email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Reflectarea dintre CASS datorata si CASS retinuta. Evidentierea concediilor medicale

Reflectarea dintre CASS datorata si CASS retinuta. Evidentierea concediilor medicale
conturi contabilecas si cassOUG 3/2018

In analiza de astazi vom afla cum se evidentiaza, din punct de vedere contabil, scutirea acordata IT-istilor prin deducerea acordata acestora in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale. Totodata, vom afla si care sunt inregistrarile contabile pentru concediile acordate salariatilor incepand cu luna ianuarie 2018.


Iata raspunsul specialistului!


 1. Art. I din OUG 3/2018 se aplica persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor in baza contractelor individuale de munca sau a actelor de detasare, aflate in derulare la data de 31 decembrie 2017, si care se incadreaza in categoriile de persoane scutite de la plata impozitului pe venit potrivit art. 60 din Codul fiscal al caror salariu brut lunar este majorat cu cel putin 20% fata de nivelul celui din luna decembrie 2017. Masura este conditionata de efectuarea de catre angajator a transferului sarcinii fiscale a contributiilor sociale de la angajator la angajat prin majorarea venitului salarial brut cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017 pentru angajatii beneficiari ai acestei masuri.

Masura consta in suportarea de la bugetul de stat a unei parți din contribuția de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii și asimilate salariilor in baza contractelor individuale de munca aflate in derulare la data de 31 decembrie 2017 și care se incadreaza in categoriile de persoane scutite de la plata impozitului pe venit potrivit art. 60 din Codul fiscal.

OUG 3/2018 prevede ca valoarea reprezentand diferenta pozitiva dintre CASS datorata si calculata aplicand cota de 10%, si CASS retinuta stabilita prin raportare la salariul net din decembrie 2017 se stabileste de catre angajator si se evidentiaza distinct ca suma dedusa in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate. In acest sens, reflectarea se face din punct de vedere declarativ urmand ca in Anexa nr. 1.2 – Asigurat a Declaratiei 112, va fi selectata in casuta „Persoana care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator" urmand ca in SECTIUNEA A - Creante fiscale din impozit pe venitul din salarii si contributii sociale, pentru creanta 07. (432)- Contributia pentru asigurari sociale de sanatate retinuta de la asigurati sa fie declarata pe randul 1 suma datorata, pe randul 2 suma deductibila (suma dedusa suportata de la bugetul de stat) si pe randul 3 suma de plata (CASS retinuta corespunzator sumei luate in calcul la stabilirea venitului net cuvenit salariatului in 2018).

In acest sens, proiectul de ordin pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor art. I și III din OUG 3/2018 privind unele masuri fiscal-bugetare prevede ca organul fiscal central transmite zilnic, in sistem informatic, unitatii de Trezorerie a Statului:

a) un fisier continand sumele reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate dedusa potrivit art. I alin. (8) din OUG 3/2018 si inscrisa in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate – formular 112. Data platii acestor sume este reprezentata de scadenta contributiei de asigurari sociale de sanatate declarate.

b) pe baza informatiilor continute de fisierul prevazut la lit.a) unitatea Trezoreriei Statului care deserveste organul fiscal central debiteaza contul 20.A.21.27.00 „ Diferente aferente contributiei de asigurari sociale de sanatate" codificat cu codul de identificare fiscala al angajatorului/platitorului si crediteaza contul 26.A.21.27.00 „ Diferente aferente contributiei de asigurari sociale de sanatate"codificat cu codul de identificare fiscala al angajatorului/platitorului., operatiuni care nu se inregistreaza in evidenta analitica pe platitori a contribuabililor.

2. Din punct de vedere contabil, au fost introduse prin OMFP nr. 1243/2018 in planul de conturi cuprins in reglementarile contabile conturi distincte in care sa se evidențieze noile contribuții datorate, pentru veniturile realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2018.

Noile conturi care se vor utiliza pentru evidentierea inregistrarilor contabile privind salariile sunt:

- 4315 „Contributia de asigurari sociale (P)";
- 4316 „Contributia de asigurari sociale de sanatate (P)";
- 436 „Contributia asiguratorie pentru munca (P)";
- 646 „Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca".

Inregistrarile contabile folosite in trecut pentru evidentierea concediilor medicale urmeaza sa fie adaptate in mod corespunzator, fiind propuse urmatoarele inregistrari contabile:

- recunoasterea drepturilor cuvenite salariaților pentru indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca suportate de unitate:
6458 Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala = 423 Personal - ajutoare materiale datorate

- recunoasterea drepturilor cuvenite salariatilor pentru indemnizatiile suportate din FNUASS:
4382 Alte creante sociale = 423 Personal - ajutoare materiale datorate

- retinerea sumelor datorate pentru concediile medicale:

423 Personal - ajutoare materiale datorate = %
            4315 Contributia de asigurari sociale
            444 Impozitul pe venituri de natura salariilor

Precizam ca se datoreaza contributia de asigurari sociale, atat pentru indemnizatia suportata de angajator cat si pentru cea suportata din FNUASS.

- stingerea drepturilor salariale pentru concediile medicale prin plata in numerar, prin banca sau prin stingerea avansurilor:
423 Personal - ajutoare materiale datorate =5311 Casa in lei, cu suma datorata salariatului
423 Personal - ajutoare materiale datorate =5121 Conturi la banci in lei, cu suma datorata salariatului
423 Personal - ajutoare materiale datorate = 425 Avansuri acordate personalului, cu avansul acordat

- inregistrarea contributiei asiguratorii pentru munca
646 Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca = 436 Contributia asiguratorie pentru munca

Precizam ca noua contributie asiguratorie pentru munca se datoreaza numai pentru indemnizatia suportata din fondurile angajatorului.

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal.

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
conturi contabilecas si cassOUG 3/2018

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 12 Martie 2018


Votati articolul "Reflectarea dintre CASS datorata si CASS retinuta. Evidentierea concediilor medicale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Pentru calcul contabil - cerere salariat, pentru majorare salariu ?

Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:

- un salariat va trece la o alta transa de vechime in munca
- fiind salariat al unei institutii publice, acesta
va treace la o alta gradatie de vechime
si sa i se acorde un spor de vechime mai mare.

1. - salariatul respectiv este obligat
sa faca o Cerere directorului
pentru a i se aproba
trecerea de la o vechime de munca la alta,
adica sa treaca de la o gradatie de vechime la alta
si sa i se calculeze
si sa i se plateasca la salariu
procentul aferent mai mare, corespunzator
transei de vechime in care va trece ?

sau
contabilul sef, impreuna cu salariatul de la Resurse Umane
va trebui sa ii opereze automat
si sa i se calculeze
salariul majorat ?

2. - calculul contabil va fi dovedit cu un Act aditional la CIM ?
sau se va emite o Decizie interna
in sensul aratat ?

Raspuns: In cazul unei institutii publice promovarea si aplicarea unei grile salariale superioare se face in...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 12 Martie 2018 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 5 + 1 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

 • Descarcati Declaratia 112 - Ultima versiune valabila 2020 - Stare D112

  • In data de 21 octombrie 2020, ANAF a adus o noua actualizare PDF-ului inteligent necesar pentru generarea Declaratiei 112 - declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate - conform Ordinului comun nr. 1942/979/819 al MFP/MMJS/MS, publicat in M.Of.426/ 21.05.2020, valabil incepand cu 01.04.2020.  Principala modificare a Declaratiei 112 din ultima perioada o reprezinta decla...» citeste mai departe aici

 • Guvernul a aprobat esalonarea datoriilor restante si a prelungit termenele pentru executari si accesorii

  • Guvernul a aprobat, joi, aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a esalonarii la plata pentru cel mult 12 luni, pentru obligatiile bugetare principale si accesorii a caror scadenta/termen de plata s-a implinit dupa data la care a fost declansata starea de urgenta si pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala, informeaza Finantele. Totodata, Executivul a decis prelungirea pana la 25 decembrie a perioadei in care nu se percep dobanzi ...» citeste mai departe aici

 • Noi zile libere platite pentru parinti. Care sunt conditiile?

  • Violeta Alexandru, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, a informat ca a adus in atentia Guvernului propunerea de completare a OUG 147/2020 privind acordarea de zile libere platite in contextul unor focare Covid-19 in scoli si gradinite.  "Asa cum am promis, astazi am adus in atentia Guvernului propunerea de completare a ...» citeste mai departe aici

 • Cele mai frecvente sanctiuni aplicate de ITM. Afla de unde vine pericolul!

  • Daca maine ar bate la usa ta un inspector ITM, cat de bine ai face fata controlului? Cu siguranta nu doar o data te-a chinuit acest gand, mai ales ca in ultima perioada institutia a devenit tot mai insistenta si mai acida.     Pentru ca firma ta sa fie imposibil de sanctionat, trebuie sa fii la curent cu urmatoarele informatii: ...» citeste mai departe aici

 • Granturi pentru investitii. Care este monografia contabila?

  •   Expertul nostru prezinta un model de monografie contabila pentru un proiect diversificare activitate cu granturi pentru investitii, conform OUG 130/2020.  Prin acest proiect urmeaza sa se achizitioneze utilaje de service, servere si alte echipamente. Pentru inceput, contribuabilul are doar contractul pentru asistenta si consultanta pentru elaborarea documentatiei pentru finantarea nerambursabila. Valoarea contractului intra drept cheltuial...» citeste mai departe aici

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X