email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Optiunea pentru impozitul pe veniturile microintreprinderii

veniturimicrointreprindere

Nerespectarea normelor de tehnica legislativa este un un fapt binecunoscut in special in cea fiscala. Pe de alta parte nerespectarea procedurilor de adoptare a modificarilor aduse codului fiscal genereaza inerente dificultati contribuabililor deoarece inaintea intrarii in vigoare a prevederilor, eventualele redactari deficitare iÅŸi vor fi gasit corecta interpretare.

O situatie care confirma aceste realitati este cea recenta legata de indeplinirea conditiilor pentru o societate comerciala de a opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor in locul impozitului pe profit potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 117/2010.



In fapt in cuprinsul art. 112 indice 2 alin. 2 din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat, a fost preluata fara nici un fel de nuanta o conditie, existenta ÅŸi in perioada anterioara in care impozitul pe veniturile microintreprinderilor a fost aplicabil, referitorare la neaplicarea acestui sistem de impozitare pentru societatile care l-au mai detinut.


Astfel, s-a nascut ideea ca societatile care au fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderii pana la declararea disparitiei acestora printr-o circulara ANAF in ianuarie 2009, nu vor mai putea opta pentru renuntarea la impozitul pe profit in favoarea acestui impozit. Intarzierea in adoptarea normelor metodologice corelate cu modificarile aduse Codului fiscal ÅŸi reactia slaba a administratiei fiscale in clarificarea problemelor pe care le-a generat incalcarea regulilor de modificare a acestui act normativ a mentinut confuzia in randul celor care nu au o specializare in acest sens.


Analiza riguroasa a dispozitiilor legale mai sus amintite sunt de natura sa spulbere orice indoiala privind aplicabilitatea universala a optiunii de impozitare pentru societatile care indeplinesc ÅŸi celelate conditii impuse.


Conditia mentionata in teza a doua a art. 112 indice 2 alin. 2 din Codul fiscal are in vedere „... daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, potrivit prevederilor prezentului titlu.”. AÅŸadar, conditia are in vedere impozitul reglementat de actualul titlu din cod identificat dealtfel distinct de titlul in care era pozitionat acest impozit in vechea forma a Codului fiscal.


Astfel, impozitul pe veniturile microintreprinderilor este reglementat in cadrul Titlului IV indice 1 spre deosebire de Titlul IV in forma anterioara. In aceste conditii numai dupa dobandirea de la 1 ianuarie 2011 a calitatii de platitor al acestui impozit, renuntarea nu mai permite redobandirea regimului de impozitare al veniturilor microintreprinderilor.

O alta solutie nu poate fi admisa in conditiile in care dispozitiile legale care reglementau sistemul anterior de impozitare au fost abrogate, iar potrivit art. 62 alin. (3) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, cu modificarile ulterioare, abrogarea unei dispozitii sau a unui act normativ are caracter definitiv.


Consultant Rentrop&Straton Justinian Cucu,
Director general – Global Tax Management

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
veniturimicrointreprindere


Data aparitiei: 06 Ianuarie 2011

Votati articolul "Optiunea pentru impozitul pe veniturile microintreprinderii":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X