email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea veniturilor din silvicultura. Obligatii ale platitorului de venit si ale persoanei fizice

nimpozitare venituriobligatii platitorsilviculturaimpozit pe venitcontributii

In cele de mai jos, exemplul nostru e reprezentat de o societate care achizitioneaza masa lemnoasa (arbore din padure) de la o persoana fizica proprietar de padure. Avand in vedere modificarile legislative incepand cu data de 01.01.2017, aferent venitului brut stabilit in contract (10.000 lei exemplu), vom vedea ce retineri exista pentru societate, ce declaratii se depun si ce obligatii de plata apar catre stat (inclusiv CAS, CASS si impozit).

Veniturile realizate de catre o persoana fizica din recoltarea si valorificarea produselor specifice fondului forestier national, cum ar fi produsele lemnoase si nelemnoase, fac parte din categoria veniturilor din silvicultura, dupa cum sunt definite la art. 103 alin. (2) din codul fiscal:

 "Art. 103: Definirea veniturilor(2)Veniturile din silvicultura si piscicultura reprezinta veniturile obtinute din recoltarea si valorificarea produselor specifice fondului forestier national, respectiv a produselor lemnoase si nelemnoase, precum si cele obtinute din exploatarea amenajarilor piscicole."
 
Impozitarea acestor tipuri de venituri se realizeaza in functie de caracterul continuu sau necontinuu de obtinere a acestor venituri de catre persoana fizica.
 
Astfel, veniturile din silvicultura obtinute de catre persoana fizica cu caracter de continuitate sunt impozitate conform artz. 104 alin. (2) din codul fiscal.
La art. 104 alin. (2) din codul fiscal se prevede:

"Art. 104: Determinarea venitului net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate
(1)Veniturile din silvicultura si piscicultura se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II - Venituri din activitati independente -, venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, contribuabilii avand obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Pentru veniturile din silvicultura calificate drept venituri din alte surse se aplica prevederile cap. X."
 
Rezulta ca art. 104 alin. (1) din codul fiscal stabileste regula generala de impozitare a veniturilor obtinute de catre persoana fizica din silvicultura ca pentru veniturile realizate din activitati independente, ca PFA, venitul net impozabil fiind stabilit in sistem real, persoana fizica avand obligatia de a tine si organiza contabilitatea in partida simpla.

Stabilirea venitului net impozabil se realizeaza, de catre persoana fizica autorizata, in conformitate cu art. 68 din codul fiscal.
 
Impozitarea veniturilor din silvicultura in sistem real, potrivit regulilor prevazute pentru activitati independete, se realizeaza, asadar, ca urmare a atributului de continuitate cu care se obtin aceste venituri de catre persoana fizica.

La art. 67 din codul fiscal, se prevede:
"67: Definirea veniturilor din activitati independente

(1) Veniturile din activitati independente cuprind veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii, veniturile din profesii liberale si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente."
 
In normele de aplicare:
"6. _
(1) in aplicarea prevederilor art. 67 din Codul fiscal, se supun impozitului pe veniturile din activitati independente persoanele fizice care realizeaza aceste venituri in mod individual si/sau intr-o forma de asociere constituita potrivit dispozitiilor legale si care nu da nastere unei persoane juridice, in vederea desfasurarii de activitati in scopul obtinerii de venituri.
(2) Exercitarea unei activitati independente, reglementata prin art. 67 din Codul fiscal
, presupune desfasurarea acesteia cu regularitate, in mod continuu, pe cont propriu si urmarind obtinerea de venituri."
 
Asadar, pentru veniturile din silvicultura obtinute in regim de continuitate, persoana fizica are obligatia de a se inregistra fiscal la organul fiscal, pentru a deveni persoana fizica independenta.
In aceasta situatie, persoana fizica are obligatia tinerii contabilitatii in partida simpla, are obligatii declarative (depunerea unor declaratii de inregistrare, pentru contributia de asigurari sociale, de venit estimat si venit realizat), de plata (impozit, contributia individuala de sanatate si contributia de asigurari sociale - CAS - in cota individuala sau - facultativ - in cota integrala).

In aceasta situatie, societatea cumparatoare nu are nici un fel de obligatii referitoare la retinerea vreunui impozit sau contributii.
 
In cazul in care veniturile din silvicultura obtinute de persoana fizica nu au caracter de continuitate, ci sunt obtinute ocazional - din pacate, legislatia nu defineste carecterul de continuitate sau ocazional al unei activitati -, atunci veniturile respective sunt calificate drept venituri din alte surse, prevazute la art. 114 alin. (2) lit. e):

"Art. 114: Definirea veniturilor din alte surse
(1) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se incadreaza in categoriile prevazute la art. 61 lit. a)-h), altele decat veniturile neimpozabile in conformitate cu prezentul titlu.

(2) In aceasta categorie se includ, insa nu sunt limitate, urmatoarele venituri:
e) venituri obtinute de persoana fizica in baza contractului de administrare incheiat potrivit prevederilor Legii nr. 46/2008 - Codul silvic, republicata. Fac exceptie veniturile realizate din exploatarea si valorificarea masei lemnoase, definite potrivit legislatiei in materie, din padurile pe care contribuabilii le au in proprietate, in volum de maximum 20 mc/an, care sunt neimpozabile;"
 
Rezulta ca veniturile din silvicultura calificate drept venituri din alte surse - fiind obtinute fara caracter de continuitate - sunt impozabile, dar doar pentru un volum ce depaseste 20 mc / an.
Daca volumul masei lemnoase valorificate se situeaza sub 20 mc / an, veniturile respective sunt neimpozabile.
 
Daca veniturile din silvicultura se incadreaza in categoria veniturilor din alte surse impozabile (nu au caracter de continuitate, dar volumul masei lemnoase valorificate de catre persoana fizica depaseste 20 mc / an), atunci societatea are obligatia retinerii la sursa si a platii impozitului pentru acest tip de venit, prin aplicarea procentului de 16% asupra venitului brut datorat persoanei fizice.
Venitul brut este venitul mentionat in contract.

Ca urmare a retinerii acestui impozit, persoanei fizice i se achita diferenta.
Impozitul retinut se achita si se declara prin declaratia 100 pana la data de 25 a lunii urmatoare celi in care s-a achitat venitul persoanei fizice. Impozitul astfel calculat si retinut este impozit final pentru persoana fizica.
 
"Art. 115: Calculul impozitului si termenul de plata

(1) Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut pentru veniturile prevazute la art. 114 alin. (2) lit. a)-k), precum si in normele metodologice elaborate in aplicarea art. 114.
(2) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final.
(3) Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut."
 
In exemplul dvs, asupra venitului brut stabilit in contract se aplica procentul de 16% la momentul platii venitului catre proprietar, rezultand impozitul ce trebuie retinut si achitat de catre societate in numele persoanei fizice:

10.000 lei * 16% = 1600 lei.
Persoanei fizice i se achita diferenta de 8400 lei (10.000 - 1600).
Impozitul se plateste la bugetul de stat in contul unic si se declara prin declaratia 100 la codul 690--Impozit pe veniturile din alte surse pana la data de 25 a lunii urmatoere celei in care s-a retinut impozitul.
 
Pana la data de 28 / 29 februarie a anului urmator, societatea trebuie sa depuna declaratia informativa 205, pe fiecare beneficiar de venit din alte surse, in care inscrie suma bruta datirata fiecarei persoane fizice si impozitul retinut pentru acest tip de venit din alte surse.
 
In cazul impozitarii veniturilor din silvicultura ca venituri din alte surse, persoana fizica datoreaza si contributia individuala de sanatate, conform art. 177 din codul fiscal, insa doar in situatia in care nu obtine venituri din salarii sau pensii.

Retinerea contributiei de sanatate nu intra in sarcina societatii, deoarece aceasta se stabileste de catre organul fiscal, prin decizie de impunere, in anul urmator celui de realizare a veniturilor, pe baza declaratiei informative 205 depuse de catre societate.

Decizia de impunere a contributiei de sanatate se transmite persoanei fizice, iar aceasta are obligatia platii contributiei in termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei. Nu se datoreaza alte contributii.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
nimpozitare venituriobligatii platitorsilviculturaimpozit pe venitcontributii


Data aparitiei: 02 Februarie 2017

Votati articolul "Impozitarea veniturilor din silvicultura. Obligatii ale platitorului de venit si ale persoanei fizice":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X