email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inlocuire piese in garantie. Tratament contabil si fiscal

OMFP 3055/2009Legea 240/2004garantieinlocuire piese



Intrebare:

In perioada de garantie piesele de schimb necesare sunt inlocuite gratuit. Aceste piese sunt trimise gratuit de producatorii din UE si non UE. Cum se tine evidenta acestor piese primite gratuit?
Trebuie stabilita o valoare de intrare a pieselor primire? Daca da, valoarea din facturi mentionata ca fiind pentru vama, poate fi folosita?


Raspuns: Garantia este angajamentul asumat de vanzator sau producator fata de consumator pentru calitatea produselor sale, fara solicitarea unor costuri suplimentare in situatia remedierii sau inlocuirii produselor defecte sau neconforme.
 
In situatia in care produsul cumparat nu corespunde conditiilor enuntate in declaratiile referitoare la garantie sau in publicitatea aferenta, vanzatorul sau producatorul garanteaza cumparatorul pentru una din urmatoarele forme de onorare a angajamentului:
- restituirea pretului platit de consumator;
- repararea produsului cumparat;
- inlocuirea produsului cumparat.
 
Potrivit art. 2 alin. (1) punctul 4 din Legea 240/2004 , republicata privind raspunderea producatorilor pentru pagubele generate de produsele cu defecte, orice persoana, care importa un produs din Uniunea Europeana in vederea vanzarii, inchirierii, cumpararii sau altei forme de instrainare in cadrul activitatii proprii de comercializare in cadrul societatii, este considerata producator al acestuia si raspunde in aceeasi masura ca si producatorul.
 
Conform art 126 alin (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal :
"Din punct de vedere al taxei sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) operatiunile care, in sensul art. 128 - 130, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 şi 133;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 127 alin. (1), actionand ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 127 alin. (2)".
 
Avand in vedere ca operatiunea de inlocuire a pieselor defecte se face cu tilu gratuit, nu intra in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata.
 
Mai mult, la art 129 alin (5) lit e din Codul fiscal , se prevede faptul ca nu constituie prestare de servicii cu plata in sensul aplicarii TVA "serviciile prestate in mod gratuit in cadrul perioadei de garantie de catre persoana care a efectuat initial livrarea de bunuri sau prestarea de servicii".
 
Avand in vedere prevederile legale de mai sus, nu trebuie emisa factura de catre producatorii din UE si non UE pentru piesele trimise in vederea inlocuirii.
 
Numai daca reparatia s-ar efectua in afara perioadei de garantie, operatiunea ar reprezenta o prestare de servicii cu plata si ar trebui emisa factura.
 
Evidenta pieselor primite de la producatori se tine cu ajutorul unui registru, iar din punct de vedere contabil se foloseste contul 8033 " Valori materiale primite in pastrare sau custodie".
 
Functiunea acestui cont este prevazuta in OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene:
 "Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta valorilor materiale (materii si materiale, marfuri, imobilizari corporale etc.) primite temporar spre pastrare sau in custodie pe baza de act de predare-primire (scoatere) din custodie, incheiat in acest scop.
In debitul contului 8033 "Venituri materiale primite in pastrare sau custodie" se inregistreaza, la preturile prevazute in documentele incheiate, valorile materiale primite in custodie sau pastrare temporara, iar in credit, la aceleasi preturi, valorile materiale iesite din custodie sau pastrare ca urmare a restituirii, achizitionarii pentru nevoile unitatii, distrugerii din cauza calamitatilor, lipsurile de inventar etc.
 
Soldul contului reprezinta valoarea materialelor primite in pastrare sau custodie, existente la un moment dat."
 
Pentru grupa 80 "Conturi in afara bilantului" se foloseste metoda de inregistrare in partida simpla, adica inregistrarile se fac in debitul si creditul unui singur cont, fara folosirea de conturi corespondente.
 Conform pct 50 si 51 din OMFP 3055/2009:
50 (1) La data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel:
 a) la cost de achizitie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
 b) la cost de productie - pentru bunurile produse in entitate;
 c) la valoarea de aport, stabilita in urma evaluarii - pentru bunurile reprezentand aport la capitalul social;
 d) la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.
 
In cazurile mentionate la lit. c) si d),valoarea de aport si, respectiv, valoarea justa, se substituie costului de achizitie.
 (2) Prin valoare justa se intelege suma pentru care activul ar putea fi schimbat de bunavoie intre parti aflate in cunostinta de cauza in cadrul unei tranzactii cu pretul determinat obiectiv.
 
Valoarea justa a activelor se determina, in general, dupa datele de evidenta de pe piata, printr-o evaluare efectuata, de regula, de profesionitti calificati in evaluare.
 
In situatia in care nu exista date pe piata privind valoarea justa, din cauza naturii specializate a activelor si a frecventei reduse a tranzactiilor, valoarea justa se poate determina prin alte metode utilizate, de regula, de catre profesionisti in evaluare.
51 - (1) Costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
 
In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective".
 
Avand in vedere aceste prevederi legale, rezulta faptul ca piesele trimise de producatori in vederea inlocuirii vor fi inregistrate in contul 8033 la valoarea justa, valoare care se poate determina avand ca reper valoarea in vama a produselor respective; aceeasi valoare trebuie inregistrata pentru aceeasi piesa atat in debitul cat si in creditul contului 8033.
 
Cu ocazia inlocuirii pieselor defecte se intocmeste un proces verbal de receptie a bunului reparat, ca document justificativ de inregistrare a cheltuielilor de exploatare efectuate in legatura directa cu indeplinirea obligatiei contractuale cu privire la asigurarea operatiunilor de service in cadrul perioadei de garantie:
 - cheltuieli de deplasare
 - cheltuieli cu materialele consummate etc
 
Cu ocazia returnarii pieselor defecte catre producatori, firma dumneavoastra nu are nicio obligatie declarativa, avand doar obligatia evidentierii acestora intr-un registru, atat la primirea de la clienti (in rubrica"intrari"), cat si la predarea catre furnizori (in rubrica "iesiri").


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OMFP 3055/2009Legea 240/2004garantieinlocuire piese


Data aparitiei: 20 Februarie 2012

Votati articolul "Inlocuire piese in garantie. Tratament contabil si fiscal":
Rating:

Nota: 3.2 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X