 "Venituri din redevente, locatii de gestiune si chirii"




de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Va invitam la Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate


Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate Modificari fiscal-contabile 2024

  1. CRAIOVA - 26 martie 2024
  2. TIMISOARA - 1 aprilie 2024
  3. CLUJ-NAPOCA - 2 aprilie 2024
  4. SIBIU - 3 aprilie 2024
  5. CONSTANTA - 9 aprilie 2024
  6. IASI - 15 aprilie 2024
  7. BUCURESTI - 19 aprilie 2024 + transmis LIVE
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAarenda impozit terencheltuieliinregistrari contabile


Data aparitiei: 23 Aprilie 2013

Votati articolul "Impozit aplicat la arendarea unui teren. Cum facem inregistrarile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X