email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Camera Consultantilor Fiscali. Hotararea nr. 7/2019 pentru aprobarea cotizatiilor, a termenelor de plata si a obligatiilor declarative in 2020

Camera Consultantilor Fiscali. Hotararea nr. 7/2019 pentru aprobarea cotizatiilor, a termenelor de plata si a obligatiilor declarative in 2020
ccfmonitorul oficialcotizatiiconsultanti fiscali

Prin Hotararea CCF nr. 7/2019 au fost aprobate cotizatiile, a termenele de plata si obligatiilor declarative pentru membrii Camerei Consultantilor Fiscali in 2020. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1013 din 17 decembrie 2019.
 

CCF este autoritatea care organizeaza si autorizeaza activitatea de consultanta fiscala din Romania. In ceea ce priveste continutul Hotararii CCF nr. 7/2019, nu sunt multe noutati pentru anul 2020 deoarece cotizatiile fixe si cele variabile vor ramane neschimbate fata de 2019, iar data limita este tot in luna martie.
 

Va prezentam in continuare textul Hotararii CCF nr. 7/2019

In temeiul prevederilor art. 8 alin. (7), ale art. 10 alin. (2), ale art. 13 lit. b) si f), precum si ale art. 25 din Ordonanta Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala, aprobata cu modificari prin Legea nr. 198/2002, cu modificarile si completarile ulterioare,

avand in vedere prevederile art. 36 alin. (1) lit. h), ale art. 51 alin. (1) lit. b) si c) si alin. (2) din Regulamentul de organizare si functionare al Camerei Consultantilor Fiscali, aprobat prin Hotararea Consiliului superior al Camerei Consultantilor Fiscali nr. 3/2017,

Consiliul superior al Camerei Consultantilor Fiscali, intrunit in sedinta din 10 decembrie 2019, hotaraste:

Art. 1. -

(1) Toti membrii Camerei Consultantilor Fiscali au obligatia de plata a cotizatiilor fixe.



(2) Pentru anul 2020 se stabilesc urmatoarele cotizatii fixe:

A. in cazul persoanelor fizice si persoanelor juridice care sunt membri ai Camerei Consultantilor Fiscali la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari:

- 410 lei - pentru persoanele fizice, consultanti fiscali activi;
170 lei - pentru persoanele fizice, consultanti fiscali inactivi;
250 lei - pentru persoanele fizice, consultanti fiscali asistenti;
350 lei - pentru persoanele juridice;

B. in cazul persoanelor fizice si persoanelor juridice care devin membri ai Camerei Consultantilor Fiscali in anul 2020:

- 1.410 lei - pentru persoanele fizice, consultanti fiscali activi;
1.170 lei - pentru persoanele fizice, consultanti fiscali inactivi;
750 lei - pentru persoanele fizice, consultanti fiscali asistenti;
2.350 lei - pentru persoanele juridice.

(3) Cotizatiile fixe sunt anuale si se platesc integral, fara a putea fi fractionate in functie de momentul din an in care s-a dobandit sau s-a pierdut calitatea de membru.


Art. 2. -

Membrii activi ai Camerei Consultantilor Fiscali care desfasoara activitate de consultanta fiscala au si obligatia de plata a cotizatiilor variabile. Cotizatiile variabile datorate in anul 2020 se calculeaza prin aplicarea unei cote procentuale asupra intregii valori a veniturilor obtinute din activitatea de consultanta fiscala in anul 2019 sau a valorii acestor venituri diminuate cu sumele cedate subcontractorilor si colaboratorilor consultanti fiscali, daca este cazul (baza de calcul). Cotele procentuale aplicabile pentru determinarea cotizatiilor variabile aferente activitatii desfasurate in anul 2019 si datorate in anul 2020 sunt urmatoarele:

1. pentru persoane fizice: o cota de 0,4%;

2. pentru persoane juridice:
a) la venituri realizate de pana la 100.000 euro inclusiv, o cota de 0,4%;

b) la venituri realizate intre 100.001 euro si 1.000.000 euro inclusiv, o cota de 0,75%;


c) la venituri realizate de peste 1.000.000 euro, o cota de 1%.


Art. 3. -

(1) Termenul scadent de plata a cotizatiilor fixe aferente anului 2020 si a cotizatiilor variabile aferente activitatii din anul 2019 este 16 martie 2020.

(2) Stingerea datoriilor se face in ordinea vechimii acestora.

(3) Cotizatia variabila pentru consultantii fiscali activi - persoane fizice - se calculeaza de la momentul obtinerii de venituri aferente activitatii de consultanta fiscala ulterior inregistrarii la Camera Consultantilor Fiscali.

(4) Cotizatia variabila pentru societatile de consultanta fiscala se calculeaza incepand de la momentul obtinerii de venituri aferente activitatii de consultanta fiscala, ulterior autorizarii de catre Biroul permanent al Camerei Consultantilor Fiscali.


Art. 4. -

(1) Pentru plata integrala a cotizatiei fixe si, respectiv, a cotizatiei variabile efectuata pana la termenul scadent inclusiv, membrii Camerei Consultantilor Fiscali beneficiaza de o reducere de 10% din cuantumul cotizatiei fixe datorate, respectiv de 10% din cuantumul cotizatiei variabile datorate, acordata la data platii.

(2) Neplata integrala a cotizatiei fixe sau a cotizatiei variabile de catre membrii Camerei Consultantilor Fiscali in termen de 30 de zile de la termenul prevazut la art. 3 alin. (1) atrage majorarea cu 10% a cotizatiei fixe datorate, respectiv cu 10% a cotizatiei variabile datorate. In situatia unei plati partiale, majorarea se aplica diferentei de plata.

(3) In cazul declararii incorecte a veniturilor se va depune o declaratie rectificativa, conform anexei nr. 3. In situatia in care din declaratia rectificativa rezulta o baza de calcul mai mica fata de cea declarata initial, diferenta de cotizatie variabila se va restitui sau va fi compensata cu obligatiile ulterioare. In situatia in care din declaratia rectificativa rezulta o baza de calcul mai mare fata de cea declarata initial, diferenta de cotizatie variabila se va calcula prin scaderea cotizatiei variabile calculate initial din cotizatia variabila corect calculata conform art. 2, respectiv prin raportare la intreaga baza de calcul, iar prevederile alin. (1) si (2) se vor aplica la diferenta de cotizatie variabila rezultata din declaratia rectificativa.
 

Art. 5. -

In situatia in care membrii Camerei Consultantilor Fiscali isi schimba starea de membru activ sau inactiv in cursul anului, cotizatia anuala datorata de acestia va fi calculata proportional, conform perioadelor aferente fiecarei stari.


Art. 6. -

(1) Membrii activi ai Camerei Consultantilor Fiscali - persoane fizice si persoane juridice - au obligatia sa depuna la Camera Consultantilor Fiscali, pana la data de 16 martie a anului in curs, declaratia privind activitatea desfasurata in anul precedent de raportare, conform anexelor nr. 1 si 2.

(2) In cazul in care consultantii fiscali - persoane fizice active - nu au desfasurat activitate de consultanta fiscala in nume propriu, ci doar in numele sau in contul unei persoane juridice, ori nu au desfasurat deloc activitate de consultanta fiscala, vor transmite Camerei Consultantilor Fiscali o declaratie, conform anexei nr. 1, in care vor specifica aceasta situatie, pana la data de 16 martie a anului in curs.

(3) Societatile de consultanta fiscala care nu au desfasurat activitate de consultanta fiscala vor transmite Camerei Consultantilor Fiscali o declaratie, conform anexei nr. 2, pana la data de 16 martie a anului in curs.


Art. 7. -

(1) Viza anuala reprezinta dreptul de desfasurare a activitatii de consultanta fiscala.

(2) Viza anuala se acorda numai membrilor activi, persoane fizice si persoane juridice, la momentul indeplinirii in intregime a tuturor obligatiilor fata de Camera Consultantilor Fiscali, restante si curente, inclusiv plata cotizatiilor scadente datorate, depunerea declaratiei anuale prevazute la art. 6 si efectuarea orelor de pregatire profesionala obligatorie - in cazul persoanelor fizice. Viza anuala acordata membrilor persoane fizice este sub forma de card de membru activ.

(3) Viza anuala este valabila pe perioada 16 martie 2020 - 15 martie 2021, cu exceptia perioadei in care membrul a fost inactiv.

(4) Desfasurarea activitatii de consultanta fiscala de catre consultantul fiscal care nu a obtinut viza anuala reprezinta abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit Regulamentului de organizare si functionare al Camerei Consultantilor Fiscali, aprobat prin Hotararea Consiliului superior al Camerei Consultatilor Fiscali nr. 3/2017.

(5) Membrii care au indeplinite la zi toate obligatiile fata de Camera Consultantilor Fiscali si se inregistreaza in sectiunea membrilor inactivi primesc un card care atesta calitatea de membru inactiv al Camerei Consultantilor Fiscali si care este valabil pe toata perioada de inactivitate. Consultantii fiscali membri inactivi vor avea in continuare obligatia de plata a cotizatiilor fixe anuale, obligatia de a efectua orele de pregatire profesionala obligatorie si toate celelalte obligatii ale membrilor inactivi, asa cum sunt prevazute de normele legale.

(6) Obligatia de ridicare a cardurilor sau a vizelor anuale, in cazul persoanelor juridice, revine titularilor/reprezentantilor acestora.


Art. 8. -

(1) Plata sumelor datorate reprezentand cotizatii fixe si variabile se poate face in contul Camerei Consultantilor Fiscali (C.I.F. 18677087) deschis la Banca Transilvania, Sucursala Lipscani - IBAN RO36BTRL04101202D58602XX, sau in contul deschis la Banca Comerciala Romana, Sucursala Sector 4 - IBAN RO91RNCB0075119726870001, precum si in numerar la sediul Camerei Consultantilor Fiscali din municipiul Bucuresti, str. Alexandru Constantinescu nr. 61, sectorul 1.

(2) Sumele rezultate potrivit prevederilor art. 2 se rotunjesc la leu, prin majorare pentru fractiunile egale ori mai mari de 50 de bani sau prin reducere pentru fractiunile mai mici de 50 de bani.


Art. 9. -

Declaratiile prevazute la art. 6 se depun online pe site-ul www.ccfiscali.ro, prin e-mail la adresa: viza@ccfiscali.ro, la sediul Camerei Consultantilor Fiscali din municipiul Bucuresti, str. Alexandru Constantinescu nr. 61, sectorul 1, sau se transmit prin servicii postale cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire.


Art. 10. -

(1) Membrii Camerei Consultantilor Fiscali care vor incalca prevederile prezentei hotarari prin depasirea termenului de plata a cotizatiilor cu mai mult de 12 luni isi vor pierde calitatea de membru al Camerei Consultantilor Fiscali prin aplicarea prevederilor art. 19 pct. 1 lit. c) si pct. 2 lit. c) din Ordonanta Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala, aprobata cu modificari prin Legea nr. 198/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale Regulamentului de organizare si functionare al Camerei Consultantilor Fiscali, aprobat prin Hotararea Consiliului superior al Camerei Consultantilor Fiscali nr. 3/2017.

(2) Desfasurarea activitatii de consultanta fiscala de catre consultantii fiscali inregistrati ca inactivi reprezinta infractiune conform art. 25 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 71/2001, aprobata cu modificari prin Legea nr. 198/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si se pedepseste conform legii penale.


Art. 11. -

Deciziile de aplicare a masurilor prevazute in prezenta hotarare pot fi contestate conform prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.


Art. 12. -

Directia de servicii pentru membri si Directia de servicii generale vor duce la indeplinire prevederile prezentei hotarari.


Art. 13. -

Anexele nr. 1-3 fac parte integranta din prezenta hotarare.

Art. 14. -

Prezenta hotarare se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ccfmonitorul oficialcotizatiiconsultanti fiscali


Data aparitiei: 18 Decembrie 2019

Votati articolul "Camera Consultantilor Fiscali. Hotararea nr. 7/2019 pentru aprobarea cotizatiilor, a termenelor de plata si a obligatiilor declarative in 2020":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X