email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari TVA in Codul fiscal: Se elimina ROI si se suspenda D 392!

modificare codul fiscalmodificari tvaregimul special de scutireregistrul operatorilor intracomunitari

Titlul VII  privind Taxa pe valoarea adaugata va fi supus unor schimbari multiple. Modificarile au fost anuntate recent printr-un proiect de modificare a Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala, publicat de Ministerul de Finante.

Iata care sunt noile modificari pentru Titlul VII  - Taxa pe valoarea adaugata:

1. Ajustarea taxei pentru bunurile de capital se va efectua anual, in cadrul perioadei de ajustare, pentru 1/5 sau 1/20 din taxa aferenta achizitiei, fabricarii, constructiei bunurilor respective, ca urmare a deschiderii unui dosar EU PILOT de catre Comisia Europeana pe acest aspect prin care Romania a fost sesizata ca nu aplica corect prevederile art. 187 alin. (2) din Directiva 2006/112/CE.

In raspunsul transmis Comisiei, Romania s-a angajat sa modifice corespunzator prevederile art 305 din Codul fiscal, pana la data de 31 decembrie 2016, in vederea evitarii aplicarii procedurii de infringement. Bunurile de capital reprezinta in principal imobilele si toate activele corporale fixe amortizabile.

Prin lege se stabileste ca in cazul acestor bunuri de capital exista o perioada de ajustare de 5 ani pentru activele corporale fixe si de 20 de ani pentru imobile.

In cadrul perioadei de ajustare:

- daca contribuabilul utilizeaza bunurile de capital numai pentru operatiuni cu drept de deducere (vanzari cu TVA sau scutite cu drept de deducere), isi pastreaza dreptul de deducere exercitat la momentul achizitiei bunului de capital.

- daca contribuabilul va utiliza bunurile pentru operatiuni fara drept de deducere ( ex. vanzarea sau inchirierea de imobile in regim de scutire fara drept de deducere), trebuie sa opereze o ajustare in favoarea statului a taxei deduse in functie de perioada ramasa din perioada de ajustare ( 5 ani/20 de ani) in care bunul nu mai este utilizat pentru operatiuni cu drept de deducere. In prezent ajustarea se face o singura data pentru toata perioada ramasa din perioada de ajustare, in timp ce directiva mentionata permite statelor membre ca aceasta ajustare sa fie efectuata anual numai pentru o cincime sau o douazecime din TVA aplicata bunurilor de capital pe intreaga perioada ramasa din perioada de ajustare.

Avand in vedere ca exista si bunuri de capital a caror perioada de ajustare, de 5 sau de 20 de ani, a inceput inainte de 1 ianuarie 2017, este necesarasi introducerea unor prevederi referitoare la aplicarea noilor reguli de ajustaresi in situatia acestor
bunuri.

2. Incepand cu 1 ianuarie 2017 se introduce regimul special pentru agricultori, persoane fizice, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale care efectueaza activitati/servicii agricole si care, in prezent, intampina dificultati in aplicarea regimului normal de TVA. Directiva 2006/112/CE permite statelor membre aplicarea unui regim forfetar pentru micii agricultori. Desi conform prevederilor art. 298 din directiva, statele membre pot stabili cota forfetara zero, potrivit Hotararii Curtii de Justitie a Uniunii Europene C-524/10, o astfel de cota nu poate fi utilizata daca taxa aferenta intrarilor nu este neglijabila.

Pe baza statisticilor macroeconomice pe trei ani anteriori, realizate asupra producatorilor agricoli care vor putea aplica regimul special, si tinand cont de modificarile cotei de TVA, a rezultat un procent de compensare in cota forfetara de 8%. Avand in vedere necesitatea incadrarii in tinta de deficit bugetara pentru anul 2017, se propune acordarea graduala a compensatiei in cota forfetara, pe baza unui procent de compensare de 1% in anul 2017, 4% in 2018 si 8% in anul 2019.

Agricultorii nu deduc TVA pentru achizitii, dar nici nu colecteaza TVA pentru vanzari, indiferent de plafonul realizat. in schimb, primesc o compensatie in cota forfetara pentru acoperirea taxei aferente achizitiilor, astfel incat pretul produselor agricole/ tariful serviciilor agricole sa fie degrevate de taxa. Regimul special este optional, acestia pot opta pentru a aplica regimul normal de TVA.

Agricultorii care aplica regimul special vor fi inscrisi intr-un registru special, iar beneficiarii acestora vor avea obligatia de a mentiona achizitiile efectuate de la agricultori intr-o evidenta distincta. Cei care in prezent sunt inregistrati in scopuri de TVA pot renunta in favoarea aplicarii regimului special pentru agricultori. Regimul special pentru agricultori ii degreveaza pe acestia de cele mai multe sarcini administrative, cum ar fi: tinerea de evidente, depunerea decontului de TVA, cu exceptia emiterii de facturi si a sarcinilor care deriva din efectuarea de operatiuni intracomunitare, pentru care Directiva TVA impune luarea tuturor masurilor pentru asigurarea functionarii corecte a regimului tranzitoriu la nivelul Uniunii Europene.

3. Intrucat, incepand cu data de 1 ianuarie 2016, conform prevederilor art. 92 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, inactivitatea temporara inscrisa la registrul comerţului este una dintre situatiile in care contribuabilul este declarat inactiv, se impune eliminarea acestei situatii din cadrul art. 316 alin. (11) din Codul fiscal, aceasta fiind inclusa in prevederea referitoare la anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei care este declarata inactiva conform prevederilor Codului de procedura fiscala. Totodata, se impune corelarea celorlalte prevederi din Codul fiscal care includ trimiteri la aceasta prevedere cu modificarea sus mentionata.

4. In vederea reducerii sarcinilor administrative ale operatorilor economici, se abroga prevederile referitoare la Registrul operatorilor intracomunitari, avand in vedere ca in prezent exista alte parghii, mai eficiente, pentru prevenirea evaziunii fiscale, inclusiv in ceea ce priveste operatiunile intracomunitare.

5. Se suspenda, pana la data de 31 decembrie 2019, obligatia depunerii declaratiilor informative (cod 392A, 392B si 393) prevazute art. 324 alin. (4), (5) si (6) din Codul fiscal, in scopul reducerii sarcinilor administrative care revin persoanelor impozabile, avand in vedere ca exista surse alternative credibile agreate de Comisia Europeana pentru a calcula Baza TVA pentru resursele proprii ale bugetului UE.
 

 

 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificare codul fiscalmodificari tvaregimul special de scutireregistrul operatorilor intracomunitari


Data aparitiei: 07 Noiembrie 2016

Votati articolul "Modificari TVA in Codul fiscal: Se elimina ROI si se suspenda D 392!":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X