email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Bunuri obtinute gratuit. Cum facem inregistrarile?

ProceduriInregistrari si Politici Contabilebunuri gratuitemonografie contabilaTVA


Vom analiza mai jos cazul unei societati nou-infiintate, neplatitoare de TVA, care aduce dintr-un stat membru UE unele bunuri pe care le primeste gratuit (mobilier uzat din locuinte inchiriate). Transportul este de circa 1.000 euro. Vom vedea astfel ce document de intrare se poate intocmi si cum se face intrarea in gestiunea magazinului de mobila.

Solutia consultantului:

Avand in vedere ca bunurile sunt primite cu titlu gratuit, operatiunea nu reprezinta o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania, motiv pentru care primitorul din Romania nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania pentru efectuarea acestei operatiuni. Pentru intrarea in gestiune a bunurilor astfel primite trebuie desemnata o comisie pentru evaluarea bunurilor respective astfel incat bunurile sa fie inregistrate in evidenta contabila la valoarea justa. In acest caz, valoarea justa se substituie costului de achizitie
         
Aceasta obligatie este reglementata prin OMFP 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, sectiunea 8 "Reguli de evaluare" subsectiunea 8.1 "Reguli generale de evaluare" si implicit 8.1.1. "Evaluarea la data intrarii in entitate" la punctul 50 alin. (1) lit. d) conform carora "La data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel: ...d) la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.".
         
La receptia bunurilor, trebuie retinut faptul ca in costul bunurilor primite se cuprinde si valoarea transportului acestor bunuri, obligatie reglementata la pct. 51 alin. (2) "Cheltuielile de transport sunt incluse in costul de achizitie si atunci cand functia de aprovizionare este externalizata."

Referitor la serviciul de transport, in situatia in care transportatorul este o persoana impozabila stabilita pe teritoriul unui stat membru, trebuie sa aveti in vedere faptul ca operatiunea reprezinta pentru firma din Romania o achizitie intracomunitara de servicii pentru care este obligatorie inregistrarea in scopuri de TVA.  

Pentru achizitia serviciilor de transport se aplica regula generala de taxare de la art. 133 alin. 2 conform careia locul prestarii serviciului este considerat a fi locul unde este stabilit beneficiarul. Inregistrarea in scopuri de TVA se efectueaza in baza formularului cod 091 concomitent cu inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari.

Formularul cod 091 "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii ", cod MFP 14.13.01.10.11/a este reglementat prin OMFP 7/2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de TVA publicat in M.Of. nr. 32 din 15 ianuarie 2010.

Pentru inregistrare, prestatorul completeaza in declaratia cod 091 datele sale de identificare si ale imputernicitului sau, bifand la sectiunea D "Date privind vectorul fiscal" la punctul 1 "Inregistrare in scopuri de TVA" punctul 3 "Inregistrare pentru primirea de servicii de la un prestator persoana impozabila stabilita in alt stat membru, pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei in Romania conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal".                          
 
Dupa inregistrarea in scopuri de TVA, in calitate de beneficiar al serviciilor intracomunitare, neinregistrata in regim normal de TVA, firma dvs. are urmatoarele obligatii fiscale:   

1)    sa taxeze serviciul primit in Romania la o baza de impozitare formata din aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre de la prestatorul intracomunitar asupra sumei in valuta inscrisa de catre prestator in factura emisa;

2)    sa achite efectiv bugetului de stat suma TVA rezultata din aplicarea cotei de TVA de 24% asupra bazei de impozitare calculate conform punctului 1;  

3)    sa evidentieze factura primita in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna taxarii serviciului. Acest document de evidenta fiscala trebuie intocmit de catre beneficiarul din Romania chiar daca nu este inregistrat in regim normal in scopuri de TVA.    

4)    sa raporteze fiscal operatiunea prin formularul cod  (390 VIES) denumit "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"Raportarea serviciului achizitionat se efectueaza cu simbolul S care reprezinta "achizitii intracomunitare de servicii" prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei in baza art. 150 alin. (2), de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate.     

5)    sa raporteze serviciul de transport prin decontul de TVA cod 301 "Decont special de TVA". Raportarea se efectueaza in baza informatiilor preluate din jurnalul pentru cumparari. Decontul special se completeaza la sectiunea 4 denumita "Operatiuni prevazute la art. 150 alin. (2), (3), (5) si (6) din  Codul fiscal", datele fiind reportate si la sectiunea 4.1 denumita "Achizitii de servicii intracomunitare, pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 150 alin. (2) din  Codul fiscal"

In situatia in care transportul bunurilor este efectuat de catre un transportator stabilit pe teritoriul Romaniei, suma TVA deductibila inscrisa in factura emisa, reintregeste costul de achizitie al serviciului de transport, inclusiv valoarea justa a bunurilor primite cu titlu gratuit.

Pentru inregistrarea in evidenta contabila a operatiunilor efectuate, va recomand urmatoarele inregistrari contabile:

-    receptia bunurilor:

                           = %                                                                  12.500 lei
371    472                                                              8.000 lei
"Marfuri"                 (valoarea justa stabilita de catre comisia de evaluare)   
                                 "Venituri inregistrate in avans"
                                  401                                                              4.500 lei                                            
                                  "Furnizori" (costul transportului de bunuri)

-    vanzarea  bunurilor:
411                      = 707               15.000
607                      = 371               12.500
472                      = 758               12.500de Mihaela Pascu

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici Contabilebunuri gratuitemonografie contabilaTVA

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 25 Aprilie 2013


Votati articolul "Bunuri obtinute gratuit. Cum facem inregistrarile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Legea 70/2015, incasari in numerar

Intrebare: In aceasta lege nu se face referire la sponsorizari si donatii. Daca o unitate de cult primeste o donatie in numerar mai mare de 5.000 sau 10.000 lei de la o persoana fizica este obligata o primeasca prin banca? Aceasta lege se adreseaza si unitatilor de cult religios?

Raspuns: Incasarile numerar plafonate de legea 70/2015 se refera la toate persoanele fizice si juridice, care...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 25 Aprilie 2013 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 8 - 3 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

 • Descarcati Declaratia 112 - Ultima versiune valabila 2020 - Stare D112

  • In data de 21 octombrie 2020, ANAF a adus o noua actualizare PDF-ului inteligent necesar pentru generarea Declaratiei 112 - declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate - conform Ordinului comun nr. 1942/979/819 al MFP/MMJS/MS, publicat in M.Of.426/ 21.05.2020, valabil incepand cu 01.04.2020.  Principala modificare a Declaratiei 112 din ultima perioada o reprezinta decla...» citeste mai departe aici

 • Guvernul a aprobat esalonarea datoriilor restante si a prelungit termenele pentru executari si accesorii

  • Guvernul a aprobat, joi, aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a esalonarii la plata pentru cel mult 12 luni, pentru obligatiile bugetare principale si accesorii a caror scadenta/termen de plata s-a implinit dupa data la care a fost declansata starea de urgenta si pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala, informeaza Finantele. Totodata, Executivul a decis prelungirea pana la 25 decembrie a perioadei in care nu se percep dobanzi ...» citeste mai departe aici

 • Noi zile libere platite pentru parinti. Care sunt conditiile?

  • Violeta Alexandru, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, a informat ca a adus in atentia Guvernului propunerea de completare a OUG 147/2020 privind acordarea de zile libere platite in contextul unor focare Covid-19 in scoli si gradinite.  "Asa cum am promis, astazi am adus in atentia Guvernului propunerea de completare a ...» citeste mai departe aici

 • Cele mai frecvente sanctiuni aplicate de ITM. Afla de unde vine pericolul!

  • Daca maine ar bate la usa ta un inspector ITM, cat de bine ai face fata controlului? Cu siguranta nu doar o data te-a chinuit acest gand, mai ales ca in ultima perioada institutia a devenit tot mai insistenta si mai acida.     Pentru ca firma ta sa fie imposibil de sanctionat, trebuie sa fii la curent cu urmatoarele informatii: ...» citeste mai departe aici

 • Granturi pentru investitii. Care este monografia contabila?

  •   Expertul nostru prezinta un model de monografie contabila pentru un proiect diversificare activitate cu granturi pentru investitii, conform OUG 130/2020.  Prin acest proiect urmeaza sa se achizitioneze utilaje de service, servere si alte echipamente. Pentru inceput, contribuabilul are doar contractul pentru asistenta si consultanta pentru elaborarea documentatiei pentru finantarea nerambursabila. Valoarea contractului intra drept cheltuial...» citeste mai departe aici

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X