"PNRR va fi aprobabt in luna septembrie de catre Comisia Europeana. In octombrie vor avea loc doua ECOFIN-uri, unde se va aproba planul Romaniei.", a anuntat recent Cristian Ghinea, Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, in cadrul unui eveniment organizat de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza din Romania.
Printre principalele subiecte abordate in cadrul evenimentului s-a numarat si accesarea fondurilor nerambursabile destinate IMM-urilor. Ministrul Ghinea a mentionat ca este prevazuta pentru IMM-uri o schema de minimis de 100 milioane de euro. PNRR nu reprezinta suplimentarea schemelor de ajutor de stat clasice, ci o prioritizare pe digitalizare si economie verde.
Iata o scurta lista cu punctele care au fost atinse in cadrul discutiei cu reprezentantii Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Franceza din Romania:
- Va exista un comitet de monitorizare a implementarii PNRR, in care organizatiile economice reprezentative sa fie prezente si in care se va lucra pe sub-grupuri pe domenii. Va exista un dashboard public, transparent, in care va fi monitorizata online evolutia reformelor si schimbarilor legislative, tot ceea ce ne-am asumat ca facem.
- In prezent avem 8 programe regionale, se va merge cu exercitiul de regionalizare pe 8 autoritati de management regionale. Programarea lor va fi complexa, pentru ca fiecare proiect e programat in mod distinct si va fi negociat in mod distinct, in functie de caracteristicile regiunii.
- Va fi o schema de minimis pentru securitate cibernetica si tehnologii avansate.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
- Este prevazuta o schema de ajutorare a companiilor romanesti sa se inregistreze la bursa ce va presupune atat asistenta tehnica, cat si listarea propriu zisa.
- Romania va fi parte dintr-un proiect european major in micro-electronica, cu o investitie de 350 de milioane de euro pentru a localiza productia de microelectronica pe continent.
- PNRR prevede 100 de milioane de euro pentru industria de baterii, o prioritate absoluta a Uniunii Europene.
- Ghidurile de finantare vor fi simple, Ministerul fiind deschis la a primi input din partea mediului de afaceri.
- In domeniul predictibilitatii fiscale a avut loc o negociere foarte dura cu Comisia Europeana. Pariul Guvernului esta ca vom asista la o crestere a colectarii veniturilor la buget pentru a sustine traiectoria fiscala asumata.
- Debirocratizarea reprezinta obiectivul principal al sectiunii care se refera la mediul de afaceri din PNRR, cu accent asupra birocratie excesive si accesul la finatare. In forma negociata cel mai recent cu Comisia Europeana, PNRR include o serie de simplificari administrative negociate impreuna cu ministerul economiei si in care s-a tinut cont de asteptarile din partea companiilor privind predictibilitatea si simplificarea interactiunii cu institutiile publice.
- PNRR prevede 200 milioane de euro pentru digitalizarea IMM-urilor, impartiti jumate pentru digitalizare per se si jumatate pe tehnologie avansata si securitate cibernetica.
Imediat dupa lansarea PNRR-ului in spatiul public, reprezentantii IMM-urilor au analizat documentul si au constatat ca doar 0,04% din totalul acestor firme vor putea beneficia de o forma de finantare. Iata analiza completa. ►