Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Ce regim contabil are risturnul?

Data actualizarii: 15 Mai 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ProceduriInregistrari si Politici Contabileregim contabil risturnOMFP 3055/2009


Vom vedea mai jos ce regim contabil are risturnul daca acordarea lui se face pe o factura cu data din anul urmator celui pentru care se acorda/primeste.

Solutia consultantului:

Potrivit pct. 51 alin. (5) si alin. (6) din OMFP 3055/2009, reglementari contabile cu directivele europene, reducerile comerciale pot fi, de exemplu:

a)rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;

b)remizele - se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; si

c)risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.


Reducerile financiare sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.

Reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera (contul 767 "Venituri din sconturi obtinute").

La furnizor, aceste reduceri acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate").

Se intelege ca, reducerile de pret pot fi de doua tipuri si anume: comerciale si financiare.

In categoria celor comerciale se incadreaza: rabaturile, remizele si risturnele.

Potrivit pct. 51  alin. (4) din OMFP 3055/2009 reglementari contabile conforme cu directivele europene,in cazul in care reducerile comerciale reprezinta evenimente ulterioare datei bilantului, acestea se inregistreaza la data bilantului in contul 408 «Furnizori - facturi nesosite», respectiv contul 418 «Clienti - facturi de intocmit» si se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea daca sumele respective se cunosc la data bilantului.

In concluzie, in cazul in care nu ati depus situatiile financiare pentru anul 2012, puteti inregistra  reducerile comerciale acordate (cont 609) sau primite de la furnizori (cont 709) la data de 31.12.2012 pe seama conturilor 408 sau 418 dupa caz. In situatia in care acest lucru nu mai este posibil inregistrati acest risturn la data facturii.







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X