Mijloacelele fixe se pun in functiune in anumite conditii care depind de anumite date de finalizare sau de executie a unor operatiuni. Pentru a ilustra situatia de amortizare a imobilizarilor corporale, luam in calcul cazul in care in luna ianuarie se achizitioneaza un bun (prelata) pentru remorca unui TIR in valoare de 3.700 lei fara TVA.
Inregistram in contabilitate ca obiect de inventar in conditiile in care valoarea e mare si probabil durata de utilizare va fi mult mai mare de un an? Sau inregistram la mijloace fixe?
Mentionam ca potrivit pct. 107 alin. (2) sunt recunoscute drept cheltuieli de investitii si capitalizate ( introduse in valoarea imobilizarilor ), cheltuielile care au efect imbunatatirea parametrilor tehnici initiali ai acestora si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, suplimentare fata de cele estimate initial.
Conform pct. 110 din aceleasi reglementari, amortizarea se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare a imobilizarilor.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii lor de intrare. La stabilirea amortizarii imobilizarilor corporale sunt avute in vedere duratele de utilizare economica si conditiile de utilizare a acestora.
Asadar, amortizarea investitiilor efectuate la imobilizari corporale se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune.
MIJLOACELE FIXE se considera puse in functiune astfel:
- LA DATA ACHIZITIEI - in cazul mijloacelor fixe indepedente care nu necesita montaj si nici probe tehnologice (utilaje pentru interventie, unelte, accesorii de productie, mijloace de transport auto, animale etc.); Pentru aceste mijloace fixe se intocmeste Proces-verbal de receptie (cod 14-2-5).
- LA DATA TERMINARII montajului/ la data terminarii constructiei - pentru utilajele care necesita montaj, dar care nu necesita probe tehnologice, produse cu ciclu lung de fabricatie care depasesc un exercitiu bugetar, realizate pe faze de fabricatie, precum si cladirile si constructiile speciale care nu deservesc procese tehnologice. Pentru aceste mijloace fixe se intocmeste Proces-verbal de receptie provizorie (cod 14-2-5/a);
- LA DATA LA CARE S-AU INCHEIAT PROBELE tehnologice pentru utilajele si instalatiile care necesita montaj si probe tehnologice, precum si cladirile si constructiile speciale care deservesc procese tehnologice. Pentru aceste mijloace fixe se intocmeste Proces-verbal de punere in functiune (cod 14-2-5/b).
Asadar, prelata se va include in valoarea remorcii, pe acelasi cod de clasificare, ca modernizare/transformare.
Din punct de vedere contabil se va inregistra pe seama aceluiasi cont, ca si remorca (2133).
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro