Analizam astazi cazul unei firme din Romania, cu doi asociati, persoane fizice romane, avand urmatoarea situatie:
-are de incasat de la o firma din Romania, care are 2 asociati (unul din asociatii de la prima societate si o alta persoana fizica romana), o suma de 100.000 lei.
-are de achitat catre o societate comerciala din Cipru, 10.000 EURO.
-are de achitat catre o societate comerciala din Insulele Virgine, 10.000 EURO.
Firmele decid, de comun acord, sa se faca compensarea creantelor cu datoriile existente. Vom stabili astfel daca este corect sa intocmeasca 2 contracte de cesiune de creante, cu fiecare firma nerezidenta, care va fi monografia contabila, la ce curs se opereaza in contabilitate si daca firma datoreaza TVA la aceasta tranzactie.
Solutia consultantului:
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Din intrebarea formulata de dvs., rezulta in mod evident faptul ca cesiunea creantei de 100.000 lei are drept scop doar compensarea cu datoria individualizata, inregistrata distinct, catre fiecare partener, respectiv creditorul din Cipru si creditorul din Insulele Virgine. Avand in vedere ca aveti datorii catre doi parteneri externi, cesiunea de creanta de 100.000 lei trebuie efectuata prin doua contracte de cesiune separate, chiar daca firma din Romania face parte din grupul de firme care are in structura atat firma din Cipru cat si firma din Insulele Virgine. Consider ca cesiunea de creante, dar si compensarea datoriilor reciproce poate avea loc pe baza de contracte, chiar daca fiecare partener este o persoana juridica nerezidenta.
Prin regulamentul valutar in vigoare nu s-au stabilit restrictii sau interdictii referitoare la cesiunea creantelor si compensarea creantelor cu datoriile unei firme din Romania cu datoriile externe, motiv pentru care consider ca astfel de operatiuni se pot efectua deoarece nu sunt interzise prin Regulamentul B.N.R. nr. 4 din 1 aprilie 2005 privind regimul valutar, republicat, modificat si completat prin Regulamentul B.N.R. nr. 6 din 9 mai 2012 privind modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 4/2005 privind regimul valutar, precum si abrogarea Normei Bancii Nationale a Romaniei nr. 4/2005 privind efectuarea operatiunilor de schimb valutar publicat in M.Of. nr. 341 din 19 mai 2012.
Prin acest regulament, la art. 4, compensarile sunt reglementate ca operatiuni valutare intre rezidenti si nerezidenti care se pot efectua "prin orice alte modalitati de plata practicate de institutiile de credit in functie de natura operatiunii respective."
Deoarece prin regulamentul valutar se impune rezidentilor incasarea si repatrierea in valuta a activelor financiare dobandite din operatiunile cu nerezidentii, consider ca este necesara si notificarea efectuarii compensarii catre banca la care aveti deschis contul in valuta.
Acceptul compensarii datoriilor reciproce intre firma dvs. si partenerul extern se poate dovedi atat in baza unei clauze stipulate in contractul incheiat cu partenerul extern cat si pe baza unei corespondente sub orice forma (format hartie, electronic, prin e-mail, fax, etc. ) intre firma dvs. si partenerul extern din care sa rezulte valoarea creantelor si datoriilor. Din aceasta corespondenta in forma scrisa trebuie sa rezulte in mod detaliat:
- numarul si data facturii care se compenseaza reciproc;
- valoarea fiecarei facturi care se compenseaza;
- detalii privind prevederile contractuale cu privire la modalitatea de plata. In lipsa unei prevederi referitoare la compensarea reciproca a datoriilor in contractul initial, este recomandabila incheierea unui act aditionat care sa cuprinda aceasta clauza.
Data compensarii poate fi considerata data inregistrarii adresei transmise catre partener sau a adresei primite de la aceasta in functie de procedura proprie stabilita in baza prevederilor contractuale si a actelor aditionate incheiate pe parcursul derularii tranzactiilor.
Consider ca pentru toate operatiunile de compensare a creantelor si datoriilor reciproce in valuta trebuie sa notificati banca sau bancile la care aveti deschise conturile bancare. Prin Regulamentul valutar al BNR nu se regasesc reglementari cu privire la obtinerea unei aprobari prealabile pentru efectuarea compensarilor.
Obligativitatea raportarii compensarii efectuate rezulta din prevederile art. 58 din Regulamentul B.N.R. nr. 31 din 29 decembrie 2011 privind raportarea de date si informatii statistice la Banca Nationala a Romaniei, publicat in M.Of. nr. 67 din 27 ianuarie 2012 prin care rezidentii care realizeaza operatiuni nemonetare au obligatia sa raporteze letric aceste tranzactii la Banca Nationala a Romaniei - Directia statistica, pana la data de 20 a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea, prin completarea si transmiterea anexei nr. V.6. Prin art. art. 50, compensarile sunt considerate operatiuni de natura balantei de plati. Aceste operatiuni au la baza tranzactii economice (livrari de bunuri si prestari de servicii) si financiare intre rezidenti si nerezidenti care implica incasari sau plati sau compensari in natura ori in numerar.
Monografia contabila recomandata pentru inregistrarea operatiunilor este urmatoarea:
- cesiunea creantei: 461 "Debitori diversi" analitic distinct = 411 "Clienti" pentru suma de 100.000 lei urmata de inregistrarea veniturilor sau cheltuielilor rezultate din stabilirea diferentelor favorabile sau nefavorabile de curs valutar calculate fata de cursul istoric de inregistrare al creantei 461 = 765 sau 665 = 461. Cursul valutar al B.N.R. utilizat pentru evaluarea operatiunii este cel in vigoare la data contractului de cesiune;
- compensarea datoriilor si creantelor reciproce: 401 "Furnizori" analitic distinct = 461 "Debitori diversi" analitic distinct urmata de inregistrarea veniturilor sau cheltuielilor rezultate din stabilirea diferentelor favorabile sau nefavorabile de curs valutar stabilite ca diferenta pozitiva sau negativa intre cursul istoric de inregistrare al datoriilor si cursul valutar in vigoare la data compensarii , de exemplu 401 = 765 sau 665 = 401. In situatia in care, prin contractul de cesiune a creantelor, se reglementeaza printr-o clauza distincta ca preluarea creantelor are drept scop stingerea datoriilor, se utilizeaza acelasi curs valutar atat pentru evaluarea creantelor cesionate cat pentru evaluarea datoriilor de compensat.
In situatia in care cesiunea creantelor are drept scop final doar stingerea datoriilor catre acelasi partener extern, prin compensarea reciproca a creantelor cu datoriile, fara facturarea unui comision de catre cesionar ca echivalent al unor prestari de servicii, operatiunea este scutita de TVA, fara a face parte din sfera de aplicare a TVA. In acest sens, am in vedere prevederile jurisprudentei CEE, respectiv decizia in cazul GFKL (C-93/10) prin care se revine, cu clarificari, asupra concluziilor din decizia C-305/01 MKG preluate in normele de aplicare ale prevederilor art. 141 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal la pct. 35 alin. (9^6) din care rezulta ca nu orice cumparare de creante eligibile si neachitate de debitor presupune un serviciu in sfera TVA, prestat de cumparatorul creantelor in beneficiul vanzatorului de creante conform prevederilor deciziei in cazul GFKL (C-93/10).
Se afla in sfera de aplicare a TVA numai operatiunea economica prin care cumparatorul creantelor (cesionar) de la vanzator (cedent) factureaza un comision, considerand ca presteaza un serviciu de recuperare a creantelor in beneficiul vanzatorului.
In situatia in care, nici contractul de cesiune, dar nici contractul de compensare a datoriilor nu genereaza venituri pentru firma din Cipru, operatiunea nu se supune prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si Cipru.