Consiliul Concurentei a lansat in consultare publica Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenta cu scopul de a explica modalitatea in care companiile pot realiza si implementa efectiv un program de conformare cu regulile de concurenta.
Ghidul vine in sprijinul mediului de afaceri prin evidentierea beneficiilor unui astfel de program de conformare precum si a riscurilor incalcarii legislatiei concurentei, adresandu-se tuturor companiilor: corporatii multinationale sau intreprinderi mici ori mijlocii.
O atentie deosebita este acordata IMM-urilor, intrucat acestea detin mai putine resurse ce pot fi folosite in scopul achizitionarii de servicii de consultanta pentru realizarea unor programe de conformare.
Un program de conformare este un set de reguli, aprobate de conducerea unei companii, pe care angajatii unei companii (nu doar persoane cu functii de conducere) si orice alte persoane insarcinate cu reprezentarea intereselor acestora, trebuie sa le respecte pentru a nu incalca legislatia in domeniul concurentei, informeaza Consiliul Concurentei.
Conform aceleiasi surse, materialul este structurat in sase capitole care prezinta atat aspecte de ordin general privind concurenta (ex.: rolul concurentei, cadrul de reglementare, costuri ale neconformarii), cat si elemente referitoare la crearea si implementarea efectiva a unui program de conformare.
Astfel, identificarea si evaluarea riscurilor de implicare in practici anticoncurentiale reprezinta primul pas in organizarea unui plan de conformare. Ghidul nu stabileste un set unic de criterii si nu impune un model limitativ pentru programul de conformare. Fiecare companie trebuie sa aiba in vedere factori precum prezenta geografica, obiectul de activitate, nivelul lantului
comercial unde activeaza, natura produsului/serviciului, conditiile de piata, intensitatea interactiunii cu ceilalti concurenti, relatiile contractuale cu tertii sau specificul organizational.
Un program efectiv de conformare cuprinde atat elemente informative (manual de conformare, sesiuni de instruire/evaluare), cat si proceduri specifice si angajamente ferme, cu rolul de a impune norme de conduita menite sa diminueze riscurile de angajare in practici anticoncurentiale.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea Verde a Contabilitatii
Click aici pentru a obtine GHIDUL publicat de Consiliul Concurentei!