Vizita programata pentru iulie la Bucuresti de catre FMI nu a mai avut loc, in conditiile in care concluziile Comisiei Europene referitoare la noul Cod fiscal al Romaniei au influentat aceasta hotarare.
In aceasta perioada, se discuta de o necesitate a continuarii relatiilor cu cele doua organizatii, mai ales in contextul in care Grecia s-a confruntat si se confrunta in continuare cu o criza de ordin economic si financiar.
Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a atras in continuare atentia asupra riscurilor pe care si le asuma Romania prin continuarea acestor masuri, potrivit Agerpres:
"Cred ca Romania ar risca foarte mult, in acest moment atat de delicat din punct de vedere international, daca ar merge cu acest pachet fiscal in continuare, care deterioreaza masiv pozitia fiscala. (...) Eu cred ca asta este, de fapt, solutia in acest moment: reconsiderarea pozitiei pe Codul Fiscal, un acord cu institutiile internationale, respectiv FMI si Comisia Europeana, si, in felul acesta, vom diminua riscurile".
Potrivit aceleiasi surse, acesta a amintit ca derapajul care va rezulta odata cu noul Cod fiscal aduce riscuri mari pentru economie:
"Trebuie sa luam in calcul si faptul ca 2016 este an electoral, deci s-ar putea ca sa fie doar inceputul ce am vazut acum. Pentru ca deja auzim discutii despre salarii in sectorul bugetar, despre o noua schema de salarizare, care inteleg ca are un impact masiv pe cheltuieli si atunci trebuie sa ne protejam de propriile greseli. Si se pare - si asta trebuie sa ne dea foarte mult de gandit - in 25 de ani, de cate ori am fost pe cont propriu, de cele mai multe ori am avut derapaje destul de mari, care au trebuit corectate ulterior cu costuri foarte mari pentru societate, pentru economie".
In continuare, acesta si-a exprimat ingrijorarea fata de riscurile care vin odata cu ruperea acordului cu institutiile internationale, fapt pe care nu ni-l permitem, a declarat acesta, potrivit Economica.net:
"Dat fiind contextul foarte dificil, costurile pot fi imediat simtite in materie de costuri de finantare. Noi avem de finantat un deficit destul de mare anul viitor, daca depasim 3% din PIB, avem de refinantat o datorie publica, sume foarte mari, peste 50 de miliarde de lei, suma care ajunge la scadenta, plus 20 de miliarde (lei - n. r.) deficit estimat. Deci, sunt 70 si ceva de miliarde de lei care trebuie rostogoliti, finantati anul viitor. Asta inseamna costuri imediate. O crestere de cost de finantare iti aduce sute de milioane de euro costuri suplimentare. Adica decizia asta (Codul Fiscal - n. r.) costa si imediat! Nu este o decizie credibila, pe care pietele financiare sa o accepte si sa nu o vada ca pe un derapaj. Plus ca pierdem 10% "top-up-ul" cu Comisia Europeana (cofinantare a fondurilor UE cu 10% mai mica, date fiind acordurile cu CE in care am fost pana in prezent) care, iarasi, costa. Pana acum, acest "top-up" a adus vreo 800 de milioane de euro. Toate acestea sunt costuri imediate in bani".
Manual de politici contabile - Stick USB
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Acesta a amintit ca trebuie sa luam exemplu de la situatia prin care trece Grecia, considerand ca nu e exclus ca presedintele Klaus Iohannis sa retrimita Codul Fiscal in parlament.