email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministrul Mediului a anuntat lansarea unui program de tip Rabla destinat institutiilor publice

Ministrul Mediului a anuntat lansarea unui program de tip Rabla destinat institutiilor publice
rablainstitutii publiceautovehicul

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anuntat intr-o conferinta de presa ca in acest an va fi lansat un program destinat institutiilor publice, cu un buget de 600 milioane lei.

Prin intermediul noului program, primariile si autoritatile publice vor putea achizitiona  doar masini electrice sau hibrid plug-in. In cadrul acestui program, va fi asigurata o finantare de 80% din valoarea achizitiei. 

In 2022, vom avea un sistem informatic destinat persoanelor juridice care se vor inscrie in RABLA Clasic sau RABLA Plus, pentru ca si autoritatile publice trebuie sa fie incurajate spre achizitii verzi si eco-mobilitate.  Daca ne uitam la cifre, in 2021 au fost achizitionate, in cadrul RABLA Plus, 8500 masini de catre persoane fizice si 7728 masini de catre persoanele juridice,  cifre care arata interesul romanilor pentru achizitia unor autoturisme mai prietenoase cu mediul. Cetatenii interesati sa se inscrie in programul RABLA trebuie sa stie ca vechimea autovehiculului uzat eligibil in program trebuie sa fie de cel putin 6 ani de la data primei inmatriculari in Romania, fata de 8 ani cat este in prezent. Totodata, se diminueaza cu 5 grame valorile cantitatilor de emisii de CO2/KM aferente pragului de eligibilitate si pragului de obtinere a ecobonusului”, a completat presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, Fülöp Lórand-Arpad. 

Alte noutati privind programele Rabla Clasic si Rabla Plus

- Programele RABLA Clasic si RABLA Plus debuteaza pe 4 februarie.

- Bugetul din acest an este de 1,24 miliarde lei, fiind astfel cel mai mare buget alocat din istoria programelor (fara suplimentari ulterioare). RABLA Clasic beneficiaza de 560 milioane lei, iar  RABLA Plus de 680 milioane lei. 

- Una dintre noutatile programului Rabla Clasic este introducerea unui ecobonus de 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani si are norma de poluare Euro 3 si inferioara.

- O alta noutate este introducerea posibilitatii casarii a doua autovehicule uzate pentru achizitionarea unuia nou, cuantumul finantarii fiind de 7.500 de lei pentru casarea unui autovehicul si 12.000 lei pentru casarea a doua autovehicule. Ramane obligativitatea casarii a cel putin un autovehicul in cadrul Programului. 



- O alta modificare adusa programului este ca valabilitatea notei de inscriere va fi de 300 zile de la emiterea acesteia, fata de 240 zile cat este in prezent. In plus, se elimina termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitantii avand posibilitatea de a-l casa/radia pana la emiterea facturii autovehiculului nou. 

- In ceea ce priveste Rabla Plus, se introduce obligativitatea casarii unui autovehicul uzat pentru achizitionarea unui autovehicul nou.

 -Totodata, se introduce un bonus de 1.500 lei/autovehicul, acordat pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani si care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3. Astfel, pentru fiecare autovehicul nou, va exista posibilitatea casarii a maximum 2 autovehicule uzate, cuantumul finantarii urmand a fi:

  • pentru achizitionarea unui autovehicul nou, in schimbul casarii unui autovehicul uzat – maximum 46.500 de lei pentru un autovehicul pur electric (45.000 de lei ecotichetul + 1.500 lei/autovehicul, acordat daca autovehiculul uzat este mai vechi de 15 ani si are norma de poluare nu mai mare de Euro 3) si maximum 21.500 de lei pentru un autovehicul hibrid plug-in (20.000 de lei ecotichetul + 1.500 lei/autovehicul, acordat daca autovehiculul uzat este mai vechi de 15 ani si are norma de poluare nu mai mare de Euro 3).
     
  • pentru achizitionarea unui autovehicul nou, in schimbul casarii a doua autovehicule uzate – maximum 51.000 de lei pentru un autovehicul pur electric (45.000 lei ecotichet + 3.000 lei prima de casare + 2 bonusuri de vechime a cate 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani si are norma de poluare nu mai mare de Euro 3) si maximum 26.000 de lei pentru un autovehicul hibrid plug-in (20.000 lei ecotichet + 3.000 lei prima de casare + 2 bonusuri de vechime a cate 1.500 pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani si care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3).

- Legat de prima de casare pentru achizitia unei motociclete, aceasta va fi de 7.500 lei in cazul in care autovehiculul casat are o vechime mai mare de 15 ani, cu norma de poluare nu mai mare de Euro 3 sau 6.000 lei, in cazul casarii unui alt tip de autovehicul uzat.

 

Foto: Facebook - Ministerul Mediului

 

 


de Miruna Petrache

NOUTATI din Legislatia Contabila

[LIVE] Participati la Conferinta Nationala de Contabilitate din 2 Iulie


Va invitam la Video Conferinta
Nationala de Fiscalitate si Contabilitate


Atentie! Video Conferinta din 2 iulie 2024 de la Bucuresti
va fi transmisa LIVE pe Internet! 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
rablainstitutii publiceautovehicul


Data aparitiei: 14 Ianuarie 2022

Votati articolul "Ministrul Mediului a anuntat lansarea unui program de tip Rabla destinat institutiilor publice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X