Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anuntat intr-o conferinta de presa ca in acest an va fi lansat un program destinat institutiilor publice, cu un buget de 600 milioane lei.
Prin intermediul noului program, primariile si autoritatile publice vor putea achizitiona doar masini electrice sau hibrid plug-in. In cadrul acestui program, va fi asigurata o finantare de 80% din valoarea achizitiei.
„In 2022, vom avea un sistem informatic destinat persoanelor juridice care se vor inscrie in RABLA Clasic sau RABLA Plus, pentru ca si autoritatile publice trebuie sa fie incurajate spre achizitii verzi si eco-mobilitate. Daca ne uitam la cifre, in 2021 au fost achizitionate, in cadrul RABLA Plus, 8500 masini de catre persoane fizice si 7728 masini de catre persoanele juridice, cifre care arata interesul romanilor pentru achizitia unor autoturisme mai prietenoase cu mediul. Cetatenii interesati sa se inscrie in programul RABLA trebuie sa stie ca vechimea autovehiculului uzat eligibil in program trebuie sa fie de cel putin 6 ani de la data primei inmatriculari in Romania, fata de 8 ani cat este in prezent. Totodata, se diminueaza cu 5 grame valorile cantitatilor de emisii de CO2/KM aferente pragului de eligibilitate si pragului de obtinere a ecobonusului”, a completat presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, Fülöp Lórand-Arpad.
Alte noutati privind programele Rabla Clasic si Rabla Plus
- Programele RABLA Clasic si RABLA Plus debuteaza pe 4 februarie.
- Bugetul din acest an este de 1,24 miliarde lei, fiind astfel cel mai mare buget alocat din istoria programelor (fara suplimentari ulterioare). RABLA Clasic beneficiaza de 560 milioane lei, iar RABLA Plus de 680 milioane lei.
- Una dintre noutatile programului Rabla Clasic este introducerea unui ecobonus de 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani si are norma de poluare Euro 3 si inferioara.
- O alta noutate este introducerea posibilitatii casarii a doua autovehicule uzate pentru achizitionarea unuia nou, cuantumul finantarii fiind de 7.500 de lei pentru casarea unui autovehicul si 12.000 lei pentru casarea a doua autovehicule. Ramane obligativitatea casarii a cel putin un autovehicul in cadrul Programului.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
- O alta modificare adusa programului este ca valabilitatea notei de inscriere va fi de 300 zile de la emiterea acesteia, fata de 240 zile cat este in prezent. In plus, se elimina termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitantii avand posibilitatea de a-l casa/radia pana la emiterea facturii autovehiculului nou.
- In ceea ce priveste Rabla Plus, se introduce obligativitatea casarii unui autovehicul uzat pentru achizitionarea unui autovehicul nou.
-Totodata, se introduce un bonus de 1.500 lei/autovehicul, acordat pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani si care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3. Astfel, pentru fiecare autovehicul nou, va exista posibilitatea casarii a maximum 2 autovehicule uzate, cuantumul finantarii urmand a fi:
- pentru achizitionarea unui autovehicul nou, in schimbul casarii unui autovehicul uzat – maximum 46.500 de lei pentru un autovehicul pur electric (45.000 de lei ecotichetul + 1.500 lei/autovehicul, acordat daca autovehiculul uzat este mai vechi de 15 ani si are norma de poluare nu mai mare de Euro 3) si maximum 21.500 de lei pentru un autovehicul hibrid plug-in (20.000 de lei ecotichetul + 1.500 lei/autovehicul, acordat daca autovehiculul uzat este mai vechi de 15 ani si are norma de poluare nu mai mare de Euro 3).
- pentru achizitionarea unui autovehicul nou, in schimbul casarii a doua autovehicule uzate – maximum 51.000 de lei pentru un autovehicul pur electric (45.000 lei ecotichet + 3.000 lei prima de casare + 2 bonusuri de vechime a cate 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani si are norma de poluare nu mai mare de Euro 3) si maximum 26.000 de lei pentru un autovehicul hibrid plug-in (20.000 lei ecotichet + 3.000 lei prima de casare + 2 bonusuri de vechime a cate 1.500 pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani si care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3).
- Legat de prima de casare pentru achizitia unei motociclete, aceasta va fi de 7.500 lei in cazul in care autovehiculul casat are o vechime mai mare de 15 ani, cu norma de poluare nu mai mare de Euro 3 sau 6.000 lei, in cazul casarii unui alt tip de autovehicul uzat.
Foto: Facebook - Ministerul Mediului