Impozitul de 1,5% pe constructiile speciale a iscat multe nemultumiri in mediul de afaceri. In prezent, Consiliul Investitorilor Romani a solicitat FMI si CE renuntarea sau amanarea cu un an a acestui tip de impozit.
La intalnirea dintre reprezentantii Consiliului Investitorilor Romani si oficialii Misiunii comune Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM), s-au avut in vedere teme precum "relansarea economiei nationale, stimularea investitiilor, cresterea produsului intern brut, echilibrarea balantei import-export, valorificarea resurselor interne - materiale si umane - si, implicit, cresterea veniturilor bugetare", citeaza Mediafax.
Noile masuri vizeaza fiscalitatea, legislatia, energia, agricultura, fondurile europene si tranzactiile internationale.
Astfel, in domeniul fiscal, potrivit Mediafax, printre propunerile CIR se numara:
- scutirea de impozit a profitului reinvestit,
- reducerea contributiilor sociale,
- revenirea TVA la 19% si scaderea TVA la 9% la alimentele de baza,
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
- largirea masurilor de taxare inversa, informatizarea sistemului de plati (fiecare casa de marcat fiscala ar trebui sa comunice vanzarile, in timp real, catre ANAF,
- emiterea de facturi sa fie informatizata complet),
- stimularea platilor cu cardul,
- introducerea dreptului clientului de a nu plati consumatia in unitatile de alimentatie publica in cazul in care nu i se emite chitanta/bon fiscal.
De asemenea, au fost facute precizari cu privire la faptul ca firmele romanesti care participa la licitatii internationale sunt dezavantajate in ceea ce priveste accesul la garantii bancare specifice: de exemplu, costurile financiare pe care acestea le inregistreaza pentru obtinerea scrisorilor de garantie de la banci sunt intre 2,5% si 4,3% din valoarea lor, in timp ce pentru companiile din strainatate aceste cheltuieli se ridica la 0,2 - 1%.
Astfel, informeaza sursa citata, CIR a solicitat sprijin Misiunii comune FMI-CE-BM in gasirea de solutii care sa permita companiilor romanesti sa beneficieze de conditii similare cu cele aplicabile concurentilor din alte tari, in ceea ce priveste emiterea de scrisori de garantie pentru participarea la licitatii internationale. O solutie avansata de membrii CIR o reprezinta implicarea mai activa a EximBank, un prim pas fiind reprezentat de reglementarea comisioanelor solicitate de aceasta banca.
In plus, se solicita renuntarea sau amanarea impozitului de 1,5% pe constructiile speciale, introdus la inceputul acestui an, pana la efectuarea unui studiu de impact asupra mediului economic prin aplicarea acestuia.
Pentru reducerea evaziunii fiscale, membrii CIR propun introducerea raspunderii penale a personalului de vanzare, pentru orice tranzactie efectuata fara bon fiscal, aminteste Mediafax.