Prin cele ce urmeaza, vom stabili ce obligatii de plata are administratorul unei societati si in ce masura acestea se stabilesc in functie de contractul de mandat.
Solutia consultantului:
Ca si administrator, conform contractului de mandate, obligatiile fiscale sunt:
- impozit pe venit de 16%, conform art. 55 alin 2 lit j din Codul fiscal;
Contributiile sociale obligatorii pentru aceste tip de venit:
Indemnizatia administratorilor reprezinta baza de calcul a contributiilor sociale individuale conform art. 296^4 alin. (1) lit. e) Cod Fiscal si de asemenea baza de calcul a contributiilor datorate de platitorul veniturilor potrivit art. 296^5 Cod fiscal.

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Indemnizatiile platite administratorilor sunt exceptate de la plata urmatoarelor contributii sociale prevazute la art. 296^16 Cod fiscal astfel:
- contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj si a contributiei datorate de platitorul veniturilor la bugetul asigurarilor pentru somaj conform art 296^16 lit. c1) Cod Fiscal;
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorate de platitorul veniturilor la bugetul asigurarilor sociale de stat conform art 296^16 lit. c1) Cod Fiscal;
- contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale art 296^16 lit. f Cod Fiscal
Ca urmare, pentru aceste venituri se datoreaza urmatoarele contributii : contributia individuala de asigurari sociale de sanatate (5.5%); contributia datorata de platitorul veniturilor la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (5.2%); contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de platitorul veniturilor la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate(0.85%) ; contributia individuala de asigurari sociale (10.5%); contributia datorata de platitorul veniturilor la bugetul asigurarilor sociale de stat (20.8%); impozit pe venit (16%).
Baza de calcul a contributiei la asigurarile sociale este limitata, atat pentru contributia individuala (la valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut), cat si pentru contributia datorata de platitorul veniturilor (la valoarea produsului dintre numarul asiguratilor pentru care angajatorul datoreaza contributie diferentiata in functie de conditiile de munca, din luna pentru care se calculeaza aceasta contributie datorata bugetului asigurarilor sociale de stat si valoarea corespunzatoare a de 5 ori castigul salarial mediu brut).
Asadar, avand in vedere ca sunt cateva scutiri de contributii in cazul indemnziatiei de administrator fata de calitatea de salariat, va recomandam acest tip de remunerare.