email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul forfetar va ajunge, in unele cazuri, la 28% din veniturile firmelor

forfatarpensiuneimm

Cota de impozit aplicabila unor firme prin introducerea forfetarului va depasi cu mult, in unele cazuri, nivelul de 16%, daca va fi respectata formula de calcul propusa de Ministerul Finantelor, ajungandu-se la 28% din veniturile brute, sustin reprezentantii Consiliului pentru IMM-uri.

"Am facut un studiu de caz dupa formula de calcul propusa de Ministerul de Finante in proiectul de modificare a Codului Fiscal . Astfel, pentru un restaurant-sat, suprafata utila 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 24% din totalul veniturilor brute, iar pentru un restaurant-municipiu-categoria A, suprafata utila 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 28% din totalul veniturilor brute, fiind o diferenta enorma fata de impozitul pe profit de 16%, care se calculeaza la profitul net, nu la venitul brut", a declarat, vineri, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii.

El a adaugat ca un impozit forfetar de 24% sau 28% din veniturile brute ar reprezenta o fiscalitate excesiva, care va duce la desfiintarea unui numar foarte mare de societati comerciale  din codurile CAEN prevazute in domeniul de aplicabilitate al impozitului forfetar, cu efecte drastice asupra bugetului de stat.

"Solicitam ca in cazul instituirii impozitului forfetar sa fie explicitate formulele de calcul pentru toate codurile CAEN pentru care se va aplica impozitul, iar cuantumul acestui impozit sa nu depaseasca in niciun caz impozitul pe profit de 16%, astfel incat sa fie mentinuta cota unica", a spus Nicolescu.

De asemenea, el a aratat ca introducerea impozitului minim nu este oportuna nici in 2010 si nici in 2011 avand in vedere criza economica si faptul ca Ministerul Finantelor nu au realizat niciun studiu de impact privind aplicarea masurii.

"Dupa ce trece criza si daca se face un studiu de impact asupra efectelor acestei masuri se poate introduce acest impozit, pana atunci nu va face decat sa inchida si mai multe firme", a apreciat reprezentantul micilor intreprinzatori.

Pe de alta parte, Nicolescu a mentionat ca proiectul propus de Finante este incomplet, pentru ca prezinta formule de calcul doar pentru doua domenii din lista de 28 de activitati pentru care ar urma sa fie aplicat forfetarul.

Patronatul IMM-urilor sustine de asemenea aplicarea impozitului pentru un plafon maxim al veniturilor de 35.000 de euro si cere autoritatilor sa explice alegerea celor 28 de domenii pentru care ar putea fi aplicata masura.

Surse oficiale citate de Ziarul Financiar au declarat, relatat, ca Guvernul intentioneaza sa continue pana in 2011 aplicarea impozitului minim pe cifra de afaceri, astfel incat barurile, restaurantele, taximetristii, micii hotelieri, frizerii si coafezele sau atelierele de reparatii si spalatoriile vor scapa anul acesta de "amenintarea" impozitului forfetar, multdiscutat in ultimele doua luni.

"Nu avem nicio informatie oficiala ca s-ar amana introducerea impozitului forfetar. Stim doar ca FMI a cerut Ministerului Finantelor sa revada reglementarea privind impozitul minim pentru ca si-au dat si ei seama ca a avut efecte negative", a spus Nicolescu.

Intrebat daca mentinerea impozitului minim ar fi o solutie mai buna decat introducerea celui forfetar, Nicolescu a afirmat ca este de preferat impozitarea doar anumitor activitati.

"Impozitul minim este o masura deosebit de proasta, o maciuca care a lovit pe toata lumea. Impozitul forfetar este mai bun pentru ca va cuprinde anumite criterii diferentiate de aplicare. In Uniunea Europeana nu exista nicio tara cu impozit minim, sunt cateva unde se aplica forfetarul", a adaugat Nicolescu.

La randul sau, Liliana Agheorghicesei, presedintele Federatiei Patronale a IMM-urilor din judetul Suceava, a aratat ca introducerea impozitului forfetar va duce la inchiderea a 90% din firmele de turism din regiunea pe care o reprezinta, in conditiile in care acestea sunt afectate deja de criza economica care a dus la scaderea numarului de clienti.

"In regiune sunt pensiuni foarte mici, cu 10-12 camere, care nu vor reusi sa plateasca acest impozit. Pe Paste gradul de ocupare a fost de 60%. Daca se vine cu aceasta taxa suplimentara nu exista sanse de redresare financiara pentru aceste firme. In Suceava, 2.000 de firme au fost inchise deja in urma introducerii impozitului minim", a spus Agheorghicesei, care este si proprietarul unei pensiuni in judetul Suceava.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
forfatarpensiuneimm


Data aparitiei: 09 Aprilie 2010

Votati articolul "Impozitul forfetar va ajunge, in unele cazuri, la 28% din veniturile firmelor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X