Comerciantii nu vor mai avea voie sa vanda bauturi energizante celor sub 18 ani, potrivit unui proiect de hotarare aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii. Daca nu vor respecta legea, acestia risca amenzi usturatoare de pana la 25.000 lei.
“Prezenta hotarare are drept scop protejarea sanatatii populatiei din Romania prin stabilirea unor masuri privind prevenirea si limitarea efectelor consumului de bauturi energizante de catre populatie, prin interzicerea comercializarii bauturilor energizante catre minori, prin desfasurarea de activitati de informare si educare a populatiei si informarea consumatorilor cu privire la efectele consumului de bauturi energizante asupra sanatatii.”, se mentioneaza in proiectul de hotarare.
In sensul prezentei hotarari, se definesc urmatorii termeni: (a) bauturi energizante sunt bauturile care contin combinatii variate de carbohidrati cu una sau mai multe substante: vitamine, minerale, cafeina, taurina, carnitina, guarana, glucuronolactona si alti compusi cu efect de stimulare a sistemului nervos central. (b) cafeina este un alcaloid extras din cafea si ceai, cu efect excitant asupra sistemului nervos si stimulent al inimii; (c) taurina este un aminoacid produs in organism sau compus de sinteza cu efecte la nivel cardiovascular, asupra sistemului nervos central si muscular; (d) carnitina este un aminoacid care se formeaza in rinichi si ficat, din lizina si metionina fiind responsabila cu transportul acizilor grasi in mitocondrii, unde sunt transformati in sursa de energie; (e) guarana este o planta (Paullinia cupana Kunth) originara din America de Sud care contine guaranina, substanta cuefect stimulant asupra sistemului nervos. 2 (f) glucuronolactona este un metabolit si carbohidrat natural al organismului, format la descompunerea glucozei. Substanta sintetizata chimic este adaugata in bauturile energizante pentru rolul energizant. Art. 2. (1) Etichetarea bauturilor energizante cu un continut de cafeina de peste 150 mg / litru se face in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare - Anexa III Produse alimentare pe a caror eticheta trebuie sa figureze una sau mai multe mentiuni suplimentare, pct. 4: Bauturi cu continut ridicat de cafeina sau produse alimentare cu adaos de cafeina. (2) Bauturile energizante puse pe piata in Romania, indiferent de provenienta, trebuie sa prezinte etichetarea in limba romana, inclusiv a mentiunilor prevazute de Regulamentul (UE) nr. 1169/2011. (3) Orice mentiune nutritionala si de sanatate inscrisa prin etichetare pe bauturile energizante va respecta prevederile Regulamentului (CE) nr. 1924/2006 privind mentiunile nutritionale si de sanatate inscrise pe produsele alimentare. (4) Denumirea sub care se comercializeaza produsele definite la art. 1, alin.(2), lit. a) este de Bautura energizanta. Art. 3. (1) Se interzice vanzarea bauturilor energizante persoanelor cu varsta sub 18 ani. (2) Se interzice comercializarea bauturilor energizante prin automate. (3) Se interzice comercializarea bauturilor energizante in unitati sanitare, in incinta si la o distanta mai mica de 50 metri fata de orice punct de acces in unitati de invatamant, cu exceptia unitatilor de invatamant superior. Distanta se va masura pe lungimea drumului public.
Ce se intampla cu produsele introduse pe piata sau etichetate inainte de 1 iulie 2018 care nu respecta cerintele prevazute de prezenta Hotarare?
Potrivit proiectului, acestea pot fi comercializate, pana la epuizarea stocurilor.
Din datele raportate la INSP, in perioada 2014-2016, numai la nivelul municipiului Bucuresti sau inregistrat un numar de 15 cazuri de intoxicatii cu bauturi energizante la copii cu varste cuprinse intre 1 an si 17 ani. Dintre aceste cazuri, 2 copii au asociat consumul de bauturi energizante cu alcoolul. Cazurile raportate in aceasta perioada au necesitat una pana la 4 zile de internare. Un numar de 13 cazuri (86,6%) s-au inregistrat la adolescenti - 15-17 ani - si au fost reprezentate prin consum voluntar (nu accidental). In fapt, aceasta este varsta cea mai vulnerabila in cazul consumului unor astfel de produse.
Ce amenzi se vor aplica, in functie de caz?
Potrivit proiectului, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenzi urmatoarele fapte:
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
• vanzarea bauturilor energizante persoanelor cu varsta sub 18 ani – amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
• comercializarea bauturilor energizante prin automate – amenda de la 5.000 lei la 15.000 lei;
• comercializarea bauturilor energizante in unitati sanitare, in incinta si la o distanta mai mica de 50 metri fata de orice punct de acces in unitati de invatamant, cu exceptia unitatilor de invatamant superior – amenda de la 15.000 lei la 25.000 lei;
• etichetarea necorespunzatoare a bauturilor energizante cu un continut de cafeina de peste 150 mg / litru – amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
• lipsa etichetarii in limba romana a bauturilor energizante puse pe piata in tara, indiferent de provenienta – amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei.