In cele ce urmeaza, vom analiza cazul unei societati care intentioneaza sa arendeze o suprafata de teren in scopul cultivarii acestuia.
Conform documentatiei cadastrale, categoria de folosinta este arabil dar, conform Codului fiscal, art.258, impozitarea se face pentru categoria de folosinta "curti constructii".
Conform Codului fiscal, art 259, aliniat 5^1:
(5^1) Ca exceptie de la prevederile alin. (2), in cazul contribuabililor persoane juridice, pentru terenul amplasat in intravilan, inregistrat in registrul agricol la alta categorie de folosinta decat cea de terenuri cu constructii, impozitul pe teren se calculeaza conform prevederilor alin. (3) - (5) numai daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) au prevazut in statut, ca obiect de activitate, agricultura;
b) au inregistrate in evidenta contabila venituri si cheltuieli din desfasurarea obiectului de activitate prevazut la lit. a).
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Manual de politici contabile - Stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
1.In conditiile in care punctul a) de la art 259, al 5^1 este respectat, vom stabili daca, in situatia in care terenul va fi arendat, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, terenul in cauza va trece ca nivel de impozitare in categoria de folosinta "arabil".
2. Vom stabili, in plus, la ce se refera inregistrarile din evidenta contabila privind veniturile si cheltuielile din desfasurarea obiectului de activitate prevazut la lit.a): costul platit de societate pentru toate serviciile efectuate de un tert de la lucrari de arat pana la lucrari de recoltat?
Solutia consultantului:
Pentru aplicarea prevederilor art. 258 alin. (5^1), proprietarul terenului amplasat in intravilan, in calitate de persoana juridica, trebuie sa aiba inscris in obiectul sau de activitate unul din codurile CAEN reglementate prin ordinului institutului nasional de statistica nr. 337 din 20 aprilie 2007 privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala – CAEN" la SECTIUNEA A "AGRICULTURA, SILVICULTURA SI PESCUIT". De exemplu, in cadrul acestei sectiuni se regaseste, printre altele, codul CAEN 0111 "Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase".
Pentru a face dovada ca desfasoara activitati agricole, proprietarul terenului din intravilan trebuie sa inregistreze in evidenta contabila:
- cheltuieli cu privire la semintele achizitionate si consumate, erbicide, lucrarile de arat, semnanat, cultivat, daca acestea sunt efectuate de catre terti. Practic, in situatia in care desfasoara activitate agricola, proprietarul terenului trebuie sa organizeze evidenta productiei obtinute prin formula contabila 345 = 711 iar a productiei obtinute si vandute prin formula contabila 711 = 345.
- venituri din vanzarea produselor finite (701) si venituri din vanzarea produselor reziduale, de exemplu paie, coceni, etc. (703). De exemplu, pentru vanzarea cerealelor obsinute din productia agricola, trebuie sa inregistreze fiecare factura emisa prin formula contabila:
411 = %
701
4427 (daca este inregistrat ca platitor de TVA)
Astfel, consider ca nu sunt aplicabile facilitatile reglementate prin art. 258 alin. (5^1) in situatia in care proprietarul terenului nu cultiva terenul respectiv, dar da terenul in arenda in calitatea sa de arendator.
In acest caz, persoana juridica respectiva obtine venituri din arendare, specifice obiectului de activitate cod CAEN 682 "Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate" pe care le inregistreaza d.p.d.v. contabil prin creditul contului 706 "Venituri din redevente, locatii de gestiune si chirii"