Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a fost publicat un nou Proiect de ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Printre schimbarile preconizate incepand cu 1 ianuarie 2018 se regasesc:
1. Eliminarea impozitului pe dividende, pentru dividendele distribuite de o persoana juridica romana catre:
- persoane fizice rezidente,
- persoane juridice romane,
- persoanele fizice nerezidente si juridice straine, rezidenti intr-un stat membru al UE sau intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie pentru eliminarea dublei impuneri. Cota de impunere de 5% aplicata veniturilor din dividende se mentine pentru persoanele fizice nerezidente si juridice straine, rezidente in alte jurisdictii.
2. Deducerea limitata in cazul cheltuielilor reprezentand valoarea creantelor instrainate, potrivit legii, in limita unui plafon de 30% din valoarea creantelor instrainate la care se adauga valoarea venitului realizat din instrainarea acestora. In prezent, cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate, potrivit legii, sunt integral deductibile la calculul rezultatului fiscal, indiferent de nivelul veniturilor inregistrate din instrainarea creantelor respective.
3. Scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii si impozitului pe veniturile din activitati independente pentru veniturile obtinute din exercitarea profesiei de medic, in conditiile Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata
4. Clarificari privind incadrarea veniturilor din activitati independente ca fiind obtinute din Romania sau din strainatate. Astfel, conform proiectului veniturile din activitati independente sunt considerate ca fiind obtinute din Romania, in functie de locul desfasurarii activitatii, indiferent daca sunt primite din Romania sau din strainatate. In cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala acestea sunt considerate ca fiind obtinute din Romania, numai daca sunt primite de la un platitor de venit din Romania sau de la un nerezident prin intermediul unui sediu permanent al acestuia stabilit in Romania.
5. Stabilirea impozitului pe reprezentantele persoanelor juridice straine, autorizate sa functioneze in Romania, potrivit legii, la 22.000 lei si plata anuala pana in ultima zi a lunii februarie a anului de impunere/in 30 de zile de la infiintare. In prezent impozitul este de 4.000 euro la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua in care se efectueaza plata impozitului catre bugetul de stat, respectiv pana la 25 iunie si 25 decembrie inclusiv a anului de impunere.
6. Scutire de la plata impozitului pe teren pentru terenurile agricole lucrate si scutirea de la impozitul pe mijloacele de transport pentru mijloacele de transport agricole de tipul tractoarelor, utilajelor agricole si altor mijloace de transport agricole, utilizate efectiv in domeniul agricol, detinute de catre persoanele fizice autorizate care obtin venituri din activitatea agricola, precum si de catre persoanele juridice care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:
- au prevazut in statut, ca obiect de activitate, "agricultura”;
- au inregistrate in evidenta contabila, pentru anul fiscal respectiv, venituri si cheltuieli venituri si cheltuieli din aceasta activitate.
Pentru terenurile agricole nelucrate timp de 2 ani consecutiv, conform proiectului consiliul local ar putea majora impozitul pe teren cu pana la 100 lei/ha, incepand cu al treilea an, in conditiile stabilite prin hotarare a consiliului local.