In cazul de mai jos, societatea ofera servicii de cazare cu demi-pensiune. In aceasta situatie se include in tariful de cazare micul dejun si pranzul sau cina la alegere?
Facturarea este cu 9% TVA. Inregistrarea in contabilitate se face pe venituri din prestari servicii (cont 704)? Descarcarea gestiunii pentru marfa se realizeaza prin contul 607 sau este nevoie a se inregistra veniturile defalcat pe conturile 707 si 704?
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Pe factura se poate evidentia o sigura linie pentru cazare cu demi-pensiune sau este nevoie de doua linii pentru cazare cu mic dejun inclus si o linie pentru servicii restaurant (cina sau pranz)?
Iata raspunsul specialistului:
Pct.23 alin.(6) din Normele metodologice de aplicare a art.140 alin. (2) lit f) din Codul fiscal prevad aplicarea taxei de TVA redusa de 9% in cazul cazarii cu pensiune completa inclusiv bauturi alcoolice.
Redam mai jos aceste prevederi:
"(6) Cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 140 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal se aplica pentru tipurile de cazare in structurile de primire turistica cu functiune de cazare, prevazute la art. 2^1 din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
In cazul cazarii cu demipensiune, cu pensiune completa sau cu «all inclusive», astfel cum sunt definite la art. 2^1 din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, cota redusa de TVA se aplica asupra pretului total al cazarii, care poate include si bauturi alcoolice. Orice persoana care actioneaza in conditiile prevazute la pct. 7 alin. (1) sau care intermediaza astfel de operatiuni in nume propriu, dar in contul altei persoane, potrivit art. 129 alin. (2) din Codul fiscal, aplica cota de 9% a taxei, cu exceptia situatiilor in care este obligatorie aplicarea regimului special de taxa pentru agentii de turism, prevazut la art. 152^1 din Codul fiscal."
La pct. 2^1 din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, se fac urmatoarele precizari:
"Art. 21
Cazarea in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica poate fi de urmatoarele tipuri:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
a)cazare fara mic dejun;
b)cazare cu mic dejun - combinatia prestabilita a serviciilor de cazare si de asigurare a micului dejun, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total;
c)cazare cu demipensiune - combinatia prestabilita a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun si a pranzului sau a cinei, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total;
d)cazare cu pensiune completa - combinatia prestabilita a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a pranzului si a cinei, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total;
e)cazare cu "all inclusive" - combinatia prestabilita a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a pranzului, a cinei, a gustarilor dintre mese si a oricaror altor servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total."
Prin urmare, facturarea se face conform variantelor mai sus mentionate, iar cota de TVA va fi 9%.
Pachetele turistice genereaza inregistrarea in contabilitate a unei proceduri de contabilizare a costului cu serviciile. Astfel, pentru realizarea pachetului turistic, societatea inregistreaza toate cheltuielile cu bunuri materiale, considerandu-le o componenta a costului cu realizarea serviciului.
De exemplu, pentru ofertarea unui pachet de servicii se consuma hrana in valoare de 500 lei, alte servicii prestate de terti ce emite o factura in suma de 100 lei iar societatea dumneavoastra factureaza catre client cu suma de 1.000 lei + TVA 9%.
In acest sens, procedura de contabilizare este:
601 "Cheltuieli cu materii prime" = 301 "Materii prime" cu suma de 500 lei.
Serviciile prestate de tert se contabilizeaza prin articolul contabil:
628 "Cheltuieli cu servicii prestate de terti" = 401 "Furnizori" cu suma de 100 lei.
Contabilizarea costului cu serviciile se va efectua astfel:
332 "Servicii in curs de executie" = 712 "Venituri aferente costurilor serviciilor in curs de executie" cu suma de 600 lei.
La vanzarea catre clienti se va efectua inregistrarea:
4111 "Clienti" = 704 "Venituri din servicii prestate"
4111 "Clienti" = 4427 "TVA colectata"
Scaderea din gestiune a costurilor se va realiza prin articolul:
712 "Venituri aferente costurilor serviciilor in curs de executie" = 332 "Servicii in curs de executie" cu suma de 600 lei.
In situatia in care exista o frecventa mare de clienti, se recomanda a se utiliza metoda costului standard, urmand ca la finele trimestrului sa se inregistreze diferentele fata de cheltuielile efective.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar |