Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Decontare cheltuieli cu materiale consumabile. Cum facem factura externa?

Data actualizarii: 14 Mai 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
TVAdecontare cheltuielicodul fiscalfacturamateriale consumabile


Analizam mai jos cazul unei societati care trebuie sa achizitioneze un material consumabil cu regim special. Achizitia se va face de la un stat membru UE, societatea romana dorind sa factureze clientului extern din UE valoarea consumabilelor respective, pentru recuperarea cheltuielilor efectuate. Vom vedea cum se va intocmi factura externa in ce priveste TVA-ul si daca se pot factura produsele chimice.

Solutia consultantului:

Din descrierea dvs., intelegem ca aceasta materie consumabila se utilizeaza in procesul de productie, situatie in care nu mai poate fi refacturata in aceasi forma fizica in care ati achizitionat-o.

Prin urmare sunt posibile doua situatii:

-    facturati catre clientul dvs. produsul finit, ce cuprinde in compozitie si consumabilele descrise anterior;

-    facturati  contravaloarea costurilor cu aceste consumabile sub forma unor prestari de servicii catre clientul din comunitate.

In primul caz, atunci cand facturati produse finite, daca acestea sunt transferate din Romania in alt stat membru, iar clientul va comunica un cod valabil de TVA, se realizeaza o livrare intracomunitara de bunuri, scutita de TVA in Romania, in temeiul art. 143 alin. (2) din Codul fiscal.

Daca nu vi se comunica un cod valabil de TVA sau bunurile nu parasesc teritoriul national al Romaniei, se factureaza cu TVA din tara.

In cazul in care refacturati contravaloarea costurilor efectuate cu aceste consumabile, in esenta, ar trebui sa refacturati in regim de scutire de TVA, daca va comunica un cod valabil de TVA clientul din comunitate. Daca nu va comunica acel client un cod valabil de TVA veti factura cu TVA din Romania.

Retinem si faptul ca, daca este clientul dvs. din afara comunitatii, veti tine cont de locul prestarii de servicii si de calitatea acestuia de persoana impozabila pentru TVA, conform art. 127 coroborat cu art. 133 din Codul fiscal.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X