Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Impozit specific pentru pensiune. Cum ne asiguram ca respectam Legea 170/2016?

Data aparitiei: 23 Noiembrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
impozit pensiuneimpozit specificlegea 170/2016cod CAEN 5610pensiune

In analiza de mai jos, subiectul il reprezinta o pensiune care ofera clientilor, optional, micul dejun. Societatea este autorizata pentru activitati de cazare, cod CAEN 5510 si restaurant, cod CAEN 5610. Stabilim care este modul de aplicare al Legii 170/2016 privind impozitul specific si daca se incadreaza la plata impozitului conform anexei 3 din Lege.

Veniturile din incasari pentru micul dejun sunt intamplatoare si sunt mult sub limita calculata conform legii.

Potrivit Art. 5 alin. (4) din Legea 170/2016, contribuabilii care desfasoara mai multe activitati cu codurile CAEN prevazute la art. 1, cu exceptia celor care desfasoara activitati prin intermediul unui complex hotelier, determina impozitul specific prin insumarea impozitului stabilit potrivit art. 6, pentru fiecare activitate desfasurata.

Deci complexul hotelier nu determina impozitul specific prin insumare.
 
Conform art. 2 alin. (1) lit.c) din aceeasi lege, complexul hotelier - structura de primire turistica cu functiuni de cazare care pentru obtinerea certificatului de clasificare include in perimetrul ei alte activitati, dar cel putin una clasificata ca impusa aferenta codurilor CAEN 5610 si/sau 5630, si indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
(i) sunt exploatate de aceeasi persoana juridica romana;
(ii) inregistreaza distinct in evidenta contabila operatiunile efectuate;
(iii) nu include activitatile aferente codurilor CAEN 5621 si 5629.
 
Complexul hotelier determina impozitul specific potrivit formulei stabilite in anexa nr. 3, conform art. 6 alin. (6) din Legea 170/2016.
 


Desi contribuabilii care desfasoara activitati prin intermediul unei pensiuni nu sunt exceptati la art. 5, potrivit art. 6 alin. (7) din Legea 170/2016, pensiunile care pun la dispozitia turistilor spatii de cazare si spatii de alimentatie publica de tip restaurant, bar, toate aceste servicii specifice fiind activitati ale aceleiasi societati care desfasoara activitatea de cazare, nefacand obiectul inchirierii sau asocierii catre/cu alte societati, determina impozitul specific potrivit formulei stabilite in anexa nr. 3.
 
In concluzie, sub rezerva faptului ca inca nu avem norme metodologice de aplicare a acestei legi, consider ca pensiunea care detine si spatii de alimentatie publica, va determina impozitul specific potrivit formulei stabilite in anexa nr. 3 (fara insumarea impozitului stabilit potrivit art. 6, pentru fiecare activitate desfasurata), daca toate aceste servicii specifice fiind activitati ale aceleiasi societati care desfasoara activitatea de cazare, nefacand obiectul inchirierii sau asocierii catre/cu alte societati.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X