In 2015, se va aplica o cota redusa de TVA in procent de 9% si asupra serviciilor accesorii de cazare in structurile turistice, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total - pranz, cina, gustarile dintre mese si servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica, potrivit unui proiect de act normativ pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal.
Astfel, ca urmare a unui nou articol introdus in OG 58/1998, informeaza Agerpres, se precizeaza tipurile de cazare in structurile turistice: cazare fara mic dejun, cazare cu mic dejun (servicii de cazare si asigurare a micului dejun, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total), cazarea cu demipensiune (servicii de cazare, de asigurare a micului dejun si a pranzului sau a cinei, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total), cazare cu pensiune completa (servicii de cazare si asigurare a micului dejun, pranzului si a cinei, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total) si cazarea cu "all inclusive" (combinatia prestabilita a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a pranzului, a cinei, a gustarilor dintre mese si a oricaror altor servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total).
Conform aceleieasi surse, proiectul de act normativ coreleaza, practic, normele de aplicare a Codului Fiscal cu ultimele modificari ale legislatiei specifice in domeniul turismului.
"In vederea delimitarii sferei de aplicare a cotei reduse se impune precizarea ca aceasta se aplica pentru serviciile de cazare prestate de structurile de primire turistica cu functiune de cazare, astfel incat sa reiasa ca, in cazul altor structuri, cum ar fi caminele muncitoresti, nu se aplica cota redusa", se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Cota de TVA de 9% se va aplica si de catre persoanele care refactureaza servicii de cazare la pretul la care le-au fost prestate de catre structurile de primire turistica.
In aceasta privinta, va informam ca la 9 ianuarie 2015, Ministerul Finantelor Publice a publicat online in sectiunea Transparenta decizionala proiectul de Hotarare pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004.
Actul normativ e necesar pentru corelarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile aduse legislatiei in domeniul turismului aprobate prin Ordonanta de urgenta nr. 84/2014 - pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete Manual de politici contabile - Stick USB Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Proiect Hotarare - publicat in data de 09.01.2015