email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pierdere fiscala de recuperat din anii precedenti. Cum procedam?

ProceduriInregistrari si Politici Contabilemonografie contabilaimpozit pe profitpierdere fiscala


In anul 2012 societatea a inregistrat pierdere contabila in valoare de 128.105 lei. Pierderea deductibila este in valoare de 113.516 lei.  Avand in vedere ca AGA a hotarat acoperirea pierderii din profitul anilor urmatori, iar compania inregistreaza in martie 2013 profit in valoare de 153.000 lei, vom prezenta calculul impozitului pe profit impreuna cu monografia contabila si detalii privind modul de stingere a conturilor 117 (deductibil si nedeductibil) si 121 in anii 2012 si 2013.

Solutia consultantului:

Titlul II din Codul fiscal  reglemeteaza modul de calcul, declarare si plata a impozitului pe profit.Impozitul pe profit se determina prin aplicarea cotei de 16% la profitul impozabil.

Profitul impozabil -se determina ca diferenta dintre venituri realizate din orice sursa si cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr -un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau in calcul si alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor.

Veniturile si cheltuielile care se iau in considerarea sunt cele care sunt inregistrate contabilitate potrivit reglementarilor contabile, precum si orice alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor.

Pi = V - C - Vn + Cn -RP - Af - Pf
Pi = profit impozabil
V= venituri
C - cheltuieli
Vn - venituri neimpozabile
Cn - cheltuilei nedeductibile
RP - rezerve si provizioane
Af - amortizare fiscala
Pf - pierdere fiscala.

Pierderea contabila poate fi diferita de pierderea fiscala.

Din punct de vedere contabil sunt aplicabile prevederile de la pct. 249 din OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene:

"249. - (1) Pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.

 (2) In cazul corectarii de erori care genereaza pierdere contabila reportata, aceasta trebuie acoperita inainte de efectuarea oricarei repartizari de profit".
 
Referitor la pierderile fiscale, sunt aplicabile prevederile art 26 din Codul fiscal

Acestea se acopera din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor fiscale se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.

Prin exceptie, pierderea fiscala anuala realizata incepand cu anul 2009, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora. Pierderea fiscala reprezinta suma inregistrata in declaratia de impunere a anului precedent.

Asadar, din punct de vedere fiscal, recuperarea pierderilor fiscale anuale se face in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. Incepand cu anul 2009, pierderea fiscala anuala realizata, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi.

In concluzie, impozitul pe profit se calculeaza trimestrial, cumulat de la inceputul anului si numai pierderea fiscala stabilita prin declaratia privind impozitul pe profit aferent anului 2012 (rd. 41 din formularul 101), trebuie luata in considerare la calculul profitului impozabil in anul 2013.

De asemenea acoperirea pierderilor din anul 2012 se face din profitrurile anilor urmatori si numai la sfarsitul exercitiului financiar (bilant) se intocmeste Procesul verbal al asociatilor  prin care se stabileste modul de repartizare al profitului.

Monografie contabila:

In luna depunerii situatiilor financiare anuale afrente anului 2013 (an 2014),  presupunand ca in anul 2013 s-a obtinut  profit mai mare decat pierderea din 2012:
 

121 Profit an 2013 = 1171 analitic profit an 2013

1171 analitic profit an 2013 = % 1171 analitic pierdere fiscala an 2012 - 113.516 lei

     1171 analitic pierdere contabila an 2012 -14.589 lei

     1061 "Rezerva legala"

     457 " Dividende" etc
 



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici Contabilemonografie contabilaimpozit pe profitpierdere fiscala


Data aparitiei: 25 Iulie 2013

Votati articolul "Pierdere fiscala de recuperat din anii precedenti. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 4.23 din 5 din 11 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X