Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Monografii contabile

Monografia contabila la o asociatie non-profit. Se inchide contul 121?

Data actualizarii: 13 Mai 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Monografii Contabileasociatie non-profitfara scop patrimonialinchidere societate


Vom analiza mai jos cazul unei asociatii care nu desfasoara activitati economice, urmarind astfel sa stabilim daca trebuie sa inchida contul 121 la inceputul anului urmator prin 117, cu mentiunea ca soldul debitor al contului 121 contine dobanzi bancare si cheltuielile platite unui contabil pentru certificarea bilantului.


Solutia consultantului:

Similar inregistrarilor efectuate pentru o societate comerciala, pentru o asociatie non profit infiintata in scopul desfasurarii de activitati fara scop patrimonial, care are  obligatia  sa conduca contabilitatea in partida dubla si sa intocmeasca situatii financiare anuale, excedentul sau deficitul inregistrat in cadrul unui an calendaristic se transfera in anul imediat urmator asupra contului 117 "Rezultatul reportat", intr-un cont analitic distinct.

 Astfel, se inchide soldul debitor (deficit) sau creditor (excedent) al contului 121 inregistrat in anul anterior. Inregistrarea contabila care se efectueaza este 1171.01 = 1211.01, in care  
 
- contul 1171.01  reprezinta "Rezultatul reportat reprezentand excedentul  nerepartizat sau deficitul neacoperit privind activitatile fara scop patrimonial"
 
- contul 1211.01 reprezinta "Excedent sau deficit privind activitatile fara scop patrimonial"


           In acest context, am in vedere prevederile pct. 191 alin. (6)  din O.M.F.P. nr.  1969 din  9 noiembrie 2007 privind aprobarea reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial: "Inchiderea conturilor 121 si 129 se efectueaza la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale. Ca urmare, cele doua conturi apar cu soldurile corespunzatoare in bilantul intocmit pentru exercitiul financiar la care se refera situatiile financiare anuale".
           
Deficitul  reportat se acopera fie din excedentul exercitiului financiar realizat in urmatorii ani, fie  din rezerve si capital, potrivit hotararii adunarii generale.  In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera deficitul  este la latitudinea adunarii generale, respectiv a consiliului de administratie.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X