email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Norme actuale: Compensarea unor creante fiscale restante la bugetul local

Taxe si Impoziteplati restantestingerea datoriilorcompensare creante fiscale


Aducem la cunostinta unitatilor administrativ-teritoriale ca, in conformitate cu prevederile art. VI din Ordonanta de urgenta a Guvernului (OUG) nr. 12/2013 pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale si prorogarea unor termene, in situatia in care o unitate administrativ-teritoriala are calitatea atat de debitor pentru obligatii de plata restante inregistrate fata de un operator economic, cat si de creditor pentru creantele fiscale restante catre bugetul local ale operatorului respectiv, aceasta poate opera stingerea obligatiilor reciproce in limita celei mai mici dintre creantele reciproce.

In cazul in care disponibilitatile bugetelor locale sunt insuficiente pentru operarea stingerii obligatiilor de plata restante inregistrate fata de un operator economic, unitatile Trezoreriei Statului vor asigura echilibrarea temporara a golului temporar de casa al bugetului local determinat de operatiunea de stingere a acestora, din disponibilitatile contului curent general al Trezoreriei Statului.

Suma acordata pentru echilibrarea bugetelor locale nu poate depasi nivelul sumei care face obiectul stingerii obligatiilor si se recupereaza integral in aceeasi zi lucratoare in care a fost acordata, dupa finalizarea operatiunii de stingere a obligatiilor. Recuperarea sumei acordate pentru echilibrarea bugetelor locale se va efectua prin debitarea de catre unitatile Trezoreriei Statului a contului de venituri al bugetului local in care aceasta a fost virata.

Pentru aplicarea prevederilor legale mentionate mai sus, prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul Finantelor Publice nr. 512/2013 a fost aprobata Procedura de compensare conform art. VI din OUG nr. 12/2013.

Redam astfel principalele operatiuni prin care se realizeaza procedura de compensare a obligatiilor reciproce ale unitatilor administrativ-teritoriale si operatorii economici care au obligatii restante la bugetul local.

Incheierea acordului

Pentru stingerea obligatiilor de plata restante reciproce, unitatile administrativ-teritoriale incheie acorduri pentru stingerea reciproca a obligatiilor de plata restante. Pe baza acestor acorduri incheiate pentru stingerea reciproca a obligatiilor de plata restante unitatile administrativ-teritoriale prezinta unitatilor teritoriale ale Trezoreriei Statului la care isi au deschise conturile ordine de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care achita sumele datorate operatorilor economici, in contul 50.70.57 "Disponibil al operatorilor economici din sume incasate potrivit art. VI din OUG nr. 12/2013" deschis pe numele acestora la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal in a caror administrare se afla.

La ordinele de plata se anexeaza o copie a acordului prin care s-a stabilit suma de plata iar plata sumelor se efectueaza de catre unitatile administrativ-teritoriale in limita creditelor bugetare aprobate in bugetele locale, de la titlurile de cheltuieli la care se incadreaza obligatia de plata respectiva.

In cazul in care operatorii economici nu au contul deschis la aceeasi unitate a Trezoreriei Statului cu cea a unitatii administrativ-teritoriale, acordurile pentru stingerea reciproca a obligatiilor de plata restante se transmit prin e-mail, scanate, la unitatea teritoriala a Trezoreriei Statului la care documentele respective au fost depuse. Adresele de e-mail se convin de comun acord intre conducatorii respectivelor unitati teritoriale ale Trezoreriei Statului.

Sumele incasate de operatorii economici in contul 50.70.57 "Disponibil al operatorilor economici din sume incasate potrivit art. VI din OUG nr. 12/2013" se transfera de catre unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului cu ordin de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) in conturile corespunzatoare de venituri ale bugetului local, cu care se efectueaza stingerea.

Atentie! Toate operatiunile mentionate se efectueaza in cursul aceleiasi zile calendaristice.

Echilibrarea golului temporar de casa

In situatia in care disponibilitatile bugetelor locale sunt insuficiente pentru efectuarea platii sumelor datorate de operatorii economici, unitatile administrativ-teritoriale prezinta unitatilor teritoriale ale Trezoreriei Statului la care isi au deschise conturile, odata cu documentele de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) si o cerere pentru echilibrarea temporara a golului temporar de casa al bugetului local din disponibilitatile contului curent general al Trezoreriei Statului.

Pot depune cerere pentru echilibrarea temporara a golului temporar de casa al bugetului local din disponibilitatile contului curent general al Trezoreriei Statului numai unitatile administrativ-teritoriale care nu au conturile poprite si numai pentru efectuarea operatiunilor de stingere reciproca a obligatiilor de plata in relatia cu operatorii economici ale caror conturi nu sunt poprite. Pe baza cererii pentru echilibrarea temporara a golului temporar de casa al bugetului local, unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului transfera prin nota contabila sumele aferente echilibrarii bugetelor locale, din contul 65.02 "Decontari in contul trezoreriilor operative" codificat cu codul de identificare fiscala atribuit Trezoreriei Statului (8609468), in contul 21.40.02.10 "Venituri ale bugetului local - imprumuturi temporare din Trezoreria Statului".

Dupa efectuarea operatiunii de transfer a sumelor aferente si decontarea ordinelor de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) intocmite de unitatile administrativ-teritoriale la care au fost anexate cererile pentru echilibrarea temporara a golului temporar de casa al bugetului local, unitatile administrativ-teritoriale ale Trezoreriei Statului transfera prin ordin de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) sumele datorate bugetului local de operatorii economici, din conturile acestora 50.70.57 "Disponibil al operatorilor economici din sume incasate potrivit art. VI din OUG nr. 12/2013" in conturile corespunzatoare de venituri ale bugetului local.

Operatiunile mentionate aferente unui acord privind stingerea reciproca a obligatiilor de plata restante se efectueaza in cadrul aceleiasi zile calendaristice. Dupa finalizarea acestor operatiuni unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului recupereaza suma acordata din contul curent general al Trezoreriei Statului pentru echilibrarea bugetului local.

Modelele Acordului pentru stingerea reciproca a obligatiilor de plata restante si Cererii pentru echilibrarea temporara a golului temporar de casa al bugetului local din disponibilitatile contului curent general al Trezoreriei Statului sunt anexe la Ordinul 512/2013.

*

Baza legala: OUG nr. 12/2013 pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale si prorogarea unor termene, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 127/8.03.2013; Ordinul viceprim-ministrului, ministrul Finantelor Publice nr. 512/2013 privind aprobarea Procedurii de compensare conform art. VI din OUG nr. 12/2013 pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale si prorogarea unor termene, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 232/23.04.2013.

Sursa: DGFP Valcea





de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impoziteplati restantestingerea datoriilorcompensare creante fiscale


Data aparitiei: 25 Aprilie 2013

Votati articolul "Norme actuale: Compensarea unor creante fiscale restante la bugetul local":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X