Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Mijloace fixe. Cum calculam amortizarea imobilizarilor corporale?

Data actualizarii: 07 Februarie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
mijloace fixemijloc fixmodernizareimobilizari corporalecheltuieli de investitiiamortizarea investitiilor


Mijloacelele fixe se pun in functiune in anumite conditii care depind de anumite date de finalizare sau de executie a unor operatiuni. Pentru a ilustra situatia de amortizare a imobilizarilor corporale, luam in calcul cazul in care in luna ianuarie se achizitioneaza un bun (prelata) pentru remorca unui TIR in valoare de 3.700 lei fara TVA.


Inregistram in contabilitate ca obiect de inventar in conditiile in care valoarea e mare si probabil durata de utilizare va fi mult mai mare de un an? Sau inregistram la mijloace fixe?


Mentionam ca potrivit pct. 107 alin. (2) sunt recunoscute drept cheltuieli de investitii si capitalizate ( introduse in valoarea imobilizarilor ), cheltuielile care au efect imbunatatirea parametrilor tehnici initiali ai acestora si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, suplimentare fata de cele estimate initial.

 
Conform pct. 110 din aceleasi reglementari, amortizarea se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare a imobilizarilor.


Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii lor de intrare. La stabilirea amortizarii imobilizarilor corporale sunt avute in vedere duratele de utilizare economica si conditiile de utilizare a acestora.


Asadar, amortizarea investitiilor efectuate la imobilizari corporale se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune.

 
MIJLOACELE FIXE se considera puse in functiune astfel:


-    LA DATA ACHIZITIEI - in cazul mijloacelor fixe indepedente care nu necesita montaj si nici probe tehnologice (utilaje pentru interventie, unelte, accesorii de productie, mijloace de transport auto, animale etc.); Pentru aceste mijloace fixe se intocmeste Proces-verbal de receptie (cod 14-2-5).


-    LA DATA TERMINARII montajului/ la data terminarii constructiei - pentru utilajele care necesita montaj, dar care nu necesita probe tehnologice, produse cu ciclu lung de fabricatie care depasesc un exercitiu bugetar, realizate pe faze de fabricatie, precum si cladirile si constructiile speciale care nu deservesc procese tehnologice. Pentru aceste mijloace fixe se intocmeste Proces-verbal de receptie provizorie (cod 14-2-5/a);


-    LA DATA LA CARE S-AU INCHEIAT PROBELE  tehnologice pentru utilajele si instalatiile care necesita montaj si probe tehnologice, precum si cladirile si constructiile speciale care deservesc procese tehnologice. Pentru aceste mijloace fixe se intocmeste Proces-verbal de punere in functiune (cod 14-2-5/b).
 

Asadar, prelata  se va include in valoarea remorcii, pe acelasi cod de clasificare, ca modernizare/transformare.


Din punct de vedere contabil se va inregistra pe seama aceluiasi cont, ca si remorca (2133).

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X