email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cine are obligatia depunerii Declaratiei 307?

Formulare Impozitedeclaratia 307ajustarea TVAajustarileevidenta ca platitor de TVAanularea codului de TVA


Reluam informatiile furnizate de Directia de Finante Brasov si va prezentam, pe rand, categoriile de contribuabili obligate sa depuna Declaratia 307, in contextul reglementat de legislatia actuala (OANAF 2223/2013).

CINE ARE OBLIGATIA DEPUNERII DECLARATIEI 307?

1. Beneficiarul transferului de active daca nu este inregistrat si nici nu se inregistreaza in scopuri de TVA ca urmare a transferului, pentru a declara ajustarea TVA-ului dedus de furnizor la achizitia de catre acesta a activelor respective, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care are loc transferul de active;
[art. 128 alin. (7), art. 156^3 alin. (8) Cod fiscal, pct. 6 alin. (7) si (8) norme]

- a se vedea materialul informativ "Transferul de active din perspectiva TVA", publicat pe site-ul: www.finantepublice.ro, la sectiunea "Asistenta Contribuabili" - TVA.

2. Locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achizitionate printr-un contract de leasing, daca transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor are loc dupa anularea la cerere a codului de TVA a acestuia, pentru a declara ajustarea TVA-ului dedus aferent bunurilor de capital si activelor corporale fixe, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care are loc transferul dreptului de proprietate; [pct. 61 alin. (9), pct. 54 alin. (1) norme]
- a se vedea materialul informativ " Ajustarea TVA dedusa la iesirea din evidenta ca platitor de TVA la cerere", publicat pe site-ul: www.finantepublice.ro, la sectiunea "Noutati".

3. Persoana impozabila al carei cod de TVA anulat din oficiu de organul fiscal conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal, pentru a declara ajustarile de TVA prevazute la art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal nedeclarate in ultimul decont de TVA depus inaintea anularii inregistrarii in scopuri de TVA, sau pentru a corecta ajustarile incorecte declarate.

[pct. 53 alin. (8), pct. 54 alin. (6) norme]
- a se vedea materialul informativ "Situatii in care organul fiscal anuleaza din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile", publicat pe site-ul: www.finantepublice.ro, la sectiunea "Noutati".


4. Persoana impozabila al carei cod de TVA a fost anulat la cerere:

- pentru a declara ajustarile de TVA prevazute la art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal nedeclarate in ultimul decont de TVA depus inaintea anularii inregistrarii in scopuri de TVA, sau pentru a corecta ajustarile incorecte declarate.

[pct. 61 alin. 8 din Norme, art. 156^3 alin. (9) lit. a) Cod fiscal]

** pentru solicitarea restituirii TVA colectate rezultata din regularizarile/ ajustarile prevazute la art. 134 alin. (5) din Codul fiscal si pct. 15^2 din norme, atunci cand au fost emise facturi sau au fost incasate avansuri pentru contravaloarea partiala a livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile,
inainte de anularea codului de TVA, iar livrarea/prestarea intervine dupa anularea codului de TVA.

- a se vedea materialul informativ "Ajustarea TVA dedusa la iesirea din evidenta ca platitor de TVA la cerere", publicat pe site-ul: www.finantepublice.ro, la sectiunea "Noutati".

** pentru solicitarea restituirii TVA colectate rezultata din ajustarile prevazute la art. 138 din Codul fiscal, pct. 16^1 alin. (4) si pct. 20 alin. (1) din norme, pentru operatiuni realizate inainte de anularea inregistrarii.

- a se vedea materialul informativ "Ajustarea TVA dedusa la iesirea din evidenta ca platitor de TVA la cerere", publicat pe site-ul: www.finantepublice.ro, la sectiunea "Noutati".

- pentru exercitarea dreptului de deducere, la data platii, a TVA neachitate aferenta achiziitilor de bunuri efectuate inainte de anularea codului de TVA, dar care nu se aflau in stoc la data anularii codului de TVA, rezultata din ajustarile prevazute la pct. 45 alin. (14) din norme, de persoanele impozabile care au efectuat achizitii pe perioada in care au aplicat sistemul TVA la incasare sau cele care au efectuat achizitii de la persoane impozabile care aplicau sistemul TVA la incasare.

- a se vedea materialul informativ "Ajustarea TVA dedusa la iesirea din evidenta ca platitor de TVA la cerere", publicat pe site-ul: www.finantepublice.ro, la sectiunea "Noutati".


TVA de plata rezultata se plateste in contul 20.10.01.01.05 "TVA de plata la bugetul de stat, rezultata ca urmare a ajustarilor".


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Formulare Impozitedeclaratia 307ajustarea TVAajustarileevidenta ca platitor de TVAanularea codului de TVA


Data aparitiei: 13 Noiembrie 2013

Votati articolul "Cine are obligatia depunerii Declaratiei 307?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X