In urma consultarii mediului de afaceri, sindicatelor si autoritatilor locale, Guvernul a luat decizia de a reveni asupra ordonantei care urma sa modifice Codul fiscal. SAF-T pentru Contribuabili Mici Manualul Contabilului Incepator - stick USB Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Principalele revizuiri vizeaza microintreprinderile, sectorul Horeca, jocurile de noroc si impozitul pe proprietate, informeaza digi24.ro.
In noua forma a documentului se precizeaza ca microintreprinderile nu vor mai fi obligate sa faca angajari, insa firmele fara angajati vor plati automat impozit pe profit (16%). Cele care au cel putin un angajat platesc un impozit de 1% din cifra de afaceri daca se incadreaza in noul plafon redus la 500 000 euro. Asadar, impozitul de 3% va fi eliminat din legislatie pentru microintreprinderile fara angajati.
"(1)Daca in cursul unui an fiscal, o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite, fara posibilitatea de a mai opta pentru perioada urmatoare sa aplice prevederile prezentului titlu.
(2)In cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. b), aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita aceasta conditie.
(3)Prin exceptie de la prevederile alin. (2), pentru o microintreprindere cu un singur salariat, al carui raport de munca inceteaza, conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. b) se considera indeplinita daca, in termen de 30 zile de la incetarea raportului de munca, este angajat un nou salariat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.
(4) Microintreprinderile care in cursul unui trimestru incep sa desfasoare activitati dintre cele prevazute de art. 47 alin. (3) lit. f)-i) datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul respectiv", potrivit documentului.
Alta modificare planuita de Guvern este amanarea eliminarii impozitului specific pana la 1 ianuarie 2023. Documentul vechi prevedea abrogarea impozitului Horeca de la 1 august 2022. Asadar, firmele care datoreaza impozit specific vor trece la alt regim de impozitare, fie de 1%, fie de 16%.
La jocurile de noroc se modifica baremul de impozitare. Castigurile de pana la 10.000 de lei vor fi impozitate cu 3%, pragul crescand progresiv la 20%, respectiv 40% in functie de castig. 40% va fi pentru veniturile de peste 66.750 de lei. Chiar daca taxarea jocurilor de noroc va fi mai blanda pentru castigatori, firmele din domeniu nu vor scapa de taxe suplimentare.
Vor exista modificari si in ceea ce priveste transportatorii. Mai exact, diurna pentru transportori va fi eliminata din veniturile extra-salariale.