Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit

email
Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
 Cartea Verde a Contabilitatii 2018

Modificari norme Codul fiscal. Facturarea cu cota de TVA de 9%. Exemple de aplicare corecta a cotei

modificaricodul fiscalHotararea 367/2015facturareaTVAcota redusa1 iunie 2015bacsisurile

Hotararea 367/2015 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004.


 
Consultati actul normativ aici!


     Actul normativ analizat astazi se incadreaza in categoria celor foarte importante din punctul de vedere al operatorilor economici ce desfasoara activitati cu produse agricole, cu produse alimentare si bauturi nealcoolice pentru care facturarea se va efectua cu cota de TVA de 9% incepand cu 1 iunie 2015.

     Astfel, principala prevedere a acestui act normativ este enumerarea codurilor tarifare pentru care se va utiliza cota redusa de TVA.

     Se necesita maxima atentie pentru produsele cu dubla intrebuintare deoarece sunt o multime de exceptii si o multime de coduri tarifare excluse de la facturarea cu cota redusa.

     In afara de aceste reglementari din sfera TVA, actul normativ reglementeaza si in urmatoarele domenii:
- scutiri de impozitul pe venit pentru persoanele cu handicap;
- fiscalizarea bacsisului atat la nivelul persoanei fizice cat si la nivelul societatii;
- ajustarea formulei de calcul a accizei pentru bere, vinuri spumoase, tigarete;
- reactualizarea garantiilor de catre antrepozitarii de produse accizabile;


Proceduri contabile pentru societati comerciale
Proceduri contabile pentru societati comerciale

Vezi detalii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2018
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2018

Vezi detalii

Manual de Inventariere. Societati Comerciale. PFA. ONG
Manual de Inventariere. Societati Comerciale. PFA. ONG

Vezi detalii



- scutirea la plata a contributiei de sanatate pentru diverse categorii de persoane
-usoare modificari privind impozitul pe constructii datorat la bugetul de stat.

     Dezvoltam alerta de astazi cu privire la cota de TVA de 9% pentru alimente, respectiv cu privire la fiscalizarea bacsisului.

     Principalele bunuri alimentare pentru care cota de TVA aplicabila va fi de 9% sunt:
a)animale vii si pasari vii, din specii domestice, care se incadreaza la codurile NC 0101-0105, 0106 14 10, 0106 19 00, 0106 33 00, 0106 39 10, 0106 39 80, 0106 41 00 si 0106 90 00 destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente pentru consumul uman sau animal, de materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor pentru consumul uman sau animal, inclusiv in cazul in care acestea sunt utilizate pentru reproductie;
b)carne si organe comestibile care se incadreaza la codurile NC 0201-0210;
c)pesti si crustacee, moluste si alte nevertebrate acvatice, care se incadreaza la codurile NC 0301-0308, cu exceptia pestilor ornamentali vii care se incadreaza la codurile NC 0301 11 00 si 0301 19 00;
d)lapte si produse lactate care se incadreaza la codurile NC 0401-0406;

e)oua de pasari care se incadreaza la codurile NC 0407-0408, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 0407 11 00, 0407 19, 0408 11 20, 0408 19 20, 0408 91 20, 0408 99 20;
f)miere naturala care se incadreaza la codul NC 04090000;

g)alte produse comestibile de origine animala care se incadreaza la codurile NC 0410 00 00, 0504 00 00, 0506 90 00, 0507, 0508 00 00, 0511 91, 0511 99;

h)plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal ori ca materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal, care se incadreaza la codul NC 0602 90 50;

i)legume, plante, radacini si tuberculi, alimentare, care se incadreaza la codurile NC 0701-0714, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 0701 10 00, 0703 10 11, 0712 90 11, 0713 10 10, 0713 33 10;
j)fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni, care se incadreaza la codurile NC 0801-0814 00 00;

k)cafea, ceai, maté si mirodenii, care se incadreaza la codurile NC 0901-0910;
l)cereale care se incadreaza la codurile NC 1001-1008, cu exceptia celor destinate insamantarii care se incadreaza la codurile NC 1001 11 00, 1001 91, 1002 10 00, 1003 10 00, 1004 10 00, 1005 10, 1006 10 10, 1007 10 si 1008 21 00;

m)produse ale industriei moraritului, malt, amidon si fecule, inulina, gluten de grau, care se incadreaza la codurile NC 1101 00-1109 00 00, cu exceptia celor care se incadreaza la codul NC 1106 20 10.

     Foarte important: legiuitorul a precizat cateva aspecte cand bunurile se vand ca pachete cu alte bunuri, respectiv daca se vand doua produse unul alimentar si altul nealimentar, atunci facturarea se va aplica cu cota diferentiata pentru fiecare produs.

     De exemplu, vindem un pachet ce contine un litru de lapte si o cana. Vanzatorul factureaza cu preturi distincte ambele produse. in aces caz se va utiliza cota de 9% pentru lapte si cota de 24% pentru cana.

     Daca facturarea se realizeaza sub forma unui pachet cu un singur pret si luam exemplul dat chiar de legiuitor, un aragaz vandut impreuna cu pachete de spaghete, se va stabili ce bun este acordat cu titlu gratuit (in cazul nostru evident spaghetele) si se va factura cu cota de 24% aragazul. Daca produsele dintr-un pachet nu se pot diferenti, atunci facturarea pachetului se va realiza cu TVA in procent de 24%.

     Ambalajele in care se regasesc alimentele vandute se factureaza cu cota de 9%, fiind cheltuiala accesorie livrarii de alimente.

     Bauturile  nonalcoolice se factureaza  cu cota de TVA de 9%. Bauturile alcoolice se factureaza cu cota de TVA de 24%. Reprezinta bautura alcoolica orice bautura ce contine alcool, indiferent de concentratia alcoolului.

     In ceea ce priveste impozitarea bacsisului avem un element de surpriza, ca sa nu spunem un element de interpretare gresita a Codului fiscal.

     Astfel, in cazul in care bacsisul ramane la dispozitia societatii, deci nu se acorda salariatilor, se va colecta TVA in procent de 24%. Noi consideram ca aceasta prevedere incalca art. 126 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, respectiv bacsisul nu reprezinta o livrare de bunuri sau o prestare de servicii impozabila deoarece este primit peste pretul bunurilor/serviciilor prestate.

     In sfarsit, daca legiuitorul vrea sa il impoziteze cu cota de TVA de 24%, interpreteaza cum poate prevederea normativa.

     Daca bacsisurile se acorda salariatilor, acestea sunt incadrate in categoria veniturilor din "alte surse" reglementate de normele de aplicare pentru art. 78 din Codul fiscal regasite la pct. 152 din HG nr. 44/2004. Acest lucru inseamna impozitarea bacsisului la nivelul persoanei fizice cu impozitul de 16% fara a fi asimilat venitului din salarii.

     Un lucru la care legiuitorul probabil nu s-a gandit consta in faptul ca asimiland bacsisul la venitul din alte surse al persoanei fizice, acesta este supus asigurarilor sociale de sanatate conform art. 296^29 alin. (5) din Codul fiscal.

     Plata contributiei insa se va face pe baza deciziei emise de ANAF, dupa ce contribuabilii vor depune declaratia 200 cu impozitul pe venit retinut de la persoanele fizice. Se perpetueaza aceeasi situatie deja intalnita in practica cu contributii la dividende in sume minuscule sau cu contributia pentru dobanda primita de elevi la alocatia scolara.

     Desigur, reamintim faptul ca operatorul economic trebuie sa decida prin Regulament interior daca bacsisul ramane la dispozitia societatii, caz in care TVA se colecteaza prin metoda sutei majorate pentru platitorii de TVA, sau daca se distribuie salariatilor, acesta fiind supus impozitarii cu cota de 16% stopaj la sursa si cu cota de 5,5% contributia la sanatate, urmand ca ANAF sa emita decizie de impunere.

 

Autor: Consultantul fiscal Adrian Benta

 

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Data aparitiei: 29 Mai 2015


Votati articolul "Modificari norme Codul fiscal. Facturarea cu cota de TVA de 9%. Exemple de aplicare corecta a cotei":
Rating:

Nota: 3.57 din 5 din 14 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Impozitarea in Romania a unei filiale apartinand unei societati din strainatate

Intrebare: Filiala unei societatii din Italia plateste impozit pe veniturile microintreprinderilor sau impozit pe profit?
Doresc argumente juridice.

Raspuns: Va multumesc pentru raspuns. Tin sa va aduc la cunostinta urmatoarele: - firma X Filiala Bucuresti...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 29 Mai 2015 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user

Intrebare antispam: 3 + 4 =
  Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii articol

Postat de: user
Pai vrea sa fure ,, partidul rosu matematician republican Nash,, v-ati gasit nasul(fig)!..calcula aparate volumetre, dispozitive, voia Caile Ferate Romane,exemple multe , ca la psihologie era prost , imita la perfectie,asta e de vina la razboaie in Europa, ca in nordul continentului la Melescanu la Nancy , este America curata, mai e si latina , centrala , septentrionala, de nord , coloniala, de bariera recif corali si state imigranti. exact la nori fotonici,......la Cercul polarde Sud cica, ca harta este alta, suntem copii aia e! moare omul mancat , nu infometat, mai zicem de analiza afacerii originarul variabilelor si invariabilelor matematice Jung (Ardeal)......ce zice!...zice ca preturile de la 1,29 ron cartofi se vor recistribui la 10 ron Wtul , eu nu vreau cana de la Cola ca astfel la 10 ron , la calcul integral si diferential industrial este insumat la 10 ron la 33%,......io, nu vazui 1000 ron Allico=3 miliarde Rasdaq euro!.....-60 miliarde euro datoria externa romana,daca vorbesc de psihanalistu, astia, zic io, in varianta mea,raportat la Romania,ce sa fie frica aceea?!......o fi ceva ireversibil, sau distrugerea genetica a corpului, din motive , care nu tin de vointa omului, s-o fi intamplat ceva cu vreun om fara vina,viata este elizee, si noi toti trebuie sa p,atim, dam ex)sterilitatea inflamatorie sau clamidia, fara tratament , ca nu l-am inventat eu pe Asklepios-Constanta,nu stiu cum a luat-o nesexual prin BTS sau ma-sa , sa plateasca cine l-a trimis , dincolo de BisericaUniversala, Scoala, care nu l-a invatat carte,cica de pe timpul fostilor legionari, nu este tratament , deriva direct de la animalele din jungla, sa plateasca Institutul Antropologic Roman, ca este de rau, mai vazui niste chestii, eu zic , c-au peste 18 ani fac puscarie , prin Rusia,cica o fi scapat Institutul de puscarie, ca oamenii 23.000.0000 nu stiu!....In caz ca s-a dus la bazinele hoteliere , este vina lui ,, de homo sapiens,,!....direct de la Darwin, ca este prost, nu invata Genetica , ca la Adam si Eva , mai erau si alti oameni cu ei in Gradina Edenului...(culti)......Dumnezeu -om se plimba cu duhul prin Gradina , c-asa voia(excursion mini-trip)nu era pe mosia boierului!era in vilegiatura!..exemple!....acum il durea cumva ceva?!....declansat, de geotermal la Sovata?!......cand se ridica sus oamenii de nimic , nelegiuitii, misuna pretutindeni!...........
Data adaugarii: 06-Iun-2015
Adauga acest articol in site-ul tau

Subiectele saptamanii

MonitorulJuridic.ro - Cel mai bun serviciu de monitorizare a actelor publicate in Monitorul Oficial

Newsletter zilnic GRATUIT

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate
Aboneaza-te la newsletterul Contabilul.ro si primesti gratuit Raportul special "Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate".
Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Codul Fiscal 2018 - modificarile legii
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"


email
Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic cu informatii si oferte contabile
X