email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cele mai noi modificari privind impozitarea veniturilor din activitati agricole

Taxe si ImpoziteOG nr. 8/2013impozitare venituri activitati agricoleplata impozitului


Va informam ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea 1, nr. 310/29.05.2013, a fost publicata Legea nr. 168/2013 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar fiscale.

In acest context, mai jos, prezentam un documentar actualizat privind impunerea veniturilor din activitati agricole, documentar in care sunt prevazute si noile modificari legislative.

Declararea veniturilor

Au obligatia de a depune formularul 221 persoanele fizice care obtin, in mod individual, venituri din Romania, din activitati agricole pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, provenind din:

- cultivarea produselor agricole vegetale;

- exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea;

- cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala;

In cazul in care activitatea agricola pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, obligatiile declarative revin asocierii si se indeplinesc de catre asociatul care raspunde pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice.

Veniturile din activitati agricole realizate individualsau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica sunt impuse pe baza de norme de venit, indiferent de forma de organizare a activitatii si cuprind veniturile rezultate din cultivarea terenurilor, cresterea si exploatarea animalelor detinute cu orice titlu, inclusiv cele luate in arenda.

Aceste venituri sunt impozabile indiferent daca se face sau nu dovada valorificarii produselor.

Veniturile obtinute din valorificarea produselor prevazute mai sus in alta modalitate decat in stare naturala reprezinta venituri din activitati independente si se supun regulilor de impunere proprii categoriei respective.

Veniturile pentru care nu au fost stabilite norme de venit, se supun impunerii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real.

In cazul contribuabililor care realizeaza in mod individual venituri din desfasurarea a doua sau mai multe activitati agricole pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit, organul fiscal stabileste venitul anual prin insumarea veniturilor corespunzatoare fiecarei activitati.

Contribuabilii care obtin doar venituri din activitati agricole pentru care au fost stabilite norme de venit nu au obligatii contabile.

Categoriile de venituri din activitati agricole supuse impozitarii si normele de venit prevazute la art. 72 si 73 din Codul Fiscal, aplicabile in anul 2013, pot fi consultate AICI.

Contribuabilii care realizeaza venituri din cultivarea produselor vegetale de pe suprafete mai mici decat cele din coloana 2 sau detin animale sau pasari mai putine decat cele din coloana 2 nu au obligatii declarative.

Impozitul ce trebuie platit reprezinta 16% din norma de venit din coloana 3 pentru fiecare ha sau cap de animal.

Termen de depunere

Formularul 221 "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit" se depune pana marti 25 iunie 2013 la unitatea fiscala de domiciliu a contribuabilului.

Important! Contribuabilii, care au avut obligatia sa depuna formularul 221 conform prevederilor din Ordonanta Guvernului nr. 8/2013 si nu si-au indeplinit aceasta obligatie pana la 27 mai 2013, vor depune formularul pana la 25 iunie 2013, cu suprafetele cultivate/capetele de animale/familiile de albine detinute la 25 mai 2013.

Contribuabilii care au depus deja formularul 221 pana la 27 mai 2013 iar limitele de neimpozitare si/sau normele de venit au fost modificate prin Legea nr. 168/2013, vor depune o noua declaratie pana la 25 iunie 2013 pentru a beneficia de noile prevederi legale care sunt mai favorabile.

Nu se considera depuse cu intarziere si nu vor fi aplicate sanctiuni in cazul contribuabililor care depun declaratiile pana la 25 iunie 2013 inclusiv.

Alte precizari

Produsele vegetale cuprinse in grupele pentru care venitul se stabileste pe baza normelor de venit sunt prevazute in Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania, aprobat prin ordinul ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

In cadrul grupei de produse vegetale - leguminoase pentru boabe se cuprind: mazare pentru boabe, fasole pentru boabe, bob, linte, naut, lupin.

Grupele de produse animale pentru care venitul se stabileste pe baza normelor de venit sunt definite dupa cum urmeaza:

1. vaci si bivolite:

- vaci - femele din specia taurine care au fatat cel putin o data;

- bivolite - femele din specia bubaline care au fatat cel putin o data;

2. ovine si caprine:

- oi - femele din specia ovine care au fatat cel putin o data;

- capre - femele din specia caprine care au fatat cel putin o data;

3. porci pentru ingrasat - porci peste 35 de kg, inclusiv scroafele de reproductie;

4. albine - familii de albine;

5. pasari de curte - totalitatea pasarilor din speciile gaini, rate, gaste, curci, bibilici, prepelite.

Norma de venit corespunzatoare veniturilor realizate din cresterea si exploatarea animalelor, precum si din valorificarea produselor de origine animala in stare naturala, in conformitate cu prevederile legale include si venitul realizat din:

a) exemplarele feminine din speciile respective care nu indeplinesc conditiile prevazute mai sus;

b) exemplarele masculine din speciile respective reprezentand animale provenite din propriile fatari si cele achizitionate numai in scop de reproductie pentru animalele detinute de contribuabili si supuse impunerii (de exemplu: vitei, tauri, bivoli, miei, berbeci, purcei).

Veniturile din activitati agricole generate de exemplarele prevazute la lit. a) si b) incluse in norma de venit nu se impoziteaza distinct fata de veniturile realizate din cresterea si exploatarea animalelor din grupele mentionate mai sus

Contribuabilii au obligatii declarative numai pentru animalele cuprinse in grupele care indeplinesc conditiile de la pct. 1-5.

Atentie!

Veniturile din activitati agricole realizate din cresterea si exploatarea exemplarelor masculine din speciile taurine, bubaline, ovine, caprine, indiferent de varsta, se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II <>, venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, numai in cazul in care acestea au fost achizitionate in scopul cresterii si valorificarii lor sub orice forma.

Contribuabilii care au realizat venituri din activitati agricole impuse anterior datei de 1 februarie 2013 in sistem real (venituri din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii, precum si a arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea) trec prin efectul legii la impunerea pe baza de norme de venit, in situatia in care sunt stabilite norme de venit pentru respectivele grupe de produse vegetale si animale.

Termene de plata

Plata impozitului catre bugetul de stat se face in doua rate egale, de 50%, pana la 25 octombrie inclusiv, respectiv 15 decembrie inclusiv.

Impozitul este final si nu se recalculeaza de organul fiscal.

*

Baza legala: Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar fiscale; Hotararea Guvernului  nr. 84/2013 pentru modificarea si completarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003, aprobate prin Hotararea Guvernului  nr. 44/2004; Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 476/2013 pentru modificarea Ordinul presedintelui ANAF nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal; Legea nr. 168/2013 privind aprobarea Ordonanta Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar fiscale.

Sursa: DGFP Valcea



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si ImpoziteOG nr. 8/2013impozitare venituri activitati agricoleplata impozitului


Data aparitiei: 03 Iunie 2013

Votati articolul "Cele mai noi modificari privind impozitarea veniturilor din activitati agricole":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X