Reprezentantii mediului de afaceri fac un ultim apel catre Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri sa lanseze in regim de urgenta programele de sprijin pentru IMM-uri.
Dupa sedinta din 30 septembrie a board-ului CNIPMMR (Consiliul National al IMM-urilor) ce reuneste presedintii patronatelor din toate judetele tarii, reprezentantii au facut din nou apel la guvernati, subliniind criza economica cu care se confrunta in prezent, generata de epidemia de COVID-19, care a afectat in mod covarsitor IMM-urile, acestea inregistrand scaderi ale incasarilor si cifrei de afaceri.
De asemenea, mediul de afaceri a mai mentionat necesitatea urmatoarelor:
1. Introducerea eligibilitatii platii salariilor pentru capitalul de lucru fapt ce va favoriza nu doar companiile ci si bugetul de stat (prin intoarcerea unei parti din suma sub forma de taxe si contributii ale platii salariilor).
2. Eliminarea criteriului “primul venit – primul servit” pentru asigurarea profesionalizarii, transparentei si calitatatii acordarii fondurilor.
3. Scaderea grantului capitalului de lucru de la 150.000 euro la maximum 35.000 euro pentru a permite tuturor categoriilor de IMM-uri, indiferent de dimensiunea acestora, sa fie eligibile pentru accesarea acestora. Mentionam ca aceste granturi pot fi utilizate pentru plata cheltuielilor curente, chiriilor, datoriilor catre furnizori etc. Un grant in valoare de 150.000euro este nejustificat raportat la nevoile IMM-urilor si va genera o serie de proiecte cu nevoi false.
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
4. Stabilirea unei intalniri intre Prim-Ministrul Romaniei, Ministru Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri si Ministrul Fondurilor Europene si o delegatie a CNIPMMR inainte de trecerea OUG-ului de Guvern.
Board-ul CNIPMMR reaminteste faptul ca, pana in prezent nu a fost lansat niciun program de finantare dedicat IMM-urilor, cu exceptia IMM INVEST. Reamintim faptul ca programele din anii anteiori ca Programul national multianual de microindustrializare, Programul de sustinere a internationalizarii operatorilor economici romani, Programul UMCTAD/ EMPRETEC, Programul Femeia Antreprenor, Programul Comert, Programul Comert, Programul national mutianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului, Programul Comert sau Start-up Nation au asigurat fonduri pentru mii de intreprinderi care nu au avut acces la credite bancare pentru implementarea, dezvoltarea sau extinderea business-urilor lor.