Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Stiri

Indemnizatie de maternitate pentru PFA care cumuleaza veniturile din activitati independente cu venituri din salarii

Data aparitiei: 10 Iulie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
pfaindemnizatii asigurari socialematernitateasigurari sociale de sanatate

Conform dispozitiilor art. 33 din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, care au urmatorul cuprins: "Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform prezentei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator".

Aceasta prevedere legala reglementeaza posibilitatea de a beneficia de indemnizatie de maternitate stabilita prin luarea in calcul a tuturor veniturilor realizate in ultimele 6 luni doar pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B din ordonanta unde nu se incadreaza si persoanele fizice autorizate. 

Astfel, daca o persoana fizica autorizata realiza venituri in aceasta calitate de persoana fizica autorizata dar si venituri din salarii, la stabilirea indemnizatiei de maternitate erau luate in calcul doar veniturile din salarii nu si veniturile realizate in calitate de persoana fizica autorizata. 

Aceasta, spre deosebire, de persoana care realizeaza venituri din salarii in baza mai multor contract individuale de munca, persoana care beneficiaza de indemnizatie de maternitate prin luarea in calcul a veniturilor realizate in baza tuturor contractele individuale de munca. 

Printr-o decizie pronuntata in data de 22 iunie 2017, Curtea Constitutionala a decis ca nu este constitutionala prevederea cuprinsa in art. 33 din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, care prevede posibilitatea acordarii indemnizatiei de maternitate persoanelor care au platit contributii la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate. Cum insa prevederile textului sunt limitative, daca persoana a contribuit in calitate de persoana fizica autorizata (lucrator independent) si, in cumul, in calitate de salariat, nu va beneficia decat de o singura indemnizatie. Curtea constitutionala a apreciat ca aceasta limitare este neconstitutionala, intrucat, din perspectiva respectarii obligatiei de contributie la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, asiguratii se afla in situatii egale, nejustificandu-se astfel un tratament juridic diferentiat.

Asadar, in urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate  si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art. 33 din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, care exclude posibilitatea acordarii indemnizatiei de maternitate calculate in raport cu toate contributiile pentru concedii si indemnizatii platite de asigurat, in alte situatii decat cele prevazute expres de acest text de lege, este neconstitutionala.
In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, Curtea Constitutionala a retinut ca solutia legislativa a art.33 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.158/2005 are ca efect excluderea unor categorii de asigurati de la dreptul de a beneficia de acordarea indemnizatiei de maternitate calculate in raport cu toate contributiile pentru concedii si indemnizatii platite de asigurat, desi persoanele aflate in ipoteza art.1 alin.(1) lit.A si B din acelasi act normative se bucura de acest drept. Curtea a apreciat ca aceasta solutie legislativa este contrara prevederilor art.16 si art.47 alin.(2) din Constitutie, intrucat, din perspectiva respectarii obligatiei de contributie la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, asiguratii se afla in situatii egale, care nu justifica un tratament juridic diferentiat.



Decizia este definitiva si general obligatorie.

Prin urmare, persoanele fizice autorizate care cumuleaza veniturile din activitati independente cu veniturile salariale vor beneficia de indemnizatie de maternitate prin luarea in calcul a tuturor veniturilor. 

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X