email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lipsa de predictibilitate, mai rea decat fiscalitatea din Romania

Lipsa de predictibilitate, mai rea decat fiscalitatea din Romania
investitiifiscalitatecamera de comert

Intr-o conferinta de presa recenta, presedintele Camerei de Comert Romano-Germane (AHK), Dragos Anastasiu, a declarat ca mediul de afaceri nu se plange de nivelul fiscalitatii din Romania, ci de lipsa de predictibilitate a cadrului fiscal, ceea ce este mult mai grav.

"Punand logica la contributie, investitorii au nevoie de cateva conditii sa faca pasii spre investitii. Prima este forta de munca, a doua este sa gaseasca un cadru fiscal atractiv, intrucat investitiile sunt facute pentru a face profit. Totodata, ei trebuie sa aiba incredere in mediul in care investesc", a spus Anastasiu, citat de Agerpres. 

Acesta a amintit ca investitorii tin cont de infrastructura, sanatate si educatie atunci cand iau decizii. 

"Ce vedem acum in Romania nu transmite neaparat cele mai bune semnale in ceea ce priveste increderea. Aceasta vine din predictibilitate, din semnalele verbale si non-verbale cu privire la investitorii straini, la multinationale, la banci, la cei care fac economia sa se dezvolte", a aratat oficialul AHK, citat de aceeasi sursa. 

Acesta considera ca Romania este o tara foarte atractiva si are un potential de crestere extraordinar:

"Romania poate creste cu 10% pe an in urmatorii cativa ani, ganditi-va cate putem face doar din turism. Daca nu, investitorii isi vor cauta alte drumuri. Sunt patru milioane de cetateni romani care au gasit drumul spre alte tari. Investitorii de aici nu doresc sa plece, ci sa ramana, sa se dezvolte aici si sa chemam si pe altii alaturi de noi. Dar avem nevoie de acest cadru general, un cadru care in momentul de fata este tulburat si in care cred din toata inima mea ca trebuie sa se linisteasca, sa traga aer in piept, sa se linisteasca, sa se calmeze, sa revina la dialog real si in felul acesta semnalul catre investitori va fi unul pozitiv".

Tototodata, acesta a precizat ca Romania nu este departe de a-si valorifica potentialul senzational, insa pentru aceasta este nevoie ca toata lumea sa se aseze la dialog.

"Nu ne plangem de fiscalitate, ci de lipsa de predictibilitate a fiscalitatii, ceea ce este mult mai grav", a precizat acesta. 

Conform Agerpres, un comunicat al Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane transmite ca investitorii germani au luat cunostinta cu mare ingrijorare de modificarile din Codul fiscal, care vor intra in vigoare la inceputul anului 2018, precizand ca doresc sa sublinieze inca o data pericolele pe care le reprezinta adoptarea acestor masuri in forma actuala.

"AHK Romania a subliniat in nenumarate randuri ca predictibilitatea, stabilitatea, transparenta si statul de drept sunt deosebit de importante pentru a mentine increderea in Romania ca amplasament investitional. Modul in care noile masuri fiscale au fost comunicate insufla, atat in randul companiilor germane, cat si al angajatilor acestora, un profund sentiment de nesiguranta. Astfel, companiile se tem de costuri suplimentare, mai ales pentru cele care desfasoara activitati in domeniul IT, dar exista si incertitudini legate de planificarea si realizarea viitoarelor politici fiscale", spun reprezentantii companiilor germane.

De asemenea, astfel de masuri ar trebui sa fie justificate, iar utilitatea lor sa fie dovedita:


"In principiu astfel de masuri structurale, atat de importante, care au repercusiuni asupra intregii economii si asupra populatiei, nu ar trebui sa fie adoptate decat in baza unor studii de impact serioase si in cadrul unui dialog intens si real intre Guvern si mediul de afaceri. Companiile germane din Romania sunt de parere ca masurile ce urmeaza a fi aplicate intr-un timp atat de scurt, efectele acestora si reducerea predictibilitatii fiscale ar putea influenta negativ pe termen mediu si lung atat climatul investitional, cat si competitivitatea tarii si a companiilor".
 

Comunicatul amintit precizeaza si urmatoarele: "Din cauza repetatelor afirmatii negative la adresa companiilor cu capital strain din Romania, dorim sa mentionam ca a face o deosebire intre companiile romanesti si cele straine sau multinationale nu corespunde spiritului unei economii globalizate. Companiile germane sunt parte integranta a economiei romanesti si respecta legile tarii. Ele sunt totodata bine integrate in sistemele nationale, regionale, locale si realizeaza o contributie decisiva la valoarea adaugata bruta, dar si la cresterea competitivitatii prin transferul de know-how".

Germania este cel mai important partener economic si comercial al Romaniei, cu 23,1% din totalul exporturilor si 19,9% din importuri. in Romania exista circa 7.500 de companii germane sau cu capital german. Investitiile germane in Romania se ridicau la peste 9,2 miliarde de euro la sfarsitul anului 2016.


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
investitiifiscalitatecamera de comert


Data aparitiei: 15 Noiembrie 2017

Votati articolul "Lipsa de predictibilitate, mai rea decat fiscalitatea din Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X