email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt prevederile noi pentru munca independenta in noul Cod fiscal?

noul cod fiscalactivitati independentemunca independentacodul fiscalangajator

Noul Cod fiscal mentine criteriile care definesc activitatea independenta astfel cum au fost definite prin Legea 187/2015 privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 6/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Reamintim ca, acest act normativ a  definit munca independenta ca fiind orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:
1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii precum si a programului de lucru.
2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti.
3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea.
4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara.        
5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
5. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective.
6. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.

Anterior, Codul fiscal definea munca dependenta prin indicarea a patru criterii legale, adaugand ca activitatea independenta este orice activitate desfasurata cu regularitate de catre o persoana fizica, alta decat activitatea dependenta.

In prezent, legiuitorul procedeaza invers: sunt indicate criteriile de identificare a muncii independente, urmand ca munca dependenta sa fie considerata cea in cazul careia aceste criterii nu se regasesc. Munca dependenta se defineste prin excludere, ca fiind munca ce nu corespunde criteriilor definitorii pentru munca independenta, enumerate in Codul fiscal.

Raportul de munca dependenta se caracterizeaza prin subordonarea salariatului fata de angajator. Subordonarea presupune respectarea programului de lucru stabilit de angajator.  Locul muncii si modul de desfasurare a activitatii sunt stabilite de la incheierea contractului individual de munca de comun acord intre cele doua parti, angajator si salariat.


Dupa incheierea contractului individual de munca, modificarea oricaruia dintre aceste elemente se va mai putea face, de regula, numai cu acordul ambelor parti, deoarece modificarea unilaterala a contractului individual  de munca nu este posibila, cu unele exceptii expres stabilite de Codul muncii.

In cazul muncii independente, prestatorul are libertatea de a alege cand si in ce loc isi desfasoara activitatea.
Un salariat nu isi asuma riscuri in executarea contractului individual de munca spre deosebire de prestatorul de servicii care isi asuma riscurile ce decurg din desfasurarea activitatii sale. Spre exemplu, prestatorul de servicii isi asuma riscul incapacitatii temporare de munca fapt pentru care, el trebuie sa se asigure in nume propriu pentru concedii si indemnizatii.

In noul Cod fiscal se mentine posibilitatea reincadrarii activitatilor prestate in exercitarea unei profesiile liberale in activitati dependente daca nu indeplinesc conditiile muncii independente asa cum ele sunt in prezent definite.

Totodata noul Cod fiscal defineste atat profesiile liberale cat si veniturile obtinute din prestarea acestor activitati. Astfel, noul cod defineste profesiile liberale ca fiind acele ocupatii exercitate pe cont propriu de persoane fizice, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective iar veniturile din prestarea acestor activitati sunt definite ca fiind veniturile obtinute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective.


Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
noul cod fiscalactivitati independentemunca independentacodul fiscalangajator


Data aparitiei: 18 Noiembrie 2015
Ultima actualizare: 20 Noiembrie 2015

Votati articolul "Care sunt prevederile noi pentru munca independenta in noul Cod fiscal?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic: modificari oficiale ANAF

    • Update 10 mai 2024: Va informam ca in Monitorul Oficial nr. 422 din 9 mai 2024, a fost publicat OPANAF nr. 874/2024 privind modificarea si completarea anexei la OPANAF nr. 1.612/2018 pentru aprobarea Nomenclatorului obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic. Modificari la Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic Astfel, in Referatul de aprobare a actului normativ, ANAF reaminteste ca Nomenclatorul obligatiil...» citeste mai departe aici

  • Transport si logistica: GHID complet pentru contabili

    • Domeniul transportului si logisticii joaca un rol esential in asigurarea fluxului eficient al bunurilor si serviciilor de la producatori la consumatori. Pentru contabili, intelegerea acestui sector este importanta deoarece implica gestionarea complexa a costurilor, a fluxurilor financiare si a informatiilor contabile intr-un mediu in continua schimbare. Solutii fiscal-contabile pentru antreprenorii implicati in activitati de transport si logistica I...» citeste mai departe aici

  • Lipsa in gestiune: studiu de caz privind monografia contabila si implicatiile fiscale

    • Lipsa la inventar poate fi neimputabila (caz in care, daca nu se incadreaza ca fiind perisabilitate sau alte cazuri strict reglementate la art.25 alin (4). lit.c) din Codul Fiscal, este considerata ca fiind cheltuiala nedeductibila din punct de vedere fiscal), sau imputabila, si in acest caz cheltuiala este deductibila deoarece inregistrati si un venit aferent suportat de persoanele vinovate de producerea acesteia. Ce facem in situatia in care avem l...» citeste mai departe aici

  • Radiere PFA: acte necesare si procedura de urmat

    • Prin intermediul studiului de caz de mai jos veti afla procedura de urmat pentru radiere PFA. Intrebare: "O PFA care a avut activitatea suspendata timp de 3 ani, la expirarea perioadei de suspendare in 04.2024 doreste sa inchida aceasta PFA. PFA este pe norma de venit. As dori sa ma ajutati prin a-mi spune care sunt demersurile pentru inchiderea acestei PFA - la ONRC si apoi ANAF, daca trebuie sa depuna declaratia unica si daca trebuia sa depuna declarat...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X