email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum procedam daca vrem sa vindem o cladire reevaluata? Ce inregistrari contabile facem?

Monografii Contabilecladirireevaluareinregistrari contabilemonografie contabilavanzare


In situatia in care avem de-a face cu o cladire reevaluata, inregistrarile contabile care se fac pentru vanzare vor tine cont de mai multi factori inclusi in istoricul costurilor aferente cladirii.

Astfel, se va vedea ce tratament contabil si fiscal aplicam pentru o societate care detine la 31.10 o cladire la cost reevaluat (212) de 50.000 lei, amortizare cladire (2812) 3500 lei, rezerva din reevaluare (105) 40000 lei, si care este vanduta in 15.11 cu suma de 65.000 lei (7583).

Precizam astfel ca vanzarea cladirii se inregistreaza prin formula contabila:
 
 
                        461                  =                      7583
            "Debitori diversi"             "Venituri din vanzarea activelor
                                                           si alte operatii de capital"
 
Scoaterea din evidenta a cladirii se va inregistra prin formula contabila:
 
 
                         %                    =                     212                                         
2812                                   "Constructii"                                 
     "Amortizarea constructiilor"                                                                                 
                        6583                                                                                         
"Cheltuieli privind activele cedate
       si alte operatii de capital"
 
 
Conform pct. 124 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve (contul 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare"), atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat.

In sensul acestor reglementari castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.
 
Astfel, la vanzarea cladirii, surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve, prin formula contabila:
 
 
                        105                  =                      1065
   "Rezerve din reevaluare"      "Rezerve reprezentand surplusul realizat
din rezerve din reevaluare"
 
Din punct de vedere fiscal, castigul sau pierderea rezultata din vanzarea cladirii se calculeaza pe baza valorii fiscale a acesteia, diminuata cu amortizarea fiscala.

Pentru mijloace fixe amortizabile si terenuri valoarea fiscala este definita la art. 7 pct. 33 lit c) din Codul fiscal ca fiind costul de achizitie, de productie sau valoarea de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului, utilizata pentru calculul amortizarii fiscale, dupa caz.

In valoarea fiscala se includ si reevaluarile contabile efectuate potrivit legii. La acelasi articol se stabileste ca, in cazul in care se efectueaza reevaluari ale mijloacelor fixe amortizabile care determina o descrestere a valorii acestora sub costul de achizitie, de productie sau al valorii de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz, valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe amortizabile se recalculeaza pana la nivelul celei stabilite pe baza costului de achizitie, de productie sau a valorii de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz.

In situatia reevaluarii terenurilor care determina o descrestere a valorii acestora sub costul de achizitie sau sub valoarea de piata a celor dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz, valoarea fiscala este costul de achizitie sau valoarea de piata a celor dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz.

In conformitate cu prevederile art. 22 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.

Normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabilesc ca, nu intra sub incidenta prevederilor art. 22 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal rezervele reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, existente in sold in contul «1065» la data de 30 aprilie 2009 inclusiv, care au fost deduse la calculul profitului impozabil. Aceste rezerve se impoziteaza la momentul modificarii destinatiei acestora potrivit prevederilor art. 22 alin. (5) din Codul fiscal.

Nu intra sub incidenta prevederilor art. 22 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal partea din rezerva din reevaluarea mijloacelor fixe efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, dedusa la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale pana la data de 30 aprilie 2009 inclusiv, si care nu a fost capitalizata prin transferul direct in contul 1065 «Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare» pe masura ce mijloacele fixe au fost utilizate. Aceasta parte a rezervei se impoziteaza potrivit prevederilor art. 22 alin. (5) din Codul fiscal.

De asemenea, nu intra sub incidenta prevederilor art. 22 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal
rezerva din reevaluarea mijloacelor fixe efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, aferenta mijloacelor fixe transferate in cadrul operatiunuilor de reorganizare, potrivit legii, la momentul scaderii din gestiune a acestora la persoana juridica ce efectueaza transferul, in conditiile in care rezerva respectiva este preluata de societatea beneficiara, prevederile art. 22 alin. (5 indice 1) aplicandu-se in continuare la societatea beneficiara.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro




de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Monografii Contabilecladirireevaluareinregistrari contabilemonografie contabilavanzare


Data aparitiei: 09 Ianuarie 2014

Votati articolul "Cum procedam daca vrem sa vindem o cladire reevaluata? Ce inregistrari contabile facem?":
Rating:

Nota: 3.7 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X