email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit aplicat la arendarea unui teren. Cum facem inregistrarile?

TVAarenda impozit terencheltuieliinregistrari contabile



In cele ce urmeaza, vom analiza cazul unei societati care intentioneaza sa arendeze o suprafata de teren in scopul cultivarii acestuia.

Conform documentatiei cadastrale, categoria de folosinta este arabil dar, conform Codului fiscal, art.258, impozitarea se face pentru categoria de folosinta "curti constructii".

Conform Codului fiscal, art 259, aliniat 5^1:

(5^1) Ca exceptie de la prevederile alin. (2), in cazul contribuabililor persoane juridice, pentru terenul amplasat in intravilan, inregistrat in registrul agricol la alta categorie de folosinta decat cea de terenuri cu constructii, impozitul pe teren se calculeaza conform prevederilor alin. (3) - (5) numai daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:

a) au prevazut in statut, ca obiect de activitate, agricultura;
b) au inregistrate in evidenta contabila venituri si cheltuieli din desfasurarea obiectului de activitate prevazut la lit. a).

1.In conditiile in care punctul a) de la art 259, al 5^1 este respectat, vom stabili daca, in situatia in care terenul va fi arendat, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, terenul in cauza va trece ca nivel de impozitare in categoria de folosinta "arabil".

2. Vom stabili, in plus, la ce se refera inregistrarile din evidenta contabila privind veniturile si cheltuielile din desfasurarea obiectului de activitate prevazut la lit.a): costul platit de societate pentru toate serviciile efectuate de un tert de la lucrari de arat pana la lucrari de recoltat?

Solutia consultantului:

Pentru aplicarea prevederilor art. 258 alin. (5^1), proprietarul terenului amplasat in intravilan, in calitate de persoana juridica, trebuie sa aiba inscris in obiectul sau de activitate unul din codurile CAEN reglementate prin ordinului institutului nasional de statistica nr. 337 din 20 aprilie 2007 privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala – CAEN" la SECTIUNEA  A "AGRICULTURA, SILVICULTURA SI PESCUIT". De exemplu, in cadrul acestei sectiuni se regaseste, printre altele, codul CAEN 0111 "Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase".
     
Pentru a face dovada ca desfasoara activitati agricole, proprietarul terenului din intravilan trebuie sa inregistreze in evidenta contabila:


-    cheltuieli cu privire la semintele achizitionate si consumate, erbicide, lucrarile de arat, semnanat, cultivat, daca acestea sunt efectuate de catre terti. Practic, in situatia in care desfasoara activitate agricola, proprietarul terenului trebuie sa organizeze evidenta productiei obtinute prin formula contabila 345    = 711   iar a productiei obtinute si vandute prin formula contabila 711 = 345.
 
-    venituri din vanzarea produselor finite (701) si venituri din vanzarea produselor reziduale, de exemplu paie, coceni, etc. (703). De exemplu, pentru vanzarea cerealelor obsinute din productia agricola, trebuie sa inregistreze fiecare factura emisa prin formula contabila:
411    = %       
701    
4427    (daca este inregistrat ca platitor de TVA)
 
Astfel, consider ca nu sunt aplicabile facilitatile reglementate prin art. 258  alin. (5^1) in situatia in care proprietarul terenului nu cultiva terenul respectiv, dar da terenul in arenda in calitatea sa de arendator.

In acest caz, persoana juridica respectiva obtine venituri din arendare, specifice obiectului de activitate cod CAEN 682 "Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate" pe care le inregistreaza d.p.d.v. contabil prin creditul contului 706 "Venituri din redevente, locatii de gestiune si chirii"




de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAarenda impozit terencheltuieliinregistrari contabile


Data aparitiei: 23 Aprilie 2013

Votati articolul "Impozit aplicat la arendarea unui teren. Cum facem inregistrarile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X