Operatorii economici afectati de criza provocata de pandemia de coronavirus pot solicita Certificate de Situatie de Urgenta (CSU). Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri le acorda solicitantilor doar la cerere.
Exista doua tipuri de certificate de situatie de urgenta:
TIP 1 (ALBASTRU) – pentru intreruperea totala sau partiala a activitatii, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritatile publice competente, potrivit legii, in perioada starii de urgenta decretate (afectati de Ordonantele Militare)
TIP 2 (GALBEN) – pentru inregistrarea unei diminuari a incasarilor sau veniturilor in luna martie 2020 cu un procent de minim 25% fata de media incasarilor sau veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020.
Citeste si: Emiterea certificatului de urgenta de TIP 2 (GALBEN). Analiza zilei cu specialistul Ionut Jinga
Certificatele se utilizeaza in relatiile cu institutiile publice pentru obtinerea de facilitati/ masuri de sprijin ori in relatiile comerciale, in conditiile legii.
“Certificatele pentru Situatii de Urgenta se elibereaza deja online pe domeniul: prevenire.gov.ro. Inainte de a intra in sedinta de guvern se eliberasera aproximativ 2700 de certificate: in jur de 1700 de Tip 1, iar restul s-au incadrat in Tipul 2 de certificate. Pana in acest moment, totul functioneaza foarte bine. Avem o capacitate de accesare mare, site-ul fiind unul foarte performant.”, a scris Virgil Popescu, ministrul Economiei, pe Facebook.
ATENTIE!
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Un solicitant poate cere eliberarea unui singur tip de certificat de urgenta.
Certificatele de situatie de urgenta se elibereaza exclusiv ONLINE, GRATUIT, la adresa https://csu.prevenire.gov.ro/.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a tras atentia ca este nevoie de semnatura digitala, altfel certificatele digitale vor fi revocate.
Ce se intampla in cazul celor care nu au semnatura electronica?
In situatia in care reprezentantul legal nu detine semnatura electronica, acesta poate semna olograf (de mana), urmand ca toate documentele ce urmeaza a fi incarcate pe platforma (inclusiv declaratia pe proprie raspundere) sa fie semnate electronic de catre imputernicitul desemnat in acest sens – adica il poate imputernici sa semneze electronic documentele pe contabilul societatii. In declaratia pe propria raspundere exista un camp destinat imputernicirii.
De retinut faptul ca Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri elibereaza CSU doar pe perioada existentei starii de urgenta in Romania. Ziua in care se incheie starea de urgenta este 15 aprilie, insa presedintele Klaus Iohannis a informat recent ca aceasta stare de urgenta se va prelungi cu inca 30 de zile, astfel ca va fi extinsa pana la data de 16 mai, informeaza e-juridic.manager.ro.