Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Impozitul pe constructii. Cum aplicam scutiri pentru unele mijloace fixe?

Data actualizarii: 28 Ianuarie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
impozit constructiibaza impozabilalegislatiecladiricod fiscalobligatiimijloace fixescutit


Impozitul pe constructii a fost modificat la finele anului trcut prin completarea unor aspecte referitoare la constructiile speciae. In ce priveste unele mijloace fixe scutite de la plata impozitului local.

Pornim astfel de la cazul unei societati X care detine o cladire administrativa pentru care plateste taxe locale conform titlului IX din Codul Fiscal. De asemenea, in contul 212 "Constructii", pe langa cladirea administrativa mai este inregistrat un gard metalic pentru cladire (cod 1.6.3.2 din Catalogul privind clasificarea mijloacelor fixe aprobat prin HG nr.21392004) care este scutit de la plata impozitului local reglementat de titlul IX din Codul Fiscal si a fost scos din functiune in anul 2013 insa este in continuare in soldul contului 212.

Se va stabili daca pentru acest gard societatea trebuie sa platesca impozit pe constructii conform titlului IX.3 din Codul Fiscal.

Incepand cu 01 ianuarie 2014 s-a instituit un nou impozit asupra valorii constructiilor, altele decat cladirile pentru care se datoreaza impozit pe cladiri potrivit titlului IX din Codul fiscal.

Astfel, incepand cu 01 ianuarie 2014, dupa titlul IX indice 2 din Codul fiscal s-a introdus un nou titlu, titlul IX indice 3 "Impozitul pe constructii", cuprinzand articolele 296 indice 33-296 indice 36.

Sunt obligate la plata impozitului pe constructii, stabilit conform acestui titlu, urmatoarele persoane:

    a) persoanele juridice romane, cu exceptia institutiilor publice, institutelor nationale de cercetare-dezvoltare, asociatiilor, fundatiilor si a celorlalte persoane juridice fara scop patrimonial, potrivit legilor de organizare si functionare;
    b) persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania;
    c) persoanele juridice cu sediu social in Romania infiintate potrivit legislatiei europene.
 
Impozitul se aplica pentru constructiile prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr.2139/2004, cu modificarile ulterioare.
 
Impozitul pe constructii se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare acestor constructii, din care se scade:

    a) valoarea cladirilor, inclusiv valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX, de catre contribuabil sau proprietar, dupa caz;
    b) valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru constructiile, aflate sau care urmeaza sa fie trecute in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale;
    c) valoarea constructiilor din subgrupa 1.2.9. "Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole" din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificarile ulterioare.

Pana la aceasta data nu au fost publicate norme metodologice date in aplicarea acestui titlu din Codul fiscal, introdus prin OUG 102/2013.
 
Asadar, conform prevederilor actuale, impozitul pe constructii se datoreaza incepand cu 01 ianuarie 2014 pentru constructiile prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG 2139/2004, altele decat cladirile pentru care se datoreaza impozit pe cladiri potrivit titlului IX din Codul fiscal.

De aceea, apreciem ca, constructia prevazuta in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, evidentiata contabil in soldul debitor al contului 212, pentru care nu se datoreaza impozit pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX, se include in baza impozabila a impozitului pe constructii.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X