Toate firmele, PFA-urile, II-urile si IF-urile vor trebuie sa plateasca in fiecare an o taxa, cuprinsa intre 10-100 euro, catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) pentru a fi inscrise in Catalogul firmelor, potrivit unui proiect de lege initiat recent la Senat pentru dezbatere.
“Din 1990 si pana in prezent, CCIR si Camerele judetene au alocat resurse proprii pentru sustinerea mediului de afaceri din Romania, prin instrumente, actiuni si activitati specifice la nivel national si international, constand inclusiv in misiuni economice, delegatii oficiale, forumuri, seminarii si alte evenimente specifice diplomatiei economice.”, mentioneaza initiatorii.
Camerele judetene au si atributia de intocmire a evidentei proprii a societatilor comerciale, sub denumirea de catalogul firmelor, insa inscrierea in acesta se face doar la solicitarea societatilor comerciale. Asadar, inscrierea in acest catalog al firmelor era optionala pana acum.
Prin noul document este propusa includerea tuturor antreprenorilor din Romania intr-un catalog al firmelor si achitarea unei contributii anuale diferentiata, dupa cum urmeaza:
(i) 100 euro/an pentru intreprinderile mari;
(ii) 75 euro/an pentru intreprinderile mijlocii;
(iii) 50 euro/an pentru intreprinderile mici;
(iv) 20 euro/an pentru microintreprinderi;
(v) 10 euro/an pentru persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale.
Catalogul firmelor se tine exclusiv in format electronic, la nivel national, de catre Camera Nationala, pe platforma dezvoltata in mod corespunzator de catre aceasta.
Initiatorii sustin ca prin Catalogul firmelor, camerele de comert vor genera beneficii concrete pentru antreprenori prin conectarea antreprenorilor la o baza de date, nelimitata, de oportunitati si resurse, in mediul fizic si online, la nivel global si se vor implica in:
a) realizarea de masuri de promovare a capitalului autohton si facilitarea accesului acestuia catre noi piete;
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
b) sprijinirea antreprenorilor pentru identificarea de oportunitati/parteneri de afaceri/resurse de finantare, printr-un sistem digitalizat, cu expunere pe plan mondial, prin afilierea la reteaua mondiala, respectiv, europeana, a camerelor de comert;
c) sprijinirea activitatii reprezentantelor Romaniei din strainatate vizand promovarea comertului;
d) facilitarea si derularea operatiunilor aferente participarii companiilor romanesti la misiuni economice, targuri si expozitii internationale;
e) asigurarea complementaritatii programelor guvernamentale, vizand sustinerea exporturilor, inclusiv prin accesarea pietelor extra-comunitare;
f) facilitarea participarii oamenilor de afaceri romani la evenimente de promovare economica, de natura intalnirilor si forumurilor de afaceri, intalnirilor B2B;
g) sprijin acordat companiilor autohtone in toate etapele proiectelor de dezvoltare ale acestora pe plan international, precum si alte servicii conexe.
Proiectul mai prevede si obtinerea unui certificat de competenta de catre un reprezentant legal al firmei necesar pentru depunerea situatiilor financiare anuale.
In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, profesionistii inregistrati in registrul comertului au obligatia sa solicite inscrierea in Catalogul firmelor tinut de Camera Nationala. Depunerea situatiilor financiare anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor, prevazute de lege in sarcina profesionistilor inregistrati in registrul comertului, este conditionata de inscrierea in Catalogul firmelor, precum si de achitarea contributiei anuale corespunzatoare.
Citeste si: Depunerea bilantului anual NU va putea fi facuta fara obtinerea unui certificat de competenta