In analiza de astazi vom afla cum se evidentiaza, din punct de vedere contabil, scutirea acordata IT-istilor prin deducerea acordata acestora in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale. Totodata, vom afla si care sunt inregistrarile contabile pentru concediile acordate salariatilor incepand cu luna ianuarie 2018.
Iata raspunsul specialistului!
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
1. Art. I din OUG 3/2018 se aplica persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor in baza contractelor individuale de munca sau a actelor de detasare, aflate in derulare la data de 31 decembrie 2017, si care se incadreaza in categoriile de persoane scutite de la plata impozitului pe venit potrivit art. 60 din Codul fiscal al caror salariu brut lunar este majorat cu cel putin 20% fata de nivelul celui din luna decembrie 2017. Masura este conditionata de efectuarea de catre angajator a transferului sarcinii fiscale a contributiilor sociale de la angajator la angajat prin majorarea venitului salarial brut cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017 pentru angajatii beneficiari ai acestei masuri.
Masura consta in suportarea de la bugetul de stat a unei parți din contribuția de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii și asimilate salariilor in baza contractelor individuale de munca aflate in derulare la data de 31 decembrie 2017 și care se incadreaza in categoriile de persoane scutite de la plata impozitului pe venit potrivit art. 60 din Codul fiscal.
OUG 3/2018 prevede ca valoarea reprezentand diferenta pozitiva dintre CASS datorata si calculata aplicand cota de 10%, si CASS retinuta stabilita prin raportare la salariul net din decembrie 2017 se stabileste de catre angajator si se evidentiaza distinct ca suma dedusa in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate. In acest sens, reflectarea se face din punct de vedere declarativ urmand ca in Anexa nr. 1.2 – Asigurat a Declaratiei 112, va fi selectata in casuta „Persoana care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator" urmand ca in SECTIUNEA A - Creante fiscale din impozit pe venitul din salarii si contributii sociale, pentru creanta 07. (432)- Contributia pentru asigurari sociale de sanatate retinuta de la asigurati sa fie declarata pe randul 1 suma datorata, pe randul 2 suma deductibila (suma dedusa suportata de la bugetul de stat) si pe randul 3 suma de plata (CASS retinuta corespunzator sumei luate in calcul la stabilirea venitului net cuvenit salariatului in 2018).
In acest sens, proiectul de ordin pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor art. I și III din OUG 3/2018 privind unele masuri fiscal-bugetare prevede ca organul fiscal central transmite zilnic, in sistem informatic, unitatii de Trezorerie a Statului:
a) un fisier continand sumele reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate dedusa potrivit art. I alin. (8) din OUG 3/2018 si inscrisa in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate – formular 112. Data platii acestor sume este reprezentata de scadenta contributiei de asigurari sociale de sanatate declarate.
b) pe baza informatiilor continute de fisierul prevazut la lit.a) unitatea Trezoreriei Statului care deserveste organul fiscal central debiteaza contul 20.A.21.27.00 „ Diferente aferente contributiei de asigurari sociale de sanatate" codificat cu codul de identificare fiscala al angajatorului/platitorului si crediteaza contul 26.A.21.27.00 „ Diferente aferente contributiei de asigurari sociale de sanatate"codificat cu codul de identificare fiscala al angajatorului/platitorului., operatiuni care nu se inregistreaza in evidenta analitica pe platitori a contribuabililor.
Cartea verde a contabilitatii
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manual de politici contabile - Stick USB
2. Din punct de vedere contabil, au fost introduse prin OMFP nr. 1243/2018 in planul de conturi cuprins in reglementarile contabile conturi distincte in care sa se evidențieze noile contribuții datorate, pentru veniturile realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2018.
Noile conturi care se vor utiliza pentru evidentierea inregistrarilor contabile privind salariile sunt:
- 4315 „Contributia de asigurari sociale (P)";
- 4316 „Contributia de asigurari sociale de sanatate (P)";
- 436 „Contributia asiguratorie pentru munca (P)";
- 646 „Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca".
Inregistrarile contabile folosite in trecut pentru evidentierea concediilor medicale urmeaza sa fie adaptate in mod corespunzator, fiind propuse urmatoarele inregistrari contabile:
- recunoasterea drepturilor cuvenite salariaților pentru indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca suportate de unitate:
6458 Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala = 423 Personal - ajutoare materiale datorate
- recunoasterea drepturilor cuvenite salariatilor pentru indemnizatiile suportate din FNUASS:
4382 Alte creante sociale = 423 Personal - ajutoare materiale datorate
- retinerea sumelor datorate pentru concediile medicale:
423 Personal - ajutoare materiale datorate = %
4315 Contributia de asigurari sociale
444 Impozitul pe venituri de natura salariilor
Precizam ca se datoreaza contributia de asigurari sociale, atat pentru indemnizatia suportata de angajator cat si pentru cea suportata din FNUASS.
- stingerea drepturilor salariale pentru concediile medicale prin plata in numerar, prin banca sau prin stingerea avansurilor:
423 Personal - ajutoare materiale datorate =5311 Casa in lei, cu suma datorata salariatului
423 Personal - ajutoare materiale datorate =5121 Conturi la banci in lei, cu suma datorata salariatului
423 Personal - ajutoare materiale datorate = 425 Avansuri acordate personalului, cu avansul acordat
- inregistrarea contributiei asiguratorii pentru munca
646 Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca = 436 Contributia asiguratorie pentru munca
Precizam ca noua contributie asiguratorie pentru munca se datoreaza numai pentru indemnizatia suportata din fondurile angajatorului.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal.