Regasiti mai jos normele privind impozitarea persoanelor fizice care realizeaza venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura incepand cu data de 1 februarie 2013 conform Codului fiscal modificat prin OG nr. 8/2013.
I. Venituri din activitati agricole
A. Impozitul pe venit
Veniturile obtinute, individual sau intr-o forma de asociere, din:
a) cultivarea produselor agricole vegetale;
b) exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea;
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii
c) cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala. art. 71 alin. (1) Cod fiscal
Ce venituri agricole NU se impoziteaza?
-> Produse culese din flora salbatica, exclusiv masa lemnoasa. In cazul masei lemnoase sunt venituri neimpozabile numai veniturile realizate din exploatarea si valorificarea acesteia in volum de maximum 20 mc/an din padurile pe care contribuabilii le au in proprietate.
-> Produse capturate din fauna salbatica, cu exceptia celor realizate din activitatea de pescuit comercial supuse impunerii potrivit prevederilor cap. II "Venituri din activitati independente";
-> Veniturile obtinute din exploatarea pasunilor si fanetelor naturale;
-> Cultivarea terenurilor cu plante furajere graminee si leguminoase pentru productia de masa verde destinate furajarii animalelor pentru care venitul se determina pe baza normelor de venit si a celor prevazute la art. 72 alin. (2) nu genereaza venit impozabil.
-> Veniturile din activitatile agricole in limitele prevazute in tabelul de la pagina urmatoare. (art. 72 alin. (1)-(4) Cod fiscal
Cum se impoziteaza aceste venituri?
-> La norma de venit prin aplicarea cotei de impozit de 16% asupra unei norme de venit stabilite pe unitatea de suprafata (ha)/cap de animal/familie de albine art. 73 alin. (1) si (2) Cod fiscal.
-> In sistem real - pentru acele activitati pentru care nu s-au stabilit norme de venit (vezi pag. 5-6, impozitul si contributiile datorandu-se la fel ca in cazul veniturilor din silvicultura si piscicultura.
Click aici pentru a consulta materialul complet (7 pag.).