In cele ce urmeaza, analizam cazul in care s-a preluat contabilitatea unei microintreprinderi infiintate in anul 2006. In balanta, contul 456 are sold 200 lei. Contul 1011 nu are sold, iar 1012 este 200 lei. Societatea are capital social subscris si varsat de 200 lei. Nu s-au mai facut subscrieri. Presupunem ca la momentul respectiv nu s-a facut nota 5121 = 456. Vom vedea cum se poate regla in prezent contul 456.
Solutia consultantului:
Trebuie sa verificati depunerea capitalului la banca respectiva si Registrul jurnal (notele contabile) de la data infiintarii societatii in 2006.
In cazul in care, constatati de exemplu ca depunerea capitalului social la banca, s-a inregistrat eronat pe seama altui cont trebuie sa faceti corectia la data constatarii.
Asadar, corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
Potrivit pct. 63 alin 5, 6 ,7 si 8 din OMFP 3055/2009 reglementari contabile conforme cu directivele europene:
"(5) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat.
(6) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative.
Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile.
Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.
(7) In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate.
(8) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii".
In concluzie, daca de exemplu constatati ca in loc de 5121 = 456 s-a inregistrat in contabilitate 5121 =455, stornati la data constatarii inregistrarea contabila gresita si inregistrati corect 5121 = 456.