Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie fiscala Contabilul.ro | Stiri

O noua modificare a Codului fiscal: Prevederile fiscale neclare vor fi interpretate in favoarea contribuabilului

Data actualizarii: 05 Mai 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O noua modificare a Codului fiscal: Prevederile fiscale neclare vor fi interpretate in favoarea contribuabilului
cod fiscallegislatiecod de procedura fiscala

UPDATE in 5 mai 2021 Prevederile fiscale neclare vor fi interpretate in favoarea contribuabilului, prevede un proiect de lege care propune modificarea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala, care a trecut de Senat.

Urmeaza ca initiativa legislativa sa ajunga in dezbaterea Camerei Deputatilor care este for decizional. Prevederile se vor putea aplica dupa promulgarea si publicarea in Monitor a actului normativ. 


Legislatia fiscala a evitat sa enunte clar obligatia autoritatilor sa aplice principiul in dubio contra fiscum, insemnand interpretarea prevederilor ambigue in favoarea contribuabilului. Acest principiu este de fapt transpunerea in relatiile fiscale dintre stat si cetatean a prezumtiei de nevinovatie din domeniul penal si a favorizarii debitorului in domeniul dreptului civil. Principiul indeamna la stabilirea unui just echilibru, inseamna evitarea punerii partii mai slabe dintr-o relatie intr-o dificultate si mai mare, se precizeaza in expunerea de motive.

Principiul in dubio contrafiscum sintetizeaza aceste doua obligatii ale autoritatilor: de a emite reguli clare, iar in caz de ambiguitate, sa respecte dreptul de proprietate al cetatenilor sai. Acest principiu este aplicat si de CEDO in deciziile care privesc fiscalitatea si dreptul de proprietate, sanctionand statele atunci cand abuzeaza de putere sau cand neglijeaza obligatia de a adopta reglementari clare si predictibile.

Initiatorii mai spun ca "Reglementarea in lege a principiului de interpretare in favoarea contribuabilului a prevederilor legale neclare ar putea reaseza relatia dintre organele fiscale si platitori pe o baza noua, astfel ca in timp contribuabilii sa capete incredere in buna-credinta si profesionalismul organelor fiscale. Documente si statistici mai recente sunt greu de identificat, dar din 2015 pana in prezent ANAF a mai suferit cateva lovituri de imagine, de la declaratii fiscale introduse de pe o zi pe alta pana la sincopele in functionarea platformei online trecand prin desele si radicalele modificari ale legislatiei fiscale, astfel ca este foarte probabil ca increderea in autoritatea care constituie pentru contribuabil principalul organ fiscal sa se fi degradat."
 

Iata mai jos textul proiectului de lege


Art. I - Dupa litera a) a articolului 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce o noua litera, lit. a^1 cu urmatorul cuprins:
”a^1) in dubio contrafiscum prin interpretarea prevederilor neclare in favoarea contribuabilului;”

Art. II - Articolul 13 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 547 din 23 iulie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins;

’’Art. 13: Interpretarea legislatiei si a normelor din domeniul fiscal

(1) Interpretarea reglementarilor fiscale trebuie sa respecte vointa legiuitorului asa cum este exprimata in lege.

(2) In cazul in care vointa legiuitorului nu reiese clar din textul legii, la stabilirea vointei legiuitorului se tine seama de scopul emiterii actului normativ astfel cum acesta reiese din documentele publice ce insolesc actul normativ in procesul de elaborare, dezbatere si aprobare.

(3) Daca dupa aplicarea regulilor de interpretare prevazute la alin. (l)-(2), prevederile legislatiei fiscale raman neclare, acestea se interpreteaza in favoarea contribuabilului/platitorului, potrivit principiului in dubio contrafiscum.


(4) Prevederile alineatului (3) se aplica si in cazul in care normele date in aplicarea legii/legilor sunt neclare.

(5) in aplicarea prevederilor art. 5, Comisia fiscala centrala tine cont de principiul enuntat la alin. (3).”

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X