In opinia presedintelui Camerei de Comert Romano-Germane, Dragos Anastasiu, membru in comitetul executiv al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, firmele din Romania nu vor avea timp sa modifice milioane de contracte ale angajatilor, iar sistemul electronic care gestioneaza aceste contracte cel mai probabil va ceda.
Organizatia a transmis premierului o scrisoare de avertisment in numele a 2.000 de companii pe care le reprezinta, iar presedintele Camerei de Comert Romano-germane, Dragos Anastasiu, a acordat RFI un interviu privind noile schimbari din domeniul fiscal anuntate de Guvern, precum si consecintele negative pe care aceste modificari le creeaza.
Cititi si: OG 79/2017 de modificare a Codului Fiscal, publicata in Monitorul Oficial
Dragos Atanasiu: Sunt trei chestiuni negative la tot acest tambalau. Primul este mesajul cu care prim ministrul a impachetat tot acest pachet, cum ca problema este la mediul de afaceri, pentru ca nu se platesc taxe, nu sunt platite contributiile pentru angajati, pentru ca multinationalele duc banii in strainatate, pentru ca bancile nu isi vad de treaba si nu platesc profiturile. Acest mesaj este cel mai daunator din tot pachetul pentru ca el ramane, indiferent de ce se intampla. El creeaza o stare de neincredere totala intre guvern si mediul de afaceri. Pentru a avea investitii ai nevoie de incredere. Daca nu ai investitii nu ai bani in economie. Daca nu ai bani in economie, nu ai bani pentru spitale, medicamente si scoli.
Reporter: Aveti dreptate. Dar, pe de alta parte, cred ca sunteti de acord cu mine ca sunt inca multi oameni care lucreaza la negru sau la gri in Romania.
D.A: Habar nu am. Este treaba institutiilor statului sa ii depisteze. Este treaba institutiilor statului sa ii faca pe oameni si pe firme sa respecte legile Romaniei. Nu se poate ca un guvern sa acuze pe toata lumea deopotriva. in acelasi timp, guvernul a dat publicitatii o lista de firme care nu isi platesc contributiile sociale. in felul acesta si-a dat cu stangul in dreptul. Daca va uitati pe lista respectiva, veti descoperi companii de stat, companii in insolventa, cluburi sportive si extrem de putine societati private.
Rep: Vorbeati despre trei aspecte negative. Pe primul l-ati mentionat. Care sunt celelalte doua?
D.A: Al doilea este modul in care se face politica publica in Romania, fara un dialog real, cu implementare peste sase saptamani, cu ordonante de urgenta atunci cand vorbim despre modificarea codului fiscal, care ar trebui sa se faca prin lege si nu mai devreme de sase luni inainte de implementare. Avem un cost senzational in ceea ce priveste implementarea. Dar lasand costul, pur si simplu nu este timp fizic sa faci asa ceva. Cinci milioane de contracte de munca schimbate peste noapte. Fiecare firma isi va da osteneala sa respecte legea, pentru ca asa ne-am obisnuit sa respectam legea. Unii vor respecta, altii nu vor respecta, unii vor fi gata, altii nu vor fi gata. Daca toata lumea va fi gata, va pica REVISAL. REVISAL este sistemul lor informatic, care ar trebui sa inmagazineze cinci milioane de seturi de date, pentru fiecare contract in parte. Este o chestiune care trebuie facuta in sase saptamani si care anticipez ca va crapa.
Cititi continuarea interviului
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Scrisoarea Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, transmisa premierului Tudose!